Surprinzător, un regim simplu de activităţi garantează hrănirea şi fortificarea muşchilor mentali. Iată câteva modalităţi uşoare care te pot ajuta să-ţi menţii o memorie ascuţită, să gândeşti rapid şi să debordezi de vigoarea tinereţii.
1. Navighează pe net
Atunci când cauţi pe internet sunt implicaţi centrii cheie ai creierului, cei care controlează abilitatea de decizie şi raţionamentele complicate. Câteva click-uri pe internet pot să te stimuleze mental mai mult decât cititul, spun oamenii de ştiinţă de la UCLA (University of California, Los Angeles). Studiile lor arăta că atunci când facem căutări pe internet folosim circuite neuronale care nu sunt activate în timpul cititului.
Rezultatele examenului RMN au arătat de aproape 3 ori mai multă activitate mentală la persoanele care efectuau căutări regulate pe internet decât la cele care îl foloseau prima dată. Acestea sugerează că atunci când facem căutări reptate pe Google, de exemplu, avem o modalitate grozavă de a ne îmbunătăţi abilităţile cognitive pe parcursul timpului.
Sfat: Petrece aproximativ 20 de minute, câteva zile pe săptămână, căutând despre subiectele despre care întotdeauna ţi-ai dorit să înveţi mai mult. Nu contează cât de frivole sunt lucrurile pe care la cauţi. Fie că te interesezi de ultimele gafe făcute de o vedeta sau cauţi despre muzică clasică, rezultatele sunt aceleaşi pentru creierul tău.
2. Spală-te pe dinţi şi foloseşte aţa dentară
Sănătatea noastră este clar în legătură cu sănătatea creierului, susţine o echipa de psihiatri şi dentişti britanici. După ce au studiat mii de persoane între 20 şi 59 de ani, cercetătorii au desoperit că gingivită şi bolile periodontale erau asociate cu rezultate mai proaste alte funcţiilor cognitive pe parcursul vieţii de adult, nu numai la bătrâneţe.
Sfat: Urmează ceea ce-ţi spune dentistul tău. Foloseşte aţă dentară zilnic şi periaza-ţi dinţii pentru cel puţin 2 minute, o dată pe zi.
3. Mănâncă afine
Cercetări recente arăta că aceste fructe îţi pot îmbunătăţi abilităţile cognitive. Cercetătorii de la Institul Naţional de Geriatrie din SUA şi cei de la Universitatea Tufts au injectat şobolani masculi cu acid kainic pentru a simulă stresul oxidativ care apare o dată cu îmbătrânirea. Aceştia au descoperit că şobolanii care au primit apoi o dietă ce conţinea în proporţie de 2% extract de afine au parcurus mai bine un labirint decât şobolanii care nu au primit acest extract. Într-un alt studiu, aceeaşi cercetători au descoperit că şobolanii care mâncău afine au arătat o creştere a celulelor în zona hippocampus a creierului. Cercetătorii bănuiesc că anthocyanina — pigmentul albastru închis găsit în afine — este responsabil pentru aceste schimbări congitive. Această conţine chimicale care trec de barieră de sânge a creierului şi ajung în regiunea învăţării şi memorării.
Sfat: Aprovizionează-te cu afine când le vezi, şi consumă-le o dată cu cereale, iaurt şi chiar adăugă-le în smoothies. În afară sezonului, cumpăra-le îngheţate, căci sunt la fel de sănătoase că şi proaspete.
Citeşte continuarea pe http://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/sanatate-fizica-si-mentala/7-moduri-surprinzatoare-in-care-iti-poti-imbunatati-memoria/#ixzz2FiDCznaW