Fostul ministru al Sănătăţii Ioana Mihăilă afirmă, miercuri seară, referindu-se la certificatul verde, că este ”deja destul de târziu”, dar este important ca legea să fie adoptată cât mai repede. Mihăilă afirmă că este necesar să se ajungă la un consens politic, astfel încât legea să fie acceptabilă pentru toate forţele, dar să nu conţină prea multe prevederi, cum ar fi testarea gratuită, care să-i scadă eficienţa.
”Deja este destul de târziu. Adoptarea proiectului de lege este bine să fie oricând, însă, cu cât mai repede cu atât mai bine”, a afirmat, miercuri seară, la Profit News, Ioana Mihăilă, referindu-se la certificatul verde pentru angajaţii din anumite domenii.
Aceasta afirmă că este surprinsă de discursul parlamentarilor PSD, care, deşi sunt medici, tratează subiectul în cheie politică.
”Pe de o parte, mă surprinde discursul PSD care ţine să menţioneze că are specialişti pe sănătate şi totuşi aleg să meargă pe varianta politică şi să nu meargă pe varianta acestui certificat verde, aleg să nu vadă beneficiile acestui certificat verde în ţările unde a fost implementat”, a mai declarat Ioana Mihăilă.
Aceasta a mai afirmat că USR este dispus să discute despre variante la certificatul verde, dar este nevoie de un consens politic pentru adoptarea legii. ”Cred că este bine ca toate forţele politice să discute şi să găsească o formă cât mai acceptabilă, dar care să nu-şi piardă eficienţa”, a mai afirmat Mihăilă.
Aceasta crede că includerea în lege a unor prevederi care vizează testare gratuită o perioadă foarte lungă ”ne duce într-o întârziere foarte mare” şi nu se atinge scopul urmărit, respectiv creşterea ratei de vaccinare.
Senatul a respins, miercurea trecută, legea care vizează introducerea certificatului verde pentru angajaţii din anumite domenii.
Legea care impune certificatul verde a ajuns la Camera Deputaţilor, fiind trimisă pentru raport la şase comisii, ceea ce, susţine Ioana Mihăilă, va duce la întârzieri.
Ioana Mihăilă: Nu e vorba că nu sunt paturi ATI, nu sunt paturi faţă de ce rată de incidenţă este acum
Fostul ministru al Sănătăţii Ioana Mihăilă a explicat, miercuri seară, că numărul paturilor de ATI destinate pacienţilor cu COVID-19 a crescut în funcţie de necesităţi şi că nu puteau fi blocate 1.600 de paturi când necesarul era de peste 400. Ea a explicat că în prezent paturile ATI nu sunt suficiente având în vedere rata de infectare.
”În maximul valului trei, numărul maxim de paturi din terapie intensivă care au putut fi asigurate a fost undeva la 1.700. Aceste paturi incluzând paturile de monospecialitate cum sunt cele pentru femeile gravide. În vară am avut zile în care nevoia de paturi de terapie intensivă era de 30-50 de paturi ATI la nivel naţional, de paturi COVID. Motiv pentru care din aprilie am modificat ordinele care reglementau structura spitalelor astfel încât să nu mai existe spitale Covid şi non-Covid, să existe spitale mixte care să aibă o structură flexibilă. Adică să poată să îşi reducă numărul de paturi destinate pacienţilor Covid atunci când incidenţa este joasă, dar primeau aviz pentru această reducere a numărului de paturi doar dacî îşi asumau o creştere în termen de maxim 2 săptămâni la numărul maxim de paturi pe care l-au avut în valul 3. Toate aceste paturi erau eliberate pe vară. Era aberant să ţinem 1.700 de paturi de terapie intensivă să oprim pacienţii care aveau nevoie de intervenţie chirurgicală”, a declarat Ioana Mihăilă la Profit News, miercuri seară.
Mihăilă a adăugat că numărul de paturi ATI pentru pacienţii cu COVID-19 a crescut treptat. ”În 9 septembrie erau operaţionale, aşa cum a fost raportat în sistemele de raportare, erau disponibile 800 de paturiATI şi erau ocupate 460 de paturi. Ar fi fost logic să avem 1.600 de paturi disponibile când aveam nevoie de 460? Ele au crescut treptat”, a declarat Mihăilă.
Întrebată cum explică problema de acum când oamenii stau pe holuri, Ioana Mihăilă a declarat că nu sunt paturi faţă de ce rată de incidenţă e acum.
”Nu e vorba că nu sunt paturi ATI, nu sunt paturi faţă de ce rată de incidenţă este acum. Aşa că lucrurile trebuie privite din două perspective: 1 – cea legată de paturi, 2 – de ce avem aceste incidenţe şi de ce avem această nevoie de paturi aşa crescută. Trebuie să înţelegem că paturile nu sunt mobilă. Avem dotări în spitale, aparatură şi paturi există, dar lângă paturile alea trebuie personal calificat. Durează 11 ani să formezi un medic de terapie intensivă, durează 3-4 ani pentru asistentă.