PROGNOZA NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2021. Un ciclon loveşte România, veşti proaste de Sărbătorile de iarnă

Meteorologii anunţă o iarnă blândă cu precipitaţii slabe chiar şi în zona montană. În aceste condiţii, dacă pandemia va intra în vacanţă, cu greu vom găsi zăpadă pentru săniuş şi bulgăreală de Crăciun şi Anul Nou.
Filip Stan
01 nov. 2021, 10:32
PROGNOZA NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2021. Un ciclon loveşte România, veşti proaste de Sărbătorile de iarnă

PROGNOZA NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2021. Meteorologul Elena Mateescu anunţă că ultima lună de toamnă va începe cu vreme frumoasă. „Primele zile din noiembrie vom avea temperaturi peste mediile multianuale, cu temperaturi chair şi de 22 de grade în sudul României”, a declarat Elena Mateescu la România TV.

Luna noiembrie începe cu ploi și vânt puternic și cu ninsori în zonele înalte de munte, dar și temporar cu temperaturi mai ridicate decât în mod normal. În a doua săptămână de noiembrie este așteptat, însă, un nou val de frig.

În a doua săptămână de noiembrie este așteptat un nou val de frig, fiind posibile minime sub 0 grade în centrul țării și posibil chiar ninsori în zonele de munte mai joase.

În Capitală, șansele de ploaie în prima săptămână a lunii noiembrie sunt mai reduse, însă se așteaptă ploi în cea de-a doua săptămână, atunci când se așteaptă și o scădere a temperaturilor.

Luna noiembrie păstrează caracteristici ale sezonului de toamnă, cel puţin în prima sa decadă, dar treptat, spre sfârşitul lunii, lapoviţa şi chiar ninsoarea pot anunţa începutul iernii, se arată în caracterizarea climatică a acestei luni, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Valorile termice vor marca o scădere considerabilă faţă de luna octombrie, în timp ce precipitaţiile vor fi în uşoară creştere.

„În nopţile senine, frigul este adesea pătrunzător, iar bruma şi îngheţul la sol sunt fenomene des întâlnite. Masele de aer umed şi cele reci continentale ce se deplasează dinspre Câmpia Rusă se întâlnesc adesea deasupra ţării noastre astfel că vremea se menţine închisă şi umedă zile de-a rândul. În aceste condiţii şi valorile termice marchează o scădere considerabilă faţă de luna octombrie”, precizează specialiştii ANM.

Astfel, din datele înregistrate în perioada 1961-2020, la staţiile meteorologice din reţeaua Administraţiei Naţionale de Meteorologie, se constată că temperatura medie multianuală a lunii noiembrie nu depăşeşte 8 grade Celsius decât în zona litoralului. În zonele joase din Dobrogea şi Banat, dar şi în Lunca Dunării, mediile de temperatură se situează între 6 şi 8 grade Celsius. În zonele de câmpie şi de deal din Muntenia, Oltenia, Moldova, Banat, Crişana şi Maramureş sunt caracteristice valori medii între 4 şi 6 grade. În Transilvania, nordul Moldovei, în Subcarpaţii Moldovei şi de Curbură, temperatura medie variază între 2 şi 4 grade.

PROGNOZA METEO noiembrie 2021. Ora de iarnă aduce temperaturi mai scăzute

În zona montană joasă şi în depresiunile intramontane sunt caracteristice temperaturi medii cuprinse între -2 şi 2 grade Celsius, iar în zona montană înaltă (peste 1.500 metri) aceste valori coboară sub -2 grade şi uneori sub -4 grade Celsius.

„Destul de rar, aerul cald venit dinspre bazinul Mediteranei pătrunde până la latitudinea ţării noastre, situaţie în care se pot înregistra temperaturi mari, neobişnuite pentru această lună, ce pot ajunge până în jurul valorii de 30 de grade Celsius. Astfel de temperaturi extreme, maxime absolute pentru un număr mare de staţii meteorologice, s-au înregistrat, de exemplu, în anii: 1926, 1990, 1994, 2004 sau 2010”, susţin meteorologii.

