Pe lângă criză, care i-a determinat pe oameni să-şi preţuiască mai mult joburile, zilele de concediu medical s-au redus şi pentru că autorităţile sunt foarte atente la procedura de acordare a acestora. Aşa se face că angajaţii au stat în medical doar 3,23 de ore pe lună în 2011, comparativ cu 5,58 în 2010.
Un alt calcul, realizat de Best Jobs de această dată, arată că peste 70% dintre angajaţi preferă să meargă la serviciu bolnavi decât decât să stea acasă în concediu medical. 40% dintre repondenţi merg la serviciu pentru că vor să-şi facă treaba, iar 34% au spus că le este teamă să nu-şi piardă locul de muncă.
În 2010, Guvernul a introdus un sistem de verificare a bolnavilor la domiciliu. În cazul în care beneficiarul concediului medical nu este găsit acasă, acesta nu primeşte indemnizaţia aferentă concediului. De asemenea, amenda pentru medicii care prescriu ilegal concedii medicale s-a dublat. Totodată, durata concediilor medicale cumulate nu poate depăşi 30 de zile calendaristice pe an, faţă de 45 de zile cât era în trecut.