Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a decis prelungirea stării de urgență pentru încă 30 de zile. Prevederea se aplică pe întreg teritoriul țării până la data de 30 noiembrie 2021 inclusiv.
Conform Hotărârii nr. 64 din 26 octombrie 2021, care a fost publicată abia joi, 28 octombrie, membrii Comisiei Naționale Extraordinară de Sănătate Publică au decis să interzică organizarea nunților, botezurilor, dar și desfășurarea altor evenimente la care ar urma să participe mai mulți oameni. Toate acestea din cauza numărului mare de persoane infectate cu noul coronavirus, transmite Realitatea.md.
Stare de urgenţă în Moldova din cauza pandemiei de coronavirus
Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică ar putea introduce vaccinarea obligatorie anti-COVID pentru medici, profesori sau pentru angajaţii din domeniul HoReCa. Declaraţia a fost făcută de coordonatorul campaniei de imunizare, Ninel Revenco, în cadrul emisiunii „În centrul atenţiei” de la Publika TV.
„Suntem în „zona roşie”, avem 308 cazuri la 100 de mii de populaţie, adică este „zona roşie”. Deci, suntem deja ca în stare în război, când ordinele nu se discută, ci se execută. Eu personal susţin asemenea propuneri, nu pentru că vrea să vă impun această vaccinare, dar pentru că vreau să vă protejez de COVID-19, ca să nu mai avem victime”, a menţionat Ninel Revenco.
Expertul în sănătate susţine că imunizarea obligatorie şi restricţiile pentru cei nevaccinaţi şi-au demonstrat deja eficienţa în mai multe ţări: „Mai bine de jumătate de an toţi au fost rugaţi foarte frumos, acum cred că e timpul să luăm măsuri mult mai drastice, oamenii deja trebuie să fie obligaţi. De exemplu, în Franţa, Spania, Portugalia au fost proteste, dar ei totuşi au ajuns la o rată de vaccinare de 98% printre cei maturi”.
Republica Moldova a făcut prima achiziție de gaze din surse alternative din istorie. Beneficiile consumatorilor
Ion Cojocari, preşedintele raionului Glodeni, care se află pe locul trei după numărul de cazuri de COVID-19, a declarat în cadrul emisiunii că oamenii refuză vaccinarea din cauza informațiilor false.
„Există două mari probleme cu care ne confruntăm şi cu care se confruntă lucrătorii medicali din raionul Glodeni. Cea mai mare provocare este dezinformare în rândul populaţiei, care este tot mai mult online, pe reţele de socializare. În unele biserici chiar preoţii sau parohii mai promovează aceasta idee anti-COVID, adică împotriva vaccinării”, a spus Ion Cojocari.
Moldova este şi în stare de urgenţă energetică: UE acordă un sprijin de 60 de milioane de euro pentru a ajuta Republica Moldova să gestioneze criza
Comisia Europeană va aloca un sprijin financiar în valoare de 60 de milioane de euro Republicii Moldova pentru a gestiona actuala criză energetică, a anunţat şefa executivului european, Ursula von der Leyen, după o întrevedere cu premierul guvernului de la Chişinău, Natalia Gavriliţă, potrivit portalului Deschide.md.
Această întâlnire a prefaţat reuniunea Consiliului de Asociere UE – Republica Moldova, preconizată să se desfăşoare joi la Bruxelles.
„În acest context, Comisia Europeană pune la dispoziţie 60 de milioane de euro pentru a ajuta Republica Moldova să gestioneze actuala criza energetică”, anunţă Ursula von der Leyen într-o postare pe Twitter.
Anunţul intervine după ce şefa Comisiei Europene a asigurat-o pe preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, de sprijinul Uniunii Europene în depăşirea problemei legate de aprovizionarea cu gaze, cu prilejul unei convorbiri telefonice marţi.
Republica Moldova a solicitat în urmă cu două săptămâni ajutor ţărilor Uniunii Europene după ce gigantul rus Gazprom şi-a redus livrările de gaze. Chişinăul nu este dispus să accepte noi termeni în contractul cu Gazprom care ar include preţuri semnificativ mai mari, şi doreşte aprovizionarea cu gaze prin România. Aprovizionarea cu gaze a Republicii Moldova a scăzut cu aproximativ o treime, în timp ce preţurile au crescut de la 550 de dolari la mia de metri cubi luna trecută la 790 de dolari luna aceasta, de aproape cinci ori mai mult decât media plătită anul trecut.