Ani cu luni noiembrie foarte calde au fost: 1963, 2000, 2010, 2013 şi 2019. Astfel, temperatura maximă absolută a lunii noiembrie în România este 30,5 grade Celsius şi a fost înregistrată la Călăraşi, în data de 1 noiembrie 1926. La Bucureşti, maxima absolută are valoarea de 29,4 grade Celsius, înregistrată la staţia meteorologică Bucureşti-Filaret, tot în data de 1 noiembrie 1926 ca şi maxima absolută pe ţară. La staţiile meteorologice Bucureşti-Afumaţi şi Bucureşti-Băneasa, temperatura maximă absolută a lunii noiembrie este 25,6 grade Celsius, respectiv 25,1 grade Celsius, ambele înregistrate în data de 10 noiembrie 2010.

PROGNOZA METEO. ANM anunţă lapoviţă şi ninsori din noiembrie
PROGNOZA NOIEMBRIE 2021. Potrivit ANM, au existat ani în care s-au înregistrat şi temperaturi minime neobişnuite pentru luna noiembrie, majoritatea sub -10 grade Celsius, ca de exemplu: 1993, 1989, 1975.

Ani cu luni noiembrie foarte reci au fost: 1973, 1983, 1988, 1993 şi 1995. Temperatura minimă absolută din noiembrie în România este -30,8 grade Celsius, înregistrată la Vf. Omu, în data de 30 noiembrie 1957. La Bucureşti, minima absolută este de -19,4 grade Celsius, înregistrată în 26 noiembrie 1993, la staţia meteorologică Bucureşti-Băneasa. La Bucureşti-Afumaţi şi Bucureşti-Filaret, minima absolută de temperatură este -18 grade (28 noiembrie 1975) şi respectiv -17,8 grade Celsius (21 noiembrie 1904).

În ceea ce priveşte regimul precipitaţiilor din noiembrie, acesta înregistrează o uşoară creştere faţă de luna precedentă.

Astfel, din datele înregistrate în perioada 1961-2020 la staţiile meteorologice din reţeaua Administraţiei Naţionale de Meteorologie, se observă o creştere a cantităţii lunare de precipitaţii, medie multianuală (1961-2020), în sudul şi sud-vestul ţării precum şi în vestul şi nord-vestul acesteia ca urmare a advecţiei maselor de aer umed ce vin dinspre Marea Mediterană. În aceste zone, cantitatea medie lunară, medie multianuală, este cuprinsă între 50 şi 75 mm.

Potrivit ANM, cantităţi peste 75 mm se înregistrează în zona montană înaltă (peste 1.500 metri). Valori lunare, medii multianuale cuprinse între 30 şi 50 mm sunt caracteristice Dobrogei, Munteniei, Moldovei şi majorităţii zonelor din Transilvania. Cantităţi lunare, medii multianuale, mai mici de 30 mm se înregistrează în Delta Dunării, pe areale din vestul şi estul Transilvaniei, dar şi pe areale din jumătatea de nord a Moldovei.

Cantitatea maximă absolută lunară de precipitaţii din noiembrie, la staţiile meteorologice din România, este de 357,9 mm, înregistrată la Dr. Tr. Severin, în anul 1937.

La Bucureşti, maxima absolută de precipitaţii din această lună este 224,5 mm şi a fost înregistrată la staţia meteorologică, în anul 1966. La staţiile meteorologice Bucureşti-Băneasa şi Bucureşti-Filaret, cantitatea maximă absolută de precipitaţii din noiembrie este 215 mm, respectiv 206,6 mm, ambele înregistrate tot în anul 1966 ca şi la Bucureşti-Afumaţi.

Cele mai multe maxime absolute privind cantitatea lunară de precipitaţii, la staţiile meteorologice din România, au fost înregistrate în anii 2004 şi 1966.

Ani cu luni noiembrie foarte ploioase au fost: 1966, 1985, 2004, 2007 şi 2015. Totodată, au existat şi ani în care luna noiembrie a fost foarte secetoasă, iar printre aceştia se regăsesc: 1963, 1986, 1994, 2011 şi 2020.

