Ce şcoli rămân ÎNCHISE luni, 8 noiembrie, la terminarea vacanţei. Anunţul ministrului Educaţiei

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat, luni, că şcoala va începe în 8 noiembrie, dar vineri se va anunţa în ce fel se vor susţine cursurile, în urma consultărilor cu autorităţile sanitare.
Filip Stan
02 nov. 2021, 18:15
Ce şcoli rămân ÎNCHISE luni, 8 noiembrie, la terminarea vacanţei. Anunţul ministrului Educaţiei

Avem şcoli în localităţi cu rată mare de infectare, şcoli care învaţă în trei schimburi şi şcoli unde căldura nu a ajuns încă, astfel că decizia de redeschidere se va lua defalcat vineri, în fuincţie de situaţia specială din fiecare judeţ. Decizia modului în care se va relua școala de pe 8 noiembrie încolo ar putea fi luată descentralizat de către fiecare unitate de învățământ în parte, în funcție de incidența de infectare cu coronavirus din localitate, fiindcă sunt zone unde aceasta este foarte scăzută și orele ar putea fi reluate cu prezență fizică, dar și localități unde rata de infectare este încă foarte ridicată și probabil că școala se va relua inițial online, a explicat marți ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la ProTv.

EXCLUSIV Sorin Cîmpeanu, anunţ de ultimă oră privind întoarcerea elevilor la şcoală. Ce se întâmplă din 8 noiembrie
Redeschiderea cu prezență fizică a școlilor ar putea să fie condiționată și de rata de vaccinare a angajaților din fiecare școală în parte, a mai spus Cîmpeanu. Noile criterii vor fi anunțate vineri, 5 noiembrie, și în funcție de acestea va fi schimbat și ordinul comun al miniștrilor Sănătății și Educației care reglementează modul în care se desfășoară școala în timpul pandemiei.

Revenirea la prezenţa fizică în şcoli ar putea fi condiţionată de vaccinarea profesorilor. Sorin Cîmpeanu: „Nu sunt deloc mândru de rata de vaccinare din Ministerul Educaţiei”

Valul 4 a ajuns la vârf săptămâna trecută și a început să înregistreze o ușoară scădere săptămâna aceasta, potrivit datelor oficiale ale Grupului de Comunicare Strategică. Cercetători de la Universitatea Babeș-Bolyai au folosit datele pentru a face predicții de evoluție a valului în următoarele zile.

„În funcție de elementele sanitare, epidemiologice, vom vedea dacă ordinul comun al ministrului Sănătății și al ministrului Educației va trebui completat cu alte criterii pentru ca școlile să poată relua activitatea cu prezență fizică. În mod clar mergem către o decizie descentralizată, adecvată și adaptată situației reale, pentru că sunt școli care funcționează în localități cu rate foarte mici de infectare și școli care funcționează în localități cu rate foarte mare de infectare. Sunt școli care învață în trei schimburi și au aglomerări mari de elevi, și școli care funcționează într-un singur schimb. Vom adăuga aceste criterii epidemiologice și menționez un posibil criteriu pentru ca școala să se poată derula cu prezență fizică: rata de vaccinare în rândul personalului din învățământ”, a declarat Sorin Cîmpeanu la ProTv.

„Două săptămâni de vacanţă a fost maximum care poate fi recuperat. Pe 8 noiembrie, şcoala va începe. Există un document în care s-au prezentat măsuri propuse spre aprobare. Ministrul Educaţiei va rămâne consecvent principiului ca şcolile să continue în format fizic. Nu voi abdica de la acest principiu. Vom avea consultări cu autorităţile sanitare şi vineri vom anunţa cum se vor deschide şcolile”, a afirmat, luni, Sorin Cîmpeanu.

Potrivit acestuia, nu vom ajunge în situaţia ca, dacă în jumătate de ţară avem o situaţie cu puţine cazuri, să nu poată funcţiona cu prezenţă fizică aceste şcoli.

„Am decis să reducem numărul de teze pe care elevi îl vor susţine în acest an. La clasa a opta, în loc de 3 teze, 2 teze. Cu prezenţă fizică”, a anunţat Cîmpeanu.

El a adăugat că pentru liceu numărul tezelor va fi redus de la 4 la 3. De asemenea, Cîmpeanu a menţionat că ponderea unei teze este de 25% în media finală şi că va fi redus numărul de note necesare pentru încheierea mediei, la minim două.

„Dacă avem două note şi teză cu 25%, înseamnă că fiecare notă va avea o pondere de 37% înseamnă mai mult decât nota la teză”, a arătat el.  Potrivit ministrului Educaţiei, tezele vor putea fi susţinute începând din 6 decembrie, iar cadrele didactice vor putea stabili perioada optimă pentru susţinerea acestora.

„Fiecare elev să aibă o perioadă să îşi poată corecta rezultatele dacă nu au fost satisfăcătoare. Cei care nu vor putea să susţină tezele fizic, din motive independente de voinţa lor (…), acest lucru se va putea face, după revenirea la şcoală, chiar dacă revenirea va fi în semestrul doi”, a explicat Cîmpeanu.

De asemenea, pentru acei elevi din şcoli în care, din cauza ratei de infectare ridicate, nu se vor putea susţine tezele cu prezenţă fizică, susţinerea acestora se va putea face după revenirea la şcoală faţă în faţă.

Cîmpeanu a precizat că elevii din învăţământul gimnazial şi liceal ar urma să reînceapă şcoala, după vacanţa de iarnă, în 3 ianuarie, iar grădiniţele şi învăţământul primar pot începe în 10 ianuarie.

Întrebat la ce rată de incidenţă vor putea fi deschise şcolile, Cîmpeanu a replicat: „Este singura întrebare la care nu am un răspuns. Vom semna aceste reglementări pe 5 noiembrie, depindem de autorităţile sanitare”.

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Noi rute Wizz Air către două destinații adorate de români. Prețul biletelor pornește de la 25 de euro
Capital.ro
Se confiscă banii în România. S-a dat lege astăzi, 18 Iulie. Te duci la închisoare între 2 și 7 ani
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Tichetele care se anulează în 30 de zile. Românii care trebuie să se grăbească
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Cuplul de la Insula Iubirii care NU S-A DESPĂRȚIT după terminarea filmărilor 😍 A fost prezent și la nunta Iustinei cu Cornel Luchian
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Peste 2,5 milioane de români primesc 250 de lei în luna august. Categoria de persoane ce se bucură de mai mulți bani de la stat
Capital.ro
Cutremur în România. Ion Iliescu a primit decizia. Procurorii n-au avut milă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Nadia Comăneci marchează 48 de ani de la primul 10 perfect din istoria gimnasticii olimpice
MediaFlux
ALERTĂ la Guvern! E CRIZĂ de ENERGIE, MĂSURI DRASTICE pentru români
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'