Muntele Şatrei sau Muntele Sfânt al Maramureşului este loc unde sunt ridicate o mănăstire şi un schit, acesta din urma fiindu-le interzis femeilor, la fel ca Athosul din Grecia. Datorită formei sale de trunchi de piramidă, unii oameni cred că nu este o formă naturală, ci că a fost făcută de om sau poate chiar de forţe supranaturale.
După cum spun legendele locale, pe Muntele Şatrei, la locul numit Şatra Pintii ar fi locuit celebrul Pintea Viteazul, împreună cu haiducii săi. Numele său este atribuit Izvorului Pintii, lângă care este ridicată Mănăstirea Şatra, precum și Fântânii Pintii, lângă care se află Schitul Şatra – sau Şatriţa. Izvorul Pintii este doar unul dintre izvoarele cu puteri vindecătoare de pe acest munte. Conform legendelor, fiecare firicel de apă care îzvorăște din Muntele Satrei – Muntele Sfânt al Maramureșului – are puteri binefăcătoare. O altă legendă vorbește despre Fântâna Pintii și spune că în unele zile din an, apa se face precum untul, iar cei care se ung cu ea sunt vindecați de orice boală.
Citeşte şi 5 locuri din România pe care să le vizitezi în următoarea vacanţă
În apropierea Fântânii lui Pintea, a fost ridicat în anul 1996 Schitul Şatra, ce are ȋn componență o biserică din lemn şi un paraclis. La schitul situat într-un peisaj de basm este strict interzis accesul femeilor sub jurământ şi blestem, aici fiind respectate regulile de pe Muntele Athos, care permit doar accesul bărbaţilor în locurile sfinte.
Pe locul acela, însă, în secolul al XVIII-lea fusese o mănăstire de călugări, care a fost bombardată de armata lui Bukow, o dată cu alte mănăstiri din Maramureș și Ardeal. Cea de acum a fost ridcată însă în urma unor viziuni. Se zice că Episcopul Calinic al Argeșului trecuse pe acolo și promisese că va înălța mănăstire, dar nefăcându-se nimic, începuse a visa noapte de noapte că se ridică din patul lui și pleacă în zbor spre Muntele Șatrei, undă construiește mănăstirea cu zid de cetate. Au fost însă și alte vise prevestitoare, FilipTeodor din Stoiceni, pe când era prizonier în Siberia, visase că se va întoarce la Șatra, unde se va ridica o mănăstire, iar o femeie din același sat, pe numele său Anica, visase chiar înainte de a muri și a spus neamurilor ei că în curând se va înălța o mănăstire pe Muntele Sfânt, în vis apărându-i chiar și preotul-constructor Ioan Cozma.
De asemenea, potrivit localnicilor, comorile adunate de haiduci s-ar afla şi în prezent ascunse într-o peşteră din inima muntelui. Este vorba despre Peştera lui Pintea, dezvoltată în andesite piroxenice dezagregate, de natură tectonică. Despre aceasta, bătrânii spun că se deschide doar în noaptea de Înviere, iar cel care pătrunde în interiorul ei nu mai poate vedea lumina zilei decât peste un an.