Ora de iarnă 2021. Astfel, sâmbătă noapte ceasul se dă cu o oră înapoi, iar ora 4:00 va deveni ora 3:00, ceea ce înseamnă că ziua de 31 octombrie 2021 va deveni astfel cea mai lungă zi a anului, cu 25 de ore.
Un lucru mai puțin știut este faptul că ora de iarnă este însă ora standard. De altfel, pe această perioadă diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de două ore, față de trei ore la ora de vară. Programul între cele două sezoane a fost instituit de țările europene în secolul trecut, pentru a economisi energie, mai ales în perioada războiului sau a crizelor de pe piața petrolului apărute în anii 1970. Introducerea orei de vară a avut ca scop creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui și a fost extrem de avantajoasă pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură.
Această schimbare vine însă cu lucruri mai puțin plăcute pentru organismul nostru.
Joseph Gannon, șef al unei clinici pentru tulburări de somn din Marea Britanie, crede că schimbarea bruscă ar putea fi un motiv de îngrijorare, dar asta doar pentru o minoritate de oameni, care au diverse afecțiuni.
”Dacă ești sănătos, ai un somn bun și ești tânăr, nu există prea multe consecințe, spune el. Persoanele pe care le poate afecta ora de iarnă sunt cele care nu se odihnesc de obicei, în special cele cu afecțiuni precum apneea de somn.”, a declarat el.
Citește și: De ce nu se mai schimbă ora în România. Ce se întâmplă cu ora de iarnă 2021 în ultimul weekend din octombrie
Sunt dovezi însă că nu doar starea de spirit se va schimba în weekendul când de schimbă ora de iarnă 2021. Studiile au evidențiat că atunci când se schimbă ora suntem mai predispuși la infarct, accident vascular cerebral, depresie, dureri de cap, scăderea imunității, oboseală accentuată, dereglări hormonale și accidente rutiere.