Miercuri, de la ora 10,00, au loc negocierile pe capitolul Economie-finanţe, de la ora 12,00 – pe Justiţie, de la ora 14,00 – pe Apărare, Externe şi Interne, de la ora 15,00 – pe Dezvoltare, Fonduri europene şi Transporturi, de la ora 16,00 – pe Agricultură şi Mediu, iar de la ora 17,00 pe Energie.
Joi, discuţiile vor continua cu celelalte domenii, între care Muncă, Sănătate, Educaţie.
Este cea de-a treia întâlnire a liderilor politici. Dacă până acum discuţiile au avut loc la Parlament, în biroul preşedintelui interimar al Camerei, Sorin Grindeanu, astăzi, partidele se vor întâlni la Vila Lac, la solicitarea liberalilor.
La ora 10.00 se va discuta despre propunerile economice din programul de guvernare, urmând ca la 12.00 să înceapă întâlnirea pe Justiţie. Echipele de negociere vor mai analiza domeniile apărare, interne, externe, transporturi, fonduri europene, agricultură, mediu şi energie. Joi urmează să se se ia în analiză domeniile sănătate, muncă şi educaţie, precizează News.ro.
Diferenţe mari între PNL şi PSD privind măsurile sociale, economice şi din justiţie: PNRR, cota unică, majorările salariale şi de pensii, desfiinţarea SIIJ
Liberalii şi social-democraţii trebuie să îşi pună la punct priorităţile care vor fi incluse în programul de guvernare. Liderul PSD Marcel Ciolacu afirma că PSD vrea ca un nou guvern să îşi asume câteva măsuri pe termen scurt şi mediu, pentru ieşirea din criza sanitară şi energetică în care se află România.
Cele mai problematice propuneri venite dinspre PSD sunt cele legate de aplicarea imediată a Legii 127/2019 cu indexarea de la 1 decembrie a tuturor pensiilor cu 11% şi creşterea indemnizaţiei sociale minime cu 200 de lei la 1.000 lei/lună.
PSD mai propune creşterea alocaţiilor pentru copii de la 1 decembrie 2021 la nivelul stabilit prin Legea 14/2020, creşterea salariului minim pentru studii generale la valoarea de 2.550 lei şi la 2.600 lei pentru studii superioare de la 1 ianuarie, creşterea salariului minim pentru studii generale la 2.740 lei şi la 3.000 de lei de la 1 iulie 2022 pentru studii superioare.
„Sunt de acord cu orice majorare, aşa cum am fost şi până acum, noi am crescut pensiile şi salariile şi anul acesta, în funcţie de cât ne putem permite. Dacă există surse de finanţare pentru toate aceste programe, bineînţeles că ele se pot face, dacă nu, vom vedea ce poate să-şi permită economia”, spunea Florin Cîţu, marţi, după discuţiile cu cei de la PSD.
În privinţa PNRR, PSD propune stabilirea şi adoptarea sistemului de implementare pentru PNRR şi pregătirea proiectelor în regim de urgenţă.
Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a declarat de mai multe ori că PNRR poate fi modificat, astfel încât să fie incluse şi alte proiecte, în timp ce PNL spune că asa cum a fost aprobat de Comisia Europeană, nu se pot ajuce modificări Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
„Vom merge şi vom negocia anumite capitole din PNRR, v-o spun cu toată certitudinea! Vom merge împreună şi vom demonstra ce este sustenabil şi ce nu este, ce ne angajăm şi ce nu ne angajăm”, spunea Ciolacu, la România TV.
O altă divergenţă există în privinţa cotei unice, măsură susţinută de PNL. Social-democraţii anunţă că este momentul ca în România să se introducă impozitarea progresivă, în special impozitarea marilor averi.
Discuţiile pe capitolul justiţie din programul de guvernare vor începe astăzi, echipa de negociere a social-democraţilor fiind formată din Robert Cazanciuc şi Titus Corlăţean şi Maya Teodoroiu.
Marcel Ciolacu afirma că îşi doreşte ca Secţia Specială din Justiţie să fie şi mai funcţională.
”Am văzut cum a functionat justiţia fără SIIJ şi am văzut cum funcţionează cu SIIJ. Bine ar fi să facem SIIJ şi mai functională”, a spus Marcel Ciolacu, după întâlnirea de marţi.
Guvernul liberal a adoptat deja desfiinţarea Secţiei Speciale, însă proiectul s-a blocat în Parlament, la Senat.
Configuraţia Guvernului, ultima pe agenda partidelor. Executivul ar putea avea 20 de ministere, desemnarea premierului va conta în împărţirea portofoliilor.
Configuraţia Guvernului PNL-PSD se va discuta cel mai probabil în acest weekend. Toate calculele privind portofoliile vor porni de la cine va da premierul, au precizat surse politice. În discuţiile de până acum e posibil să se contureze un Executiv cu 20 de ministere, din care UDMR să aibă două sau trei portofolii.