„Mizăm pe o anumită înţelegere din partea FMI în legătură cu aspectele unde nu am păstrat ritmul stabilit. Listările trebuie făcute când piaţa arată că există interes. O autoritate internaţională, ca FMI sau Banca Mondială, nu poate impune listări la bursă indiferent de rezultate”, a spus Vosganian după ce a preluat conducerea ministerului de la predecesorul său, Daniel Chiţoiu.
Vosganian a arătat că intenţionează să reactualizeze documentul de strategie energetică naţională, aprobat de Guvern în 2007, precum şi startegia de reindustrializare a ţării. Potrivit lui Vosganian, reindustrializarea va fi făcută prin atragerea de investirori privaţi.
Ultimele guverne ale României au amânat de mai multe ori listările la bursă ale unor companii de stat. În urmă cu câteva zile, Executivul a extins cu un an, până în 31 decembrie 2013, perioada în care s-a angajat că va lista la bursă acţiuni ale unor companii de stat.
Guvernul ar fi trebuit ca până la finele acestui an sau începutul anului viitor să plaseze pe piaţa de capital pachete de acţiuni ale companiilor Complexul Energetic Hunedoara, Complexul Energetic Oltenia, Elcen Bucureşti, CFR Marfă, Tarom, Hidroelectrica, Romgaz şi Nuclearelectrica.
De asemenea, Guvernul s-a angajat să facă oferte publice secundare, până la aceeaşi dată, pentru Transelectrica (15% din acţiuni) şi Transgaz (15% din acţiuni). Oferta Transelectrica s-a încheiat cu succes la finele lunii martie.
Listarea Hidroelectrica este întreruptă, întrucât compania a intrat în insolvenţă. Listarea pe bursă a companiilor este prevăzută şi în Legea 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei.
În vara acestui an, premierul Victor Ponta a declarat că Guvernul nu va reuşi, probabil, să respecte unele termene convenite cu FMI privind vânzarea de participaţii la companiile de stat, din cauza disputelor dintre el şi preşedintele Traian Băsescu.