Cum poţi contesta amenda de circulaţie online. Actele de care ai nevoie

Potrivit unui proiect de lege adoptat tacit de Senat, începând de anul viitor şoferii vor putea contesta amenzile de circulaţie online. Propunerea legislativă a fost iniţiată de senatori şi deputaţi PNL.
Filip Stan
26 oct. 2021, 12:30
Cum poţi contesta amenda de circulaţie online. Actele de care ai nevoie

Cum poţi contesta amenda de circulaţie online. Conform unui proiect de lege iniţiat de senatorii şi deputaţii PNL, începând de anul viitor amenzile de circulaţie ar putea fi contestate online. Propunerea legislativă urmează să fie votată în Camera Deputaţilor.

Cum poţi contesta amenda de circulaţie online

Dacă va trece şi de Camera Deputaţilor, începând cu 1 ianuarie 2022 şoferii vor putea contesta amenzile de circulaţie şi în format online. De asemenea, audierea martorilor sau a experților se va face, în aceste cazuri, tot online.

Citeşte şi Controale de amploare în prima zi de restricţii dure. S-au dat amenzi în valoare totală de 10.000 de lei

“Ordonanţa Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.410 din 25 iulie 2001, se completează după cum urmează:

(1) La cererea oricăreia dintre părţi, şedinţele de judecată, în fond şi în căile de atac, se desfăşoară exclusiv prin mijloace de telecomunicaţie audiovizuală care permit verificarea identităţii părţilor şi garantează securitatea, integritatea, confidenţialitatea şi calitatea transmisiunii, instanţele de judecată dispunând măsurile necesare în acest scop.

(2) Petentul va solicita desfăşurarea şedinţelor de judecată prin mijloace de telecomunicaţii audiovizuale prin plângerea contravenţională, iar intimatul prin întâmpinare.

(3) Dacă a fost formulată cererea de desfăşurare a şedinţelor de judecată prin sisteme de mijloace de telecomunicaţii audiovizuale, fie prin plângerea contravenţională, fie prin întâmpinare, aceasta nu mai poate fî retrasă şi şedinţele de judecată se vor desfăşura în conformitate cu prevederile alin.(l)

(4) Dacă una dintre părţi a solicitat judecarea prin mijloace de telecomunicaţii audiovizuale, toate actele procedurale din cauza respectivă vor fi comunicate exclusiv prin intermediul poştei electronice.

(5) Audierea celorlalte persoane, martori sau experţi, are loc prin aceleaşi sisteme de telecomunicaţii audiovizuale. Partea care a propus administrarea probei cu martori sau instanţa, în cazul administrării din oficiu a probei cu martori sau în cazul audierii martorilor sau experţilor, va asigura posibilitatea martorilor şi a experţilor de a participa la audiere prin Videoconferinţă în locaţia stabilită de către instanţă, înregistrarea audierii este obligatorie”, se arată în proiectul de lege iniţiat de senatrii şi deputaţii PNL.

Citeşte şi Creşterea salariului minim pe economie atrage majorarea amenzilor de circulaţie. Economist: „Este o decizie din pix, care avantajează tot statul”

Procedura actuală de contestare

Pentru a anula amenzile contravenționale, dosarul se poate soluționa în maximum două termene (două luni de zile) în situația în care procedura de citare cu agentul constatator este legal îndeplinită, în funcție de cine te amendează.

Contestația se poate face la judecătoria în a cărei circumscripţie a fost săvârşită contravenţia în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării, conform art. 31 din OG 2/2001. Pentru cei care semnează pe loc procesul-verbal, aceasta este data din care curg cele 15 zile pe care le au la dispoziție să conteste amenda auto.

Șoferii care refuză să semneze procesul-verbal îl vor primi prin poștă cu confirmare de primire și din acel moment au 15 zile pentru contestații.