Cantitatea maximă absolută lunară de precipitaţii căzută în 24 de ore, înregistrată la staţiile meteorologice din România, este 146,8 mm, la Dr. Tr. Severin, în data de 6 noiembrie 1937. La Bucureşti, cantitatea maximă absolută de precipitaţii căzută în 24 de ore este 78,4 mm, înregistrată în 4 noiembrie 1962, la Bucureşti-Filaret. La staţiile meteorologice Bucureşti-Băneasa şi Bucureşti-Afumaţi, maxima absolută căzută în 24 de ore din noiembrie este 52,9 mm (20 noiembrie 1976), respectiv 51,1 mm (14 noiembrie 1966).

„Va ninge sau nu la iarnă? Vom avea parte de zăpadă în oraș? Cât de grea va fi iarna ce urmează?”, sunt întrebările care stau deja pe buzele adulților și copiilor din țară. La aceste întrebări, răspunsul vine chiar din partea unei specialiste în vreme. Mirela Polifronie, meteorolog ANM, anunță că iarna aceasta vor fi „temperaturi mult sub -1 grad”.

PROGNOZA NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2021. Mirela Polifronie aduce vești proaste pentru iubitorii jocurilor de iarnă. Potrivit spuselor sale, șansele ca la munte să ningă, iarna aceasta, sunt scăzute. Astfel că cei mici și pasionații de sporturi de iarnă își vor lăsa schiurile și săniuțele acasă în luna decembrie.

„Pentru a vorbi despre ninsori trebuie să vorbim în primul rând despre precipitații la nivel general, adică ar trebui să avem precipitații și ca ele să se transforme sub formă de ninsoare în zona de munte. Așa cum spuneam, în următoarea perioadă nu ne așteptăm la o perioadă bogată în precipitații, ceea ce înseamnă că nici ninsori în zona de munte nu vor fi.”, a explicat meteorologul ANM, Mirela Polifronie.

PROGNOZA NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2021. Deși zăpada va lipsi din peisaj, iarna își va face simțită prezența prin temperaturile scăzute. Media pentru luna decembrie va fi de -1 grad. „Dacă vorbim despre temperaturi, spre exemplu, pentru luna decembrie se estimează că vor fi temperaturi în jurul mediei climatologice. Ce înseamnă aceasta? Înseamnă că temperatura medie lunară pentru luna decembrie ar fi de aproximativ – 1 grad, este media, asta înseamnă că în zona de munte putem avea temperaturi mult mai coborâte față de -1 grad. Pentru luna ianuarie, de asemenea, temperatura în jurul normelor, iar temperatura medie lunară pentru luna ianuarie ar fi în jurul valorii de -2 grade.”, a adăugat Mirela Polifronie, la DC News.

Cu toate acestea, meteorologul Mirela Polifronie vine și cu vești bune. Se pare că iarna ce urmează va fi una destul de blândă.

„Putem visa la o iarnă mai blândă. Vă spuneam că estimările arată că temperaturile vor fi în jurul normelor, însă este foarte greu să estimăm în acest moment exact dacă vom avea, de exemplu, viscol. Astfel de fenomene nu pot fi prognozate cu mult timp înainte. Administrația Națională de Meteorologie elaborează prognoze pentru următoarele 7 zile, 4 zile în care sunt detaliate, iar 3 zile ca tendință. Să vorbim acum dacă vor fi episoade de viscol în luni decembrie-ianuarie este destul de devreme, însă nu excludem. Oricum în lunile decembrie-ianuarie temperaturile medii lunare se situează sub -1, cu siguranță vom avea nevoie de încălzire în case.”, a spus Mirela Polifronie.

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Alina Bădic anunță ce se întâmplă cu zodiile pe final de an. Este important să faci asta pentru a avea noroc și bunăstare
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Încoronarea Regelui Charles al III-lea a costat 72 de milioane de lire sterline
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni