Alimentele sănătoase pe care orice nutriționist ne îndeamnă să le introducem în dieta noastră zilnică sunt fructele, legumele și cerealele însă pentru a beneficia din plin de beneficiile acestora trebuie să le consumăm cu măsură.
În ciuda vitaminelor și mineralelor pe care anumite alimente le conțin, nu trebuie să abuzăm de ele și este necesar să le consumăm într-o manieră echilibrată, altfel pot deveni adevărate bombe calorice pentru silueta noastră.
Bananele sunt cunoscute ca fiind absolut delicioase, mai ales datorită aromei puternice și a gustului dulce, însă din cauza conținutului ridicat de glucide, aceste fructe pot provoca carii. La fel ca zahărul, aceste fructe pot influenţa apariţia cariilor, care îţi pot răni smalţul dentar. Consumul excesiv de banane poate provoca dureri de cap, deoarece bananele coapte sunt bogate în tiramină, un declanşator al migrenei. Aceste delicii dulci pot fi și un pericol pentru silueta. Pentru a evita aceste efecte negative, este recomandat să consumăm cel mult două banane pe zi.
Broccoli, varză conopidă
Legumele crucifere, cum ar fi broccoli și varza, sunt pline de fibre și alți nutrienți, dar pot interfera cu producția de hormon tiroidian dacă aveți o deficiență de iod. Deci, dacă o faceți, este o idee bună să vă limitați aportul de varză de Bruxelles, broccoli, varză, conopidă deoarece cercetările sugerează că digerarea acestor legume poate bloca capacitatea tiroidei de a utiliza iod, care este esențial pentru funcționarea normală a tiroidei. Cu toate acestea, conform Clinicii Mayo, ar trebui să consumați o cantitate semnificativă de legume crucifere pentru ca aceasta să influențeze cu adevărat absorbția de iod. Cumpătarea este esențială.
Ovăzul
Ovăzul este o cereală sănătoasă, bogată în fibre, însă conține și cantități importante de fitați. Fitații se găsesc adeseori în alimente bogate în fibre precum fructele de pădure, porumbul, nucile, fulgii de ovăz, secară și în special tărâțele de grâu, fitații sunt substanțe care leagă moleculele de calciu, reducându-le absorbția. Alimentele bogate în fibre au multe beneficii pentru sănătate, așa că, desigur, nu doriți să le evitați… dar dacă creșteți aportul de fibre (de exemplu, pentru a ajuta la reglarea digestiei), asigurați-vă că creșteți și aportul de calciu.
Nucile braziliene
Nucile braziliene oferă câteva beneficii impresionante pentru sănătate, dar consumul excesiv ar putea fi dăunător.
De fapt, un aport de 5.000 mg de seleniu, care este cantitatea din aproximativ 50 de nuci braziliene de mărime medie, poate duce la toxicitate. Această afecțiune periculoasă este cunoscută sub numele de selenoză și poate provoca probleme de respirație, atac de cord și insuficiență renală.
În plus, prea mult seleniu, în special din suplimente, a fost asociat cu un risc crescut de diabet și cancer de prostată.
Cu toate acestea, comunitățile din Amazon cu diete tradiționale care sunt în mod natural bogate în seleniu nu au prezentat niciun efect negativ sau semne de toxicitate a seleniului. Cu toate acestea, este important să vă limitați aportul zilnic de nuci braziliene.
Nivelul superior al aportului de seleniu pentru adulți este de 400 mcg pe zi. Din acest motiv, este important să nu mâncați prea multe nuci braziliene și să verificați etichetele nutriționale pentru conținutul de seleniu. Limitarea aportului la una până la trei nuci braziliene pe zi este o modalitate inteligentă de a evita consumul prea mult de seleniu (25).
Afinele
Afinele conţin o multitudine de vitamine, minerale şi antioxidanţi, substanţe necesare menţinerii sănătăţii. Însă aceste fructe de pădure în cantităţi mari, pot subţia sângele aşa că trebuie să fie consumate cu grijă, în special de către persoanele care urmează un tratament medicamentos. Toate fructele de pădure, inclusiv căpșunile, merișoarele și afinele sunt cunosute pentru faptul că subțiază sângele. Portocalele, mandarinele, cireșele, stafidele, prunele uscate, ananasul și roșiile funcționează în același mod.