Telekom România a încasat 19 amenzi de la ANCOM, pe lângă cele aplicate pentru lipsa semnalului. Problemele pe care le-ar fi ignorat pentru a putea perfecta fuziunea cu Orange

Chiar dacă promite „experienţă împreună”, Telekom România a dovedit că nu şi-a respectat angajamentele nici faţă de clienţi şi nici faţă de instituţiile statului. În ultimii doi ani, compania de telecomunicaţii a încasat amenzi de aproape 350.000 de euro de la ANCOM, nu doar pentru că nu acoperă zone locuite de cel puțin 98% din populația României, ci şi pentru numeroase alte probleme.
Filip Stan
27 oct. 2021, 08:30
Telekom România a încasat 19 amenzi de la ANCOM, pe lângă cele aplicate pentru lipsa semnalului. Problemele pe care le-ar fi ignorat pentru a putea perfecta fuziunea cu Orange

De la 1 ianuarie 2020 și până în prezent, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a aplicat operatorului Telekom România Mobile Communications nu mai puţin de 19 amenzi în cuantum total de 275.000 lei (aproximativ 56.000 de euro), ca urmare a reclamațiilor depuse de utilizatori.

„Principalele încălcări au fost legate de modalitatea de încheiere a contractelor prin mijloace de comunicare la distanță, portabilitatea numerelor și servicii de roaming”, se arată într-un comunicat al ANCOM.

Acestea nu sunt singurele nereguli descoperite de ANCOM în cazul Telekom România. Conform licențelor de utilizare a frecvențelor radio acordate în anul 2012, operatorii Orange România, Vodafone Romania și Telekom România Mobile Communications au avut obligația de a acoperi cu servicii de voce a unor zone locuite de cel puțin 98% din populația României prin intermediul rețelei proprii de acces radio, până la data de 5 aprilie 2017, în vreme ce reţeaua RCS&RDS până la data de 5 aprilie 2019.

Deşi a fost stabilit un termen-limită, Telekom nu şi-a respectat angajamentele faţă de ANCOM. Doi ani consecutiv, operatorul de telefonie mobilă a fost sancţionat pentru probleme privind lipsa semnalului, pe care nici până acum nu le-ar fi soluţionat, după cum au precizat surse din piaţa telecomunicaţiilor pentru Romaniatv.net.

„În anii 2019 și 2020 au fost organizate două campanii de măsurare a acoperirii naţionale cu servicii de voce mobilă. În cadrul acestor campanii, acoperirea cu semnal a localităților a fost măsurată parcurgându-se drumurile accesibile, bulevardele și străzile principale, precum şi străzile secundare, astfel încât localitatea să fie cât mai omogen măsurată, acoperirea cu servicii de voce fiind calculată ca raportul dintre suma populației acoperite și suma populației măsurate.

Conform rezultatelor măsurătorilor Autorității din 2019, Telekom România Mobile Communications acoperea cu servicii de voce mobilă 96.53% dintotalul populației, neîndeplinindu-și astfel obligația din licența deținută. Operatorul a fost sancționat cu amendă în valoare de 700.000 de lei”, au precizat reprezentanţii ANCOM.

Citeşte şi: Cu un nou CEO, Telekom România încă nu şi-a rezolvat problemele de acoperire după amenda record de 700.000 de Ron de la ANCOM! Compania riscă acum să fie exclusă de la noua licitaţie 5G!

În pofida sancţiunii primite, Telekom nu şi-a rezolvat problemele cu reţeaua de telefonie mobilă nici în anul următor.

„În urma campaniei desfășurate în 2020, măsurătorile au relevat faptul că Telekom România Mobile Communications nu a îndeplinit obligația de acoperire, având un procent de acoperire de 97,25% din populația țării. Neîndeplinirea obligației de acoperire a fost sancționată și în acest an cu amendă în valoare de 700.000 de lei.

Menționăm că aceste două campanii în urma cărora operatorul Telekom România Mobile Communications a fost sancționat cu două amenzi în valoare de 700.000 de lei au avut ca obiect exclusiv verificarea gradului de acoperire cu servicii de voce mobilă, conform obligațiilor prevăzute de licențele deținute de operatorii de servicii de voce mobilă din România.

Pentru neîndeplinirea obligațiilor asumate prin licențele de utilizare a frecvențelor radio, Autoritatea este în abilitată să aplice sancțiuni contravenționale, în cazul amenzilor contravenționale acestea putând ajunge până la 10% din cifra de afaceri a furnizorului controlat”, au mai explicat reprezentanţii ANCOM.

Surse bine informate din piaţa telecomunicaţiilor au precizat pentru Româniatv.net că Telekom nu a căutat să-şi îmbunătăţească reţeaua, în pofida sancţiunilor primite al doilea an consecutiv de la ANCOM pentru aceleaşi probleme cu acoperirea. Mai mult, un oficial al Telekom a recunoscut pentru Româniatv.net că lipsa semnalului nu ar fi fost rezolvată deoarece eforturile ar fi fost concentrate în ultimele luni către fuziunea cu gigantul telecom Orange.

„Sunt investiţii în curs peste tot. Eu ştiu cât s-au făcut din ele? N-aş putea să vă spun acum. Ultimele luni au fost foarte închise în comunicare datorită tranzacţiei. N-ai voie să faci multe declaraţii pe niciun subiect”, a declarat Borbèly Kàroly, Public Affairs Director al Telekom, pentru Româniatv.net.

Surse din domeniul telecomunicaţiilor au precizat pentru Romaniatv.net că Telekom ar vrea să participe la licitaţia pentru reţelele 5G, cu toate că nu şi-a respectat obligaţiile angajate faţă de ANCOM privind acoperirea. De altfel, reprezentanţii Telekom au menţionat că, în cazul acestor licitații, prețul impus de statul român pentru licențiere este un element important, când o companie ia decizia participării.

“Mai avem și condițiile în care se poate face deployment pe tehnologia 5G și atunci, cu atât mai mult, ca operator, ne dorim ca de la momentul la care vor fi publicate condițiile de participare la licitație până la momentul în care vom participa efectiv, să beneficiem de un interval de timp rezonabil, astfel încât să avem business skills-uri corect pregătite și aprobate”, a precizat în mai, directorul juridic al Telekom România, Florina Tănase, în cadrul NEWSWEEK #2021 IT&C SUMMIT.

Comisia de licitaţie va analiza documentele de calificare depuse şi va anunţa până la data de 17 noiembrie 2021 care dintre candidaţi se califică în etapa următoare, pentru ca licitaţia propriu-zisă să înceapă cel mai târziu la data de 25 noiembrie 2021.

Citeşte şi: CMBSU a decis! Iată noile restricții care se impun în Capitală

 

 

Spynews
Semnul de circulație care provoacă migrene șoferilor! Sunt foarte puțini oameni care știu ce semnificație are acest indicator rutier
Bzi.ro
Cum să scapi nevătămat după o întâlnire cu ursul. Ce greșeli fac turiștii de la noi care merg în drumeții
Fanatik.ro
Condimentul preferat al românilor, periculos pentru sănătate. Crește alarmant nivelul de stres
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. E ultimul avertisment: Nu spun că vine apocalipsa, dar...
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
Situație jenantă pentru România în SUA. Iohannis l-a trimis pe Ciucă la dineul de la Casa Albă, dar americanii nu l-au primit
Spynews
Cele 12 zodii din horoscop sunt afectate de căldură în mod diferit. Cine stă pe Facebook, Instagram și TikTok ca să vadă ce fac alții
Spynews
Ce preparate de lux au servit superstarurile internaționale la Beach, Please! Preferințele lui Wiz Khalifa l-au surprins pe chef Janni Alexandridis: ”A fost un pic ciudat” / VIDEO
Evz.ro
Capcana de la semafor. Rămâi pe loc fără permis
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
Avem primele IMAGINI cu Bordea & noua iubită! Cine e tipesa 'de pe Dubai' 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Recalcularea pensiilor, la un pas de finalizare! Primele decizii de recalculare au fost trimise! Când ajung documentele și ce pensionari vor beneficia de majorări de 700 de lei
Capital.ro
Gratis de la stat pentru proprietarii de teren și case din România. Mergi la Primărie până pe 10 septembrie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Medicul stomatolog Marina Gavril, găsită moartă în cabinetul din Brăila
MediaFlux
ADEVERINȚA care MĂREȘTE PENSIA. Când trebuie DEPUSĂ obligatoriu
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'