Ce trebuie să conţină dosarul

contestația;
o copie a procesului-verbal de contravenţie;
alte documente justificative;
dovada achitării taxei judiciare de timbru, în valoare de 20 lei

Datele pe care trebuie sa le cuprindă procesul-verbal de contravenţie, conform Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001:

data şi locul unde este încheiat;
descrierea faptei contravenţionale cu indicarea datei, orei şi locului în care a fost săvârşită, precum şi arătarea tuturor împrejurărilor ce pot servi la aprecierea gravităţii faptei şi la evaluarea eventualelor pagube pricinuite;
indicarea actului normativ prin care se stabileşte şi se sancţionează contravenţia;
indicarea societăţii de asigurări, în situaţia în care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulaţie;
posibilitatea achitării în termen de 48 de ore a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ, dacă acesta prevede o asemenea posibilitate;
termenul de exercitare a căii de atac şi organul la care se depune plângerea.

Pentru persoanele juridice, în procesul-verbal se vor face menţiuni cu privire la denumirea, sediul, numărul de înmatriculare în registrul comerţului şi codul fiscal ale acesteia; datele de identificare a persoanei care o reprezintă, potrivit ziare.com. 

Spynews
Oana Lis, în doliu! Vestea tristă care a răvășit-o pe soția lui Viorel Lis: ”Rămas bun” | FOTO
Bzi.ro
Aceasta este relația dintre Cătălin Botezatu și Adrian Nartea, de la Asia Express 2024! Creatorul de modă a recunoscut tot!
Fanatik.ro
Cele șase zodii care vor avea noroc triplu în următoarele 6 luni. Vine perioada lor de aur, Berbecii și Balanțele, printre cele mai avantajate
Capital.ro
Codul Numeric Personal (CNP). Informație pentru toți românii care au buletin
Playtech.ro
Ciclonul Boris își schimbă direcția. Ce județe vor fi afectate de ploile torențiale în următoarele ore
DailyBusiness
Ion Țiriac și-a cumpărat avion de 60 de milioane de euro. Cât plătește anual pentru asigurarea aeronavelor sale
Adevarul
Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii
Spynews
Diandra de la Insula Iubirii și-a recuperat contul de Instagram, când nu mai avea nicio speranță. Ce s-a întâmplat cu profilul ispitei | FOTO
Spynews
De ce l-a acuzat Ema Oprișan pe Răzvan Kovacs că a abandonat-o, de fapt. Fostul concurent de la Insula Iubirii știa prin ce trece soția lui: ”Ajungem să oferim...”
Evz.ro
Cum înghesui mai multe persoane în mașină. Soluții neștiute de mulți șoferi
Ego.ro
Bruneta cu 16 ani mai tânără care a înlocuit-o pe Cristina Ich! Imaginile care au scăpat pe internet
Prosport.ro
Sorana Cîrstea a dat vestea cea mare. Ion Ion Țiriac e cel mai fericit
wowbiz.ro
Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria
Cancan.ro
Ce mamă are Livian Pop! Soția lui Nelson Mondialu' a atras toate privirile la nunta fiului ei 😲
Playsport.ro
Apariție INCREDIBILĂ a Iriney Shayk! Cum a fost surprinsă pe stradă fosta lui Cristiano Ronaldo
kanald.ro
„Frumoasa noastră fiică ne-a fost smulsă.” La doar 8 ani, Mia și-a pierdut viața din cauza sepsisului. Fetița a fost trimisă acasă de două ori, în ciuda simptomelor grave
Capital.ro
Dispare permisul auto. Se introduce Cardul My Number. Va intra în vigoare din 24 martie 2025
StirileBZI
Se dă un salariu de 1.000 de euro lunar! Nu este nevoie de studii superioare!
Prosport.ro
Ana Bogdan, imagini hot în costum de baie. Îi prieşte viața de femeie singură
stirilekanald.ro
"Inima și sufletul meu" Durere imensă la înmormântarea Denisei, tânăra ucisă de Șacalul din Constanța! Este condusă pe ultimul drum astăzi, într-un sicriu alb, înconjurată de flori albe, plânsă de familie și prieteni!
substantial.ro
Cod portocaliu de ploi în Galați: cantități semnificative de precipitații în mai multe localități
MediaFlux
SE ÎNGHEAȚĂ PENSIILE DOI ANI! Răsturnare după RECALCULARE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...