Negocierile pentru noul Guvern au loc în fiecare zi. Cele trei partide îşi propun ca până vineri să finalizeze discuţiile privind programul de guvernare şi structura viitorului guvern, astfel încât în weekend forurile de conducere ale formaţiunilor să valideze formula agreată, iar preşedintele Klaus Iohannis ar urma să cheme partidele la consultări la începutul săptămânii viitoare.
Florin Cîţu anunţă că noua coaliţie PNL – PSD – UDMR va merge cu o propunere de premier la Cotroceni. „Vom găsi o soluţie între noi”
Votul de învestire a Guvernului în Parlament, dacă programul se respectă, ar urma să aibă loc miercuri.
„Mâine dimineaţă vom continua, de la ora 10,00, cu domeniul Muncii, Sănătatea, Cultura, Mediul de afaceri şi Învăţământul, ca să finalizăm până poimâine într-o formă compatibilizarea programului de guvernare.
Am lucrat cu o parte din colegii din PNL şi PSD la punerea de acord a celor două – trei programe de guvernare, programul PNL, programul PSD, UDMR a fost pus de acord cu noi săptămânile trecute, şi, până la momentul acesta, am parcurs zece domenii, zece ministere”, a declarat miercuri prim-vicepreşedintele PNL Gheorghe Flutur.
Miercuri, PNL şi PSD au avut negocieri pe capitolul economic din programul de guvernare, acolo unde există şi cele mai multe discrepanţe între viziunile celor două partide. PSD doreşte majorări de pensii, salarii şi alocaţii, precum şi introducerea impozitării progresive în România, în timp ce liberalii spun că nu vor renunţa la principiul potrivit căruia taxele nu vor creşte.
Joi, la negoiceri, PSD are o serie de propuneri pentru gestionarea pandemiei, care vizează testarea extinsă şi vaccinare.
Social-democraţii vor reanalizarea restricţiilor şi întărirea imediată a capacităţii de răspuns a sistemului sanitar, prin înfiinţarea a minimum 1.500 paturi ATI în 30 de zile, stocuri de urgenţă suplimentate şi resursă umană atrasă.
PSD mai spune că doreşte susţinerea campaniei de vaccinare, printr-o abordare onestă faţă de populaţie, iar coerciţia să nu fie impusă demagogic prin diverse artificii legislative. De aceea, se propune regândirea conceptului campaniei de informare privind vaccinarea, adaptarea acesteia pentru diversele categorii sociale, dar şi în funcţie de zonele ţării (rural-urban).
Florin Cîţu, despre creşterea pensiilor: „Noi suntem de acord, am făcut-o şi în perioadă de