Lăsata secului 2021. Ce trebuie să facă toţi creştinii în POSTUL CRACIUNULUI 2021 pentru spor şi sănătate

LASATA SECULUI 2021. În seara zilei de 14 noiembrie, credincioşii ortodocşi sărbătoresc LĂSATA SECULUI pentru Postul Crăciunului. După datină, sărbătoarea de LĂSATA SECULUI este un prilej de petreceri în familie, iar în jurul mesei festive se adună rudele şi prietenii familiei
Alina Costache
12 nov. 2021, 18:57
Lăsata secului 2021. Ce trebuie să facă toţi creştinii în POSTUL CRACIUNULUI 2021 pentru spor şi sănătate
Lăsata Secului

Horoscop Urania 13 – 19 noiembrie 2021. Luna Plină în Taur ne pune față în față cu lucrurile de care am fugit multă vreme
Anul acesta Lăsata Secului se sărbătorește pe data de 14 noiembrie! Postul Crăciunului durează 40 de zile și începe cu data de 15 noiembrie, astfel că se sfârșește chiar pe 25 decembrie, lăsând sec în seara Sfantului Filip, pe 14 noiembrie.

Tradiții și obiceiuri de Lăsata Secului
În mai puțin de o săptămână intrăm în Postul Crăciunului. Duminică, 14 noiembrie, este Lăsata Secului pentru creștini, astfel că există și anumite tradiții și obiceiuri pe care credincioșii trebuie să le respecte. Această zi marchează totodată ultima dată când se poate mânca de dulce până în ziua Crăciunului.
Potrivit datinilor și tradițiilor, pe data de 14 noiembrie nu este bine să pui față de masă colorată, ci este indicat să folosești o față de masă albă. Mai mult decât atât, și tacâmurile și farfuriile din care se mănâncă tot albe trebuie să fie, deoarece această culoare simbolizează puritatea.

Totodată, pentri a nu avea ghinion, se spune că de Lăsata Secului nu este bine să împrumuți pe nimeni cu bani sau cu obiecte, deoarece acest fapt poate aduce numeroase primejdii asupra casei tale.

Ce se mănâncă în postul Crăciunului
Postul Crăciunului este una dintre cele mai importante perioade ale anului în care se postește, alături de cea a Pașteului, astfel că este perioada în care credincioșii se eliberează de gândurile rele și negative, și încep porcesul de pace, încărcându-se cu multă liniște sufletească și bucurii.

Mai mult decât atât, în postul Crăciunului anumite alimente sunt interzise, iar pentru altele există dezlegare doar în unele zile. Prin urmare, în acestă perioadă de 40 de zile în care credincioșii postesc, nu se mănâncă carne, brânză și ouă.

De asemena, în unele cazuri, lunea, miercurea și vinerea se consumă mâncare fără ulei și fără vin, deoarece doar în zilele de marți și joi se face dezlegare la untdelemn și vin.

Când e dezlegare la pește în postul Crăciunului
Prima dezlegare la pește este pe 21 noiembrie, când se sărbătoreşte Intrarea în biserică a Maicii Domnului, după care urmează trei zile la rând cu dezlegare, respectiv 23, 24, 25 noiembrie.

Umătoarea dezlegare la pește va fi pe 30 noiembrie, cu ocazia Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul României, apoi 1 decembrie, duminica a 15-a după Rusalii și 3 decembrie, când este sărbătorit Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica şi Căldăruşani. Alte patru zile în care este permis să mănânci pește sunt 5,6,7 și 8 decembrie. Data de 12, 14 și 15 decembrie sunt de asemenea zile în care se poate mânca pește.

Dogma şi datina creştină spun că în acest post nu se mănâncă miercuri şi vineri cu untdelemn, şi nici nu se bea vin. Astăzi este LĂSATA SECULUI pentru pos­tul Crăciunului care urmează să înceapă de mâine, 15 noiembrie. Im­portanţa acestui post este dată în primul rând de faptul că se află la un hotar, fiind primul post din anul bi­sericesc care a început la data de 1 septembrie şi ultimul din anul civil care urmează să se încheie la o săptămână după naşterea Domnului. Semnificaţia sa religioasă se leagă de cele 40 de zile pe care le-a petrecut Moise pe Muntele Sinai în aşteptarea cuvintelor lui Dumnezeu, pe care avea mai apoi să le primească sub forma Tabletelor Legii. Dogma şi datina creştină spun că în Postul Crăciunului nu se mănâncă miercuri şi vineri cu untdelemn şi nici nu se bea vin. În aceste două zile se posteşte până la ora 3-4 după-amiază, timp în care se mănâncă hrană uscată sau legume fierte. Dacă se suprapun zilele de miercuri sau vineri cu o altă sărbătoare importantă, cum ar fi pri­vegherea unui sfânt, atunci se dă dez­legare la untdelemn, vin şi peşte. Dez­legare la peşte mai este şi în sâmbetele şi duminicile din post ce sunt cuprinse între 21 noiembrie, care este Intrarea Maicii Domnului în Biserică, şi 20 decembrie, când este pomenirea Sfân­tului Igantie Teoforul. În această perioadă, după 21 noiembrie, la bise­rică se vor introduce în timpul slujbei Utreniei Catavisiile Naşterii Dom­nului, care se vor cânta până în ultima zi a anului. În anii în care ajunul Crăciu­nului cade în timpul săptămânii, cum se va întâmpla şi anul acesta, atunci se va oficia în ziua respectivă Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, iar în ziua praznicului, Sfânta Litur­ghie a Sfântului Ioan Gură de Aur. Dacă ajunul cădea într-o sâmbătă sau duminică, slujbele erau inversate.

Postul Crăciunului 2021. Ce trebuie să facă femeile înainte de 15 noiembrie Zilele cu dezlegare la peşte

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!