Atenție la alimentele „sănătoase”. Unele pot deveni nocive dacă sunt consumate în cantități prea mari

Alimentele sănătoase precum legumele, fructele și cerealele integrale sunt cunoscute drept o adevărată sursă de vitamine și minerale, însă pot deveni la fel de dăunătoare precum sodiul sau zahărul dacă sunt consumate în cantități prea mari.
Ruxandra Rădulescu
29 oct. 2021, 19:58
Atenție la alimentele

Alimentele sănătoase pe care orice nutriționist ne îndeamnă să le introducem în dieta noastră zilnică sunt fructele, legumele și cerealele însă pentru a beneficia din plin de beneficiile acestora trebuie să le consumăm cu măsură.

În ciuda vitaminelor și mineralelor pe care anumite alimente le conțin, nu trebuie să abuzăm de ele și este necesar să le consumăm într-o manieră echilibrată, altfel pot deveni adevărate bombe calorice pentru silueta noastră.

Bananele sunt cunoscute ca fiind absolut delicioase, mai ales datorită aromei puternice și a gustului dulce, însă din cauza conținutului ridicat de glucide, aceste fructe pot provoca carii. La fel ca zahărul, aceste fructe pot influenţa apariţia cariilor, care îţi pot răni smalţul dentar. Consumul excesiv de banane poate provoca dureri de cap, deoarece bananele coapte sunt bogate în tiramină, un declanşator al migrenei. Aceste delicii dulci pot fi și un pericol pentru silueta. Pentru a evita aceste efecte negative, este recomandat să consumăm cel mult două banane pe zi.

Broccoli, varză conopidă
Legumele crucifere, cum ar fi broccoli și varza, sunt pline de fibre și alți nutrienți, dar pot interfera cu producția de hormon tiroidian dacă aveți o deficiență de iod. Deci, dacă o faceți, este o idee bună să vă limitați aportul de varză de Bruxelles, broccoli, varză, conopidă deoarece cercetările sugerează că digerarea acestor legume poate bloca capacitatea tiroidei de a utiliza iod, care este esențial pentru funcționarea normală a tiroidei. Cu toate acestea, conform Clinicii Mayo, ar trebui să consumați o cantitate semnificativă de legume crucifere pentru ca aceasta să influențeze cu adevărat absorbția de iod. Cumpătarea este esențială.

Ovăzul

Ovăzul este o cereală sănătoasă, bogată în fibre, însă conține și cantități importante de fitați. Fitații se găsesc adeseori în alimente bogate în fibre precum fructele de pădure, porumbul, nucile, fulgii de ovăz, secară și în special tărâțele de grâu, fitații sunt substanțe care leagă moleculele de calciu, reducându-le absorbția. Alimentele bogate în fibre au multe beneficii pentru sănătate, așa că, desigur, nu doriți să le evitați… dar dacă creșteți aportul de fibre (de exemplu, pentru a ajuta la reglarea digestiei), asigurați-vă că creșteți și aportul de calciu.

Citește și: Alimentele banale care ne ajută să scăpăm de astenia de toamnă! Secretul dezvăluit de un celebru nutriționist

Nucile braziliene

Nucile braziliene oferă câteva beneficii impresionante pentru sănătate, dar consumul excesiv ar putea fi dăunător.

De fapt, un aport de 5.000 mg de seleniu, care este cantitatea din aproximativ 50 de nuci braziliene de mărime medie, poate duce la toxicitate. Această afecțiune periculoasă este cunoscută sub numele de selenoză și poate provoca probleme de respirație, atac de cord și insuficiență renală.

În plus, prea mult seleniu, în special din suplimente, a fost asociat cu un risc crescut de diabet și cancer de prostată.

Cu toate acestea, comunitățile din Amazon cu diete tradiționale care sunt în mod natural bogate în seleniu nu au prezentat niciun efect negativ sau semne de toxicitate a seleniului. Cu toate acestea, este important să vă limitați aportul zilnic de nuci braziliene.

Nivelul superior al aportului de seleniu pentru adulți este de 400 mcg pe zi. Din acest motiv, este important să nu mâncați prea multe nuci braziliene și să verificați etichetele nutriționale pentru conținutul de seleniu. Limitarea aportului la una până la trei nuci braziliene pe zi este o modalitate inteligentă de a evita consumul prea mult de seleniu (25).

Citește și: Alimentele esențiale care te ajută să lupți împotriva depresiei de sezon. Cum putem stimula „hormonul fericirii”

Afinele 

Afinele conţin o multitudine de vitamine, minerale şi antioxidanţi, substanţe necesare menţinerii sănătăţii. Însă aceste fructe de pădure în cantităţi mari, pot subţia sângele aşa că trebuie să fie consumate cu grijă, în special de către persoanele care urmează un tratament medicamentos. Toate fructele de pădure, inclusiv căpșunile, merișoarele și afinele sunt cunosute pentru faptul că subțiază sângele. Portocalele, mandarinele, cireșele, stafidele, prunele uscate, ananasul și roșiile funcționează în același mod.

 

 

 

DailyBusiness
Cine va primi tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Stațiunea ascunsă, de lângă Valea Prahovei, pe care prea puțini români o bagă în seamă. A renăscut din propria cenușă cu ajutorul investițiilor și e peste Sinaia, Predeal sau Bușteni. E plină de străini și are cazări spectaculoase
Capital.ro
Obligație pentru șoferi. Regulă pentru cei cu mașini second-hand. Se verifică neapărat
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Elevii care vor primi 1.100 de lei! Care sunt CONDIȚIILE pentru a primi banii
Adevarul
Cum își direcționează voturile candidații cu scor bun, dar fără șanse in turul 2. Analist: „Mă aștept ca Simion să nu fie susținut” | ANALIZǍ
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Trucul pe care gospodinele nu-l împărtășesc nimănui. Te scutește de la un mare efort
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Cea mai mare dorință a lui Igor Cuciuc, după moartea fulgerătoare a fiicei sale de doar 17 ani. Interpretul ar vrea să fie tată pentru a doua oară: „Să ne dăruiască încă un prunc”
Cancan.ro
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Rusia ATACĂ România?! Putin nu mai blufează: România este o țintă militară
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Vladimir Putin ordonă producția în serie a rachetei hipersonice Oreșnik
MediaFlux
Rusia AMENINȚĂ România și statele NATO. RACHETA HIPERSONICĂ e doar începutul
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Burse de 1.000 de lei pentru elevii din acest județ. Ce trebuie să facă pentru a fi eligibili