Profesorul Litarczek a fost una dintre somităţile medicinei româneşti, cel care a pus bazele experimentale și teoretice, alături de profesorul Dan Setlacec, ale specialităților medicale de anestezie și reechilibrare hidroelectrolitică. De asemenea, a pus la punct metoda hipotermiei ce a fost folosită în intervențiile pe cord deschis și a format la Spitalul Fundeni o școală de anestezie și terapie intensivă de înaltă clasă.
În aceste condiţii, opiniile sale cu privire la medicină, nu doar că sunt pertinente, dar şi privite cu luare aminte şi de luat în seamă. „Pe om nu îl salvezi numai cu medicina, ci şi cu psihicul, trebuie să-l faci să lupte. Iar psihicul are nevoie de credinţă. Când trăieşti extracorporalizarea, nu te mai poti îndoi ca eşti carcasa care ţine de materialitate şi esti om prin starea de conştienţă umană care nu poate fi definită în termenii actuali ai ştiinţei. (…) Dumnezeu nu lucrează cu minuni precum Hristos. Dumnezeu îţi creează oportunităţi”, spunea profesorul Litarczek într-un interviu pentru ziare.com, în 2016.
„Religia e şi ea o doctorie. Se ocupă de suflete. Când credinciosii se roagă, în lobii lor frontali a fost identificatăa o activitate intensă, care nu există la necredincioşi.
Bolnavul care spune ca moare chiar moare. Pentru ca el crede ca moare. Nu îl salvezi numai cu medicina, ci şi cu psihicul, trebuie să-l faci să lupte. Iar psihicul are nevoie de credinţă. Eu sunt credincios şi în toata viaţa mea am fost ajutat pentru ceea ce m-am rugat”, a mai spus medicul.
„Depinde de Dumnezeul bolnavului, de cât crede el. Toată imunitatea organismului ţine de credinţă„, a explicat profesorul.
George Litarczek, membru de onoare al Academiei Române, cetățean român și american, a murit în 2019, la vârsta de 93 de ani, la Boston.