Ce şcoli rămân ÎNCHISE luni, 8 noiembrie, la terminarea vacanţei. Anunţul ministrului Educaţiei

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat, luni, că şcoala va începe în 8 noiembrie, dar vineri se va anunţa în ce fel se vor susţine cursurile, în urma consultărilor cu autorităţile sanitare.
Filip Stan
02 nov. 2021, 18:15
Ce şcoli rămân ÎNCHISE luni, 8 noiembrie, la terminarea vacanţei. Anunţul ministrului Educaţiei

Avem şcoli în localităţi cu rată mare de infectare, şcoli care învaţă în trei schimburi şi şcoli unde căldura nu a ajuns încă, astfel că decizia de redeschidere se va lua defalcat vineri, în fuincţie de situaţia specială din fiecare judeţ. Decizia modului în care se va relua școala de pe 8 noiembrie încolo ar putea fi luată descentralizat de către fiecare unitate de învățământ în parte, în funcție de incidența de infectare cu coronavirus din localitate, fiindcă sunt zone unde aceasta este foarte scăzută și orele ar putea fi reluate cu prezență fizică, dar și localități unde rata de infectare este încă foarte ridicată și probabil că școala se va relua inițial online, a explicat marți ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la ProTv.

EXCLUSIV Sorin Cîmpeanu, anunţ de ultimă oră privind întoarcerea elevilor la şcoală. Ce se întâmplă din 8 noiembrie
Redeschiderea cu prezență fizică a școlilor ar putea să fie condiționată și de rata de vaccinare a angajaților din fiecare școală în parte, a mai spus Cîmpeanu. Noile criterii vor fi anunțate vineri, 5 noiembrie, și în funcție de acestea va fi schimbat și ordinul comun al miniștrilor Sănătății și Educației care reglementează modul în care se desfășoară școala în timpul pandemiei.

Revenirea la prezenţa fizică în şcoli ar putea fi condiţionată de vaccinarea profesorilor. Sorin Cîmpeanu: „Nu sunt deloc mândru de rata de vaccinare din Ministerul Educaţiei”

Valul 4 a ajuns la vârf săptămâna trecută și a început să înregistreze o ușoară scădere săptămâna aceasta, potrivit datelor oficiale ale Grupului de Comunicare Strategică. Cercetători de la Universitatea Babeș-Bolyai au folosit datele pentru a face predicții de evoluție a valului în următoarele zile.

„În funcție de elementele sanitare, epidemiologice, vom vedea dacă ordinul comun al ministrului Sănătății și al ministrului Educației va trebui completat cu alte criterii pentru ca școlile să poată relua activitatea cu prezență fizică. În mod clar mergem către o decizie descentralizată, adecvată și adaptată situației reale, pentru că sunt școli care funcționează în localități cu rate foarte mici de infectare și școli care funcționează în localități cu rate foarte mare de infectare. Sunt școli care învață în trei schimburi și au aglomerări mari de elevi, și școli care funcționează într-un singur schimb. Vom adăuga aceste criterii epidemiologice și menționez un posibil criteriu pentru ca școala să se poată derula cu prezență fizică: rata de vaccinare în rândul personalului din învățământ”, a declarat Sorin Cîmpeanu la ProTv.

„Două săptămâni de vacanţă a fost maximum care poate fi recuperat. Pe 8 noiembrie, şcoala va începe. Există un document în care s-au prezentat măsuri propuse spre aprobare. Ministrul Educaţiei va rămâne consecvent principiului ca şcolile să continue în format fizic. Nu voi abdica de la acest principiu. Vom avea consultări cu autorităţile sanitare şi vineri vom anunţa cum se vor deschide şcolile”, a afirmat, luni, Sorin Cîmpeanu.

Potrivit acestuia, nu vom ajunge în situaţia ca, dacă în jumătate de ţară avem o situaţie cu puţine cazuri, să nu poată funcţiona cu prezenţă fizică aceste şcoli.

„Am decis să reducem numărul de teze pe care elevi îl vor susţine în acest an. La clasa a opta, în loc de 3 teze, 2 teze. Cu prezenţă fizică”, a anunţat Cîmpeanu.

El a adăugat că pentru liceu numărul tezelor va fi redus de la 4 la 3. De asemenea, Cîmpeanu a menţionat că ponderea unei teze este de 25% în media finală şi că va fi redus numărul de note necesare pentru încheierea mediei, la minim două.

„Dacă avem două note şi teză cu 25%, înseamnă că fiecare notă va avea o pondere de 37% înseamnă mai mult decât nota la teză”, a arătat el.  Potrivit ministrului Educaţiei, tezele vor putea fi susţinute începând din 6 decembrie, iar cadrele didactice vor putea stabili perioada optimă pentru susţinerea acestora.

„Fiecare elev să aibă o perioadă să îşi poată corecta rezultatele dacă nu au fost satisfăcătoare. Cei care nu vor putea să susţină tezele fizic, din motive independente de voinţa lor (…), acest lucru se va putea face, după revenirea la şcoală, chiar dacă revenirea va fi în semestrul doi”, a explicat Cîmpeanu.

De asemenea, pentru acei elevi din şcoli în care, din cauza ratei de infectare ridicate, nu se vor putea susţine tezele cu prezenţă fizică, susţinerea acestora se va putea face după revenirea la şcoală faţă în faţă.

Cîmpeanu a precizat că elevii din învăţământul gimnazial şi liceal ar urma să reînceapă şcoala, după vacanţa de iarnă, în 3 ianuarie, iar grădiniţele şi învăţământul primar pot începe în 10 ianuarie.

Întrebat la ce rată de incidenţă vor putea fi deschise şcolile, Cîmpeanu a replicat: „Este singura întrebare la care nu am un răspuns. Vom semna aceste reglementări pe 5 noiembrie, depindem de autorităţile sanitare”.

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
LIVE UPDATE Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Prezența la vot în timp real, sondaje, rezultate vot, exit poll, incidente. Câți români au votat până acum
Capital.ro
Şoferii cu permis categoria B care dau iar examen. Regula care nu ii lasă să conducă pe șosele
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Detaliul interesant care a fost găsit în Dnipro, la locul prăbușirii rachetei balistice rusești. Tehnologia învechită pe care o folosește armata lui Putin
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Ultima etapă. Pensionarii care mai au patru luni la dispoziție pentru a-și rezolva dosarele
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Harry și Meghan Markle au făcut marele anunț privind mariajul lor. Au pus capăt!
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Volodimir Zelenski discută posibilitatea încheierii războiului în Ucraina după alegerea lui Trump ca președinte al SUA
MediaFlux
ADEVĂRUL despre PENSII! Un MILION de ROMÂNI sunt AFECTAȚI DIRECT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy