Un pacient internat la clinica Nera din Reșița, unde a murit Perică Mâțu Stoian, a fost transportat în stare gravă la Spitalul Județean, la secția Urgențe.
Pe certificatul de deces al regretatului artist de muzică populară era trecut la cauza morții doar numărul dosarului. Familiei i s-a spus că Mâțu Stoian a murit în urma unui stop cardio-respirator, însă nu a fost dezvăluit ce anume a cauzat această situație medicală.
Potrivit ultimelor informații, cauza acestui stop cardio-respirator va fi stabilită de medicii de la București. Personalul de la Clinica Nera din Reșița, unde s-a stins din viață maestrul Mâțu Stoian, nu a fost citat în dosarul pentru ucidere din culpă deschis de autorități în cazul morții artistului.
Sora artistului este profund îndurerată și acuză medicii de neglijență, precum și de erori medicale ce ar fi contribuit la decesul lui Petrică Mâțu Stoian.
„Nu trebuia să-l bage la cameră hiperbară, era cardiac. Mai era un băiat acolo la Reșița cu plămânii sparți”, a declarat sora artistului.
Beatrice Mahler a explicat că orice tratament folosit pentru Covid poate face şi rău pacientului şi că doar medicul trebuie să decidă ce tratament e bun pentru fiecare în parte.
„Lucrurile trebuie foarte bine cântărite. Orice tratament folosit pentru Covid poate fi şi rău. Trebuie găsită cea mai bună metodă pentru ca omul să se simtă bine. Recuperarea e necesară după Covid, dar doar cu metode adaptate pentru fiecare în parte”, a spus Mahler.
Rezultat şocant după autopsia lui Petrică Mîţu Stoian. De ce a murit marele artist, ce au găsit medicii la necropsie
„Ar trebui să clarificăm un aspect care e foarte important. Oxigenul e un medicament. Oxigenul administat pur în organism poate aduce beneficii. Presiunea, cantitatea administrată e arta pentru care un medic învaţă cel puţin 12 ani pentru a da un tratament benefic pacientului. Niciun medic nu poate recomanda un tratament fără să aibă o evaluare înainte. Trebuie să avem o discuţie cu fiecare pacient să vedem ce îl doare, dacă poate să respire, trebuie să facem analize de sânge, tomografie. Trebuie evaluat totul şi apoi stabilit tratamentul. Putem avea pacienţi grav afectaţi de această boală. Lucrurile trebuie făcute pas cu pas, pacientul trebuie să ajungă la un nivel de toleranţă”, a mai spus Beatrice Mahler.
Gelu Vişan: Cunoscuţii lui Mîţu Stoian au spus că a făcut un CT şi au fost constatate leziuni şi aş vrea să vă întreb cât de agresiv este oxigenul. Dacă avea leziuni pe CT era recomandat să intre într-o cameră cu presiune de oxigen?
Beatrice Mahler: Plămânul care trece prin astfel de leziuni sunt petele albe pe care cu siguranţă le-am văzut cu toţii. Un plămân rigid nu suportă presiuni mari… poate ajunge la risc de barotraumă. Trebuie făcută bine evaluarea, nu doar la nivel respiratoriu. În funcţie de aceşti parametri se alege tipul de terapie. Nu spun că o procedură e rea sau bună. În acest moment trebuie să evaluăm fiecare pacient.
Luis Lazarus: Dr de la SJU Reşita zice că a descoperit că pacientul avea bronhopneumonie, stare septică şi era dupradozat cu coagulante. Le putea avea înainte să intre în camera hiperbalică?
Beatrice Mahler: E important să vedem… tratamentul acela nu e recomandat fără indicaţia medicului. Nu am informaţii despre evaluarea medicului, când vor fi publice voi putea să mă pronunţ. Tratamentul cazurilor de genul trebuie să se facă în spital. La Marius Nasta vin tot mai des pacienţi după ce au stat acasă 2 săptămâni şi au refuzat să vină la spital. Nu se mai poate face mult pentru aceşti pacienţi.