Cât durează imunitatea obținută după îmbolnăvirea de COVID. Studiu

Potrivit unui studiu făcut de oamenii de ştiinţă britanici, imunitatea obţinută după îmbolnăvirea de covid durează de la 5 până la 12 luni, în funcție de vârsta persoanei și de severitatea bolii.
Filip Stan
26 oct. 2021, 13:05
Cât durează imunitatea obținută după îmbolnăvirea de COVID. Studiu

Cât durează imunitatea obținută pe cale naturală, după îmbolnăvirea de COVID. Un studiu al cercetătorilor britanici, publicat în The Lancet, arată că persoanele care au trecut prin forme grave ale bolii au, de regulă, un răspuns imunitar împotriva reinfectării cu COVID chiar și la mai mult de 8 luni de la îmbolnăvire.

Cât durează imunitatea obținută pe cale naturală, după îmbolnăvirea de COVID

Oamenii de ştiinţă britanici estimează o perioadă de imunitate de 8-12 luni de la prima infectare cu coronavirus, însă atrag atenția că nu a trecut încă suficient timp pentru a vedea evoluția imunității acestor persoane pe termen mai lung, iar aceste valori pot fi mai mari.

În cazul celor care au dezvoltat inițial o formă ușoară a bolii (cu simptome, dar nu grave), peste 90% au un răspuns imunitar și la 5 luni după infectare.

Citeşte şi Jumătate din populaţia României are imunitate în faţa COVID-19. Când va fi atinsă imunitatea colectivă

În schimb, în cazul persoanelor care inițial s-au infectat dar nu au avut simptome, aproape 40% dintre ele își pierd toți anticorpii împotriva Covid la doar opt săptămâni după infectare, iar celelalte 60% au cantități în scădere de anticorpi, potrivit Biziday, care citează The Lancet.

Potrivit sursei citate, spre deosebire de anticorpi, a căror concentrație poate fi măsurată relativ ușor, efectul celulelor B ale sistemului imunitar (cele care produc anticorpii) asupra imunității împotriva Covid pe termen lung este semnificativ mai greu de investigat. Acestea rezistă mai mult de 6 luni, dar există dovezi că și ele își pierd din eficientă în timp, mai ales în cazul persoanelor în vârstă.

Un alt mod prin care sistemul imunitar răspunde la virus este prin intermediul celulelor T (un tip de celule albe). După infectare acestea reacționează la un număr semnificativ din proteinele asociate cu Covid, devenind astfel eficiente chiar și în cazul altor tulpini, iar concentrația lor în corp la a doua infectare scade severitatea bolii. În alte boli similare (epidemia SARS din 2003 sau MERS), aceste celule oferă protecție pentru mulți ani după infectare. În cazul Covid, este dovedit momentan că acestea rezistă mai mult de 6 luni.

Potrivit datelor analizate de cercetătorii din Anglia, peste 30 de mii de persoane au dobândit anticorpi împotriva Covid. În cazul acestoria, riscul de reinfectare s-a dovedit a fi cu peste 80% mai mic decât la persoanele fără anticorpi. În cazul reinfectării, aceasta a avut loc, în medie, la 5-6 luni de la prima infectare pentru angajații din sănătate, probabil datorită contactului frecvent cu pacienți cu Covid.

Spre deosebire de imunitatea oferită de trecerea prin boală, imunitatea oferită de vaccinuri se concentrează pe o singură componentă a virusului – proteina Spike. Răspunsul imunitar datorat vaccinului este de obicei la fel de puternic ca în cazul persoanelor care au trecut prin formele severe ale bolii, fiind semnificativ mai puternic decât în cazul celor care au făcut o formă ușoară a bolii. Răspunsul imunitar este și mai puternic în cazul celor care au trecut deja prin boală și apoi s-au vaccinat.

Citeşte şi STUDIU: Pentru cât timp oferă imunitate vaccinul împotriva COVID-19

În cazul vaccinurilor însă, este deja cunoscută scăderea eficienței lor cu aproximativ 10%-30% împotriva noilor variante ale coronavirusului, așa cum este varianta Delta (88% eficientă împotriva bolii simptomatice în cazul vaccinului Pfizer, 60% în cazul celui AstraZeneca).

Mai multe studii a confirmat un procent de infectare a celor vaccinați care variază între 0.5% și 2.0% pentru Pfizer și Moderna, dar aceste procente sunt semnificativ mai mici decât în cazul persoanelor nevaccinate și netrecute prin boală. Deși coronavirusul suferă mutații, conform cercetătorilor, rata de mutație este semnificativ mai scăzută decât în cazul gripei, iar protecția oferită de vaccinuri pare să dureze mai mult de 12 luni pentru majoritatea persoanelor.

Articolul citat de Biziday subliniază că o serie de întrebări rămân și necesită mai multe studii pentru a clarifica cât de mult ne protejează imunitatea naturală și cât cea indusă de vaccin. Nu este foarte clar deocamdată ce concentrație de anticorpi oferă imunitate împotriva reinfectării, nici dacă există imunitate și după dispariția anticorpilor (oferită de memoria celulelor B sau T), nici dacă imunitatea căpătată natural, prin îmbolnăvire, oferă sau nu o protecție reală împotriva noilor variante ale virusului.

 

Spynews
Saveta Bogdan îi duce dorul iubitul său de când a plecat în America. Cum decurge relația lor la aproape 8.000 de km distanță
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
Toți șoferii, la control. Se rețin permisul și talonul auto. Nu se mai acceptă încălcarea acestor reguli
Playtech.ro
DOLIU imens în Familia Regală Britanică! A MURIT în urmă cu puțin timp, ce tragedie…
DailyBusiness
S-au găsit etichete FALSE la Kaufland! O româncă a spus adevărul! Răspunsul companiei
Adevarul
Prețul unei jumătăți de secol de închisoare. Cât a primit un bărbat pentru că a stat nevinovat după gratii, timp de 48 de ani
Spynews
Noi informații în cazul Raisei. Familia fetiței ucise de un polițist ar putea rămâne fără despăgubirile de 500.000 de euro dictate de instanță
Spynews
Exclusiv! I-a dat sau nu i-a dat Georgică Cornu o sumă fabuloasă de bani Marinei Almășan în timpul relației lor! Ce spun apropiații celor doi
Evz.ro
Nu ai chef să gătești? Află cum poți prepara rapid un sandvici cu halloumi și gem de caise
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Pudra de talc, declarată posibil cancerigenă de OMS. În talc a fost descoperit azbest, un mineral toxic și interzis în Uniunea Europeană
Capital.ro
Interzis pentru românii care stau în chirie. Proprietarii îi pot da afară imediat. Trebuie să aibă acest document
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit prietenelor
substantial.ro
Lamine Yamal revine la antrenamente după atacul asupra tatălui său
MediaFlux
ȘOC în SUA! Mișcare DISPERATĂ a lui TRUMP să o BATĂ pe KAMALA HARRIS
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...