Nicuşor Dan mai spune că situaţia actuală se datorează anilor în care sistemul a fost mult subfinanţat, în timp ce fondurile au fost folosite pentru organizarea de târguri şi concerte, dar promite că în 2-3 ani se vor vedea îmbunătăţiri substanţiale.
Reporter: La începutul anului ați promis modernizarea a 50 de kilometri de rețea primară. Acum suntem la sfârșitul anului, ați reușit 15, puțin peste 1 la sută din întreaga rețea. Unde s-au pierdut pe drum restul?
Nicușor Dan: „În procedura de achiziție publică. Am început-o în februarie și am terminat-o în octombrie. Dacă aș fi început mandatul cu o procedură care să existe, ar fi putut munci în vară. Nu s-a întâmplat. Din toamna acestui an vom începe licitațiile pentru anul viitor. Doar 20 km s-au alocat acum în octombrie, iar 20 km nu. O să-i scoatem din nou la licitație.”, a spus Nicuşor Dan pentru Stirileprotv.
Reporter: Câți km vom moderniza anul viitor?
Nicușor Dan: „Eu îmi propun 50, dar mai întrebați-mă în aprilie, martie anul viitor. Să vedem care este stadiul licitațiilor.”
Reporter: Care este posibilitatea să se întâmple?
Nicușor Dan: „Dacă am spus, chiar cred asta.”
Reporter: Același lucru l-ați promis și la începutul anului.
Nicușor Dan: „Am estimat. În câteva zile ar urma să fie lansată licitația pentru modernizarea a 210 km de conducte cu 300 milioane de euro, fonduri europene.”
Reporter: Primarul Sectorului 2 are centrală de apartament, directorul Termoenergetica are boiler electric, dumneavoastră stați într-o zonă unde Termoenergetica nu oferă aceste servicii. Ce le spuneți oamenilor care au de pătimit pentru că nu primesc agent termic, în condițiile în care cei care-i reprezintă, autoritățile, nu sunt în aceeași situație?
Nicușor Dan: „În primul rând, îmi pare rău pentru cei care suferă pentru lipsa căldurii sau apei calde. În al doilea rând îi invit să se uite obiectiv la cauze. Cauza este subfinanțarea sistemului ani de zile. Ar fi trebuit să se dea câte un miliard în fiecare an și au fost ani în care s-au dat 400 de milioane, 600 de milioane. Toți banii care nu s-au dat și s-au dus pe tot felul de prostii, pe târguri și fel de fel de minunății au dus la situația în care suntem azi. Este ca o boală. Ca să ieși din ea îți trebuie atâta timp cât i-a luat bolii să se instaleze. Nu o să aștepte oamenii 30 de ani, în 2-3 ani o să vadă o schimbare semnificativă. Trăim într-un oraș poluat. Este o problemă de sănătate publică și ar fi o catastrofă să renunțăm la sistemul de încălzire publică. Este mult mai puțin poluant.”
Reporter: Este obligatoriu ca toată lumea să-și instaleze repartitoare?
Nicușor Dan: „Este o obligație legală. Logica este că există o politică a UE de a nu subvenționa general sistemele centralizate, de a le subvenționa particular în funcție de vulnerabilitatea persoanei. Noi să fim pregătiți pentru momentul în care nu o să putem da subvenții generale, cum este acum, din 500 de lei să plătești 330 de lei. La un moment dat nu o să se mai poată. Să poți să ai pentru fiecare apartament repartitor ca să știi consumul real.”
Reporter: Dacă oamenii nu-și instalează ce se întâmplă?
Nicușor Dan: „Este o sancțiune prevăzută de lege. Ea nu s-a dat. Există o înțelegere din partea autorităților locale. Ar trebui poliția locală. Dar trăim în lumea reală, oamenii au niște probleme cu funcționarea căldurii. Ar fi culmea să-i amendăm că nu au repartitoare.”
Reporter: Un apartament cu două camere consumă în medie 1 Gigacalorie pe lună. Cu cât vor plăti mai mult cetățenii care locuiesc în acel apartament de la 1 noiembrie, când intră în vigoare scumpirea?
Nicușor Dan: „În momentul de față prețul de producție este de 500 de lei, din care bucureșteanul plătește 164 de lei. A existat o creștere uriașă a prețului de gaz. Va exista o creștere a prețului gigacaloriei. Va fi ratificată de ANRE de la 1 noiembrie 2021.”
Reporter: Cât va ajunge, la 600 lei gigacaloria?
Nicușor Dan: „Dacă facem o estimare, peste 600.”
Reporter: Creșterea de 100 de lei o va resimți cetățeanul?
Nicușor Dan: „Este o decizie pe care urmează să o ia Consiliul General. Va decide cât plătește cetățeanul, cât plătește primăria.”
Reporter: Dar dumneavoastră veți propune, dumneavoastră sunteți Executivul. Ce veți propune Consiliului General?
Nicușor Dan: „În orice caz, la fel ca și acum, mare parte din cost va fi plătită de Primăria Capitalei.”
Reporter: Știu asta, dar avem peste 100 de lei scumpirea. Ce facem? O plătește cetățeanul sau primăria generală?
Nicușor Dan: „Pot să vă spun că o parte din ea o plătește primăria generală. Asta este tot ce pot să vă spun, decizia aparține Consiliului General și nu vreau acum să avansez. O să discut cu colegii din Consiliul General.”
Reporter: Dar iarna aceasta cum va fi? Vom avea apă caldă și căldură?
Nicușor Dan: „O să fie puțin mai bine decât iarna trecută. Rețelele sunt cu un an mai vechi, dar s-a făcut ce nu s-a făcut anul trecut când a fost campanie electorală, ca să nu deranjeze oamenii în timp de alegeri. Anul acesta s-a făcut ceva mai bine.”