Cercetătorii au colectat date despre orele de somn şi de trezire pe parcursul a şapte zile, folosind un dispozitiv asemănător unui ceas de mână purtat de 88.000 de voluntari. Apoi au urmărit ce s-a întâmplat cu voluntarii în ceea ce priveşte sănătatea inimii şi a sistemului circulator pe o perioadă medie de şase ani.
S-a constatat că aceia care au adormit înainte de ora 22:00 au avut un risc crescut cu 24% de a dezvolta ulterior boli de inimă, în timp ce persoanele care s-au dus la culcare după miezul nopţii au prezentat un risc mărit cu 25%. De asemenea, participanţii la studiu care au adormit între 23:00 şi 23:59 au avut un risc cu 12% mai mare.
Citeşte şi Cum să ai un somn liniştit. Un reputat medic recomandă tehnica ”10-3-2-1”. VIDEO
Persoanele care s-au dus la culcare între 22:00 şi 23:00 au prezentat cel mai redus risc de probleme cardiace, au descoperit cercetătorii, chiar şi după ce au fost luate în calcul alte variabile precum vârsta, sexul, durata somnului, biceiul fumatului, indicele de masă corporală, diabetul, tensiunea şi statutul socio-economic.
„Studiul nostru indică faptul că momentul optim pentru a merge la culcare este într-un anumit punct al ciclului de 24 de ore al corpului, iar abaterile pot dăuna sănătăţii”, a declarat, pentru The Independent, David Plans, profesor la Universitatea Exeter, unul dintre autorii studiului. „Cel mai riscant moment a fost după miezul nopţii, posibil pentru că ar putea reduce probabilitatea de a vedea lumina dimineţii, care resetează ceasul corporal”, a adăugat el.