Thomas, în vârstă de 67 de ani, a petrecut 30 de ani la conducerea uzinei metalurgice Bradken din statul Washington, perioadă în care compania a produs și piese din oțel folosite la submarinele US Navy. În acest interval de timp ea a fost personal responsabilă pentru modificarea rezultatelor testelor de rezistență în cel puțin 240 de cazuri.
Procurorii au spus că testele falsificate „reprezintă un procent substanțial din materialele turnate pe care Bradken le-a produs pentru Marina SUA”, iar în 2020 Bradken a fost de acord să plătească 10,9 milioane de dolari, ca parte a unui acord cu justiția americană.
Pe lângă pedeapsa de 10 ani de închisoare, ea riscă şi o amendă de până la un milion de dolari, scrie AP. Thomas, care a pledat vinovată, a spus că în unele cazuri a falsificat testele pentru că i s-a părut „stupidă” cerința Marinei americane de a efectua teste la minus 70 de grade Celsius.
Frauda a devenit cunoscută în 2017, în urma dezvăluirilor făcute de unul dintre angajații laboratorului acestei uzine.
Nu mai departe de luna trecută, un submarin nuclear american a lovit un obiect neidentificat, în timp ce patrula în Marea Chinei de Sud. „Ancheta a stabilit că USS Connecticut a lovit un munte submarin care nu era semnalat pe hărţi, în timp ce opera în apele internaţionale din regiunea indo-pacifică”, a declarat o purtătoare de cuvânt a US Navy, căpitanul de fregată Hayley Sims, într-un comunicat. 11 militari au fost răniţi, iar submarinul a fost nevoit să iasă la suprafaţă, dar a fost capabil să navigheze până în insula Guam, teritoriu american din Pacific.