Cum se pune varza la murat pentru iarnă. Ingredientul secret care dă culoare frunzelor şi savoare sarmalelor

În această perioadă toată lume se pregăteşte să pună varza la murat. Vă prezentăm o reţetă clasică a gospodinelor pricepute.
Alina Costache
12 nov. 2021, 19:13
Cum se pune varza la murat pentru iarnă. Ingredientul secret care dă culoare frunzelor şi savoare sarmalelor

Toamna e momentul când trebuie să punem varza la murat pentru iarnă, pentru a fi numai bună de învelit sărmăluțele delicioase pe mesele festive. Dar, pe cât de simplu pare, pe atât de complicat poate fi acest proces, în funcție de ce rețetă ai moștenit de la părinți/bunici sau ai găsit pe internet.

Greşeala majoră pe care o facem când punem varză murată. Ce trebuie să pui neapărat în butoi, sarmalele vor ieşi delicioase
De regulă, varza se pune la murat spre sfârșitul lunii octombrie, când temperaturile scad. Dar există și o tradiție în a pune varza la murat în această lună – se spune că cine pune varza la murat de Sf. Dumitru, pe 26 octombrie, se va bucura de murături delicioase, care nu se „fleoșcăiesc”.

Iată cum să pui varza la murat ca să-ți iasă delicioasă! Recomandări speciale

Cum alegi varza de pus la murat
Mai întâi de toate, alege doar verze albe, micuțe (cel mult 20 de centimetri în diametru), cu frunze cât mai subțiri. Cele groase și murdare de deasupra trebuie înlăturate când pui varza la murat. Ai grijă să alegi verze care nu au frunzele găurite, pătate sau veștejite.

Cea mai bună varză pentru sarmale este cea ușor plată, nu perfect rotundă – aceasta are doar câteva frunze mari la suprafață, restul fiind prea mici pentru împăturit sarmalele.

Varză murată pentru la iarnă, cea mai delicioasă reţetă. În ce trebuie să o pui ca să-ţi iasă zeama limpede
Poți pune verze întregi, dacă sunt mai micuțe, sau jumătăți ori chiar sferturi, dacă verzele sunt mai mari și plănuiești să faci varză murată călită la iarnă. Cotorul îl poți scobi sau îl poți lăsa, mai ales dacă varza este mică.

Nu uita de condimente pentru varză murată
Apoi, aprovizionează-te cu tot felul de mirodenii, verdețuri și legume care dau gust excelent, dar aduc și o doză binemeritată de vitamine și minerale.

Printre ele: rădăcină și frunze de hrean, bețe de mărar, cimbru, busuioc și mărar uscat, frunze de țelină, piper, cimbru, morcov, foi de dafin, boabe de muștar, piper și, desigur, sare grunjoasă, neiodată – câte 25-30 de grame pentru fiecare litru de apă (deci la un butoi cu 10 litri de apă, cantitatea de sare va fi de 250, maximum 300 de grame).

Cât privește ingredientul secret care dă culoare verzei murate, acesta este fie gutuia – dacă vrei ca varza să aibă o culoare galbenă, aurie –, fie sfecla roșie dacă vrei să obții varză murată roz. În loc de gutuie poți pune câteva boabe de porumb care de asemenea „își transferă” culoarea în varza murată.

Ai mare grijă ca butoiul în care pui varza la murat să fie bine spălat și să nu aibă miros. Îl poți dezinfecta cu apă fierbinte și bicarbonat de sodiu (pune o lingură cu vârf de bicarbonat la un litru de apă). Lasă soluția în butoi câteva ore, apoi clătește cu apă caldă și apoi rece.

Cum să pui varza la murat în butoi: ingrediente, preparare. Ingrediente pentru un butoi de 30 de litri:

  • 10 verze micuțe
    Legume, condimente: crenguțe de mărar și cimbru, busuioc, câteva foi de dafin boabe de piper și de muștar, rădăcină și frunze de hrean (dar nu exagera, pentru că acesta întărește frunzele de varză), câteva frunze de țelină, 4-5 ardei iuți, 3-4 morcovi tăiați rondele
    Pentru saramură: 18 litri de apă, 450-500 grame sare grunjoasă pentru murături
    Pentru culoare: 2-3 bucăți de sfeclă roșie (pentru varză roz) sau 2-3 gutui feliate gros/un știulete de porumb (pentru varză gălbuie)
    Preparare:
    Verzele se spală bine și se scobește cotorul. În scobitura fiecărei verze se pun câteva boabe de piper și o lingură de sare, pe care o scazi apoi din cantitatea totală pusă la saramură, altfel varza va fi foarte sărată (sau poți omite acest pas, punând laolaltă condimentele).
  • Pe fundul butoiului se pun frunzele de țelină și de hrean și câteva bețe de mărar uscat.

Tot acum e momentul să pui furtunașul de pritocit, vânturat sau bolborosit zeama de varză. Acesta trebuie să aibă capătul pe fundul butoiului și să iasă printre verze, să fie ușor accesibil când trebuie să sufli în el.

Se pune în butoi un strat de varză (cu scobiturile în sus), apoi câteva linguri de sare, apoi iar varză, după aceea sare și tot așa.

După ce umpli butoiul cu varză, strecoară pe margini sau pe unde mai sunt locuri libere condimentele și ingredientul secret pentru culoare, în funcție de preferințe (gutui sau sfeclă roșie).

Dacă sunt spații prea mari între verze, poți tăia 1-2 verze în jumătăți sau sferturi, ca să umpli aceste goluri din butoi.

Toarnă apă rece amestecată cu sare peste varza din butoi, cât să o acopere. În funcție de cât de mari sunt verzele, cât de multe condimente, legume folosești și cât spațiu îți rămâne în butoi, poate fi nevoie de 15-18 litri de apă.

Butoiul plin cu varză și saramură se lasă la loc răcoros peste noapte, acoperit cu un tifon curat.

Timp de 10-14 zile trebuie suflat aer în zeama de varză măcar 5 minute în fiecare zi prin furtun, ca să se amestece bine apa cu sarea și să se pătrundă uniform foile de varză. După acest interval, butoiul cu varză poate fi acoperit cu capac. În aproximativ o lună te poți bucura deja de prima „recoltă” de varză murată.

https://www.youtube.com/watch?v=w8oHRiN3qHg

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Orașul surpriză din România care a trecut printr-o schimbare la față. E printre cele mai bogate din țară, construiește pe bandă rulantă și atrage fonduri cu o forță de nedescris. E la zi cu tot ce e nou și frumos. Până și transportul public este exclusiv electric
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Selly încurajează tinerii să participe la alegeri: „Este modul vostru de a ține democrația în viață”
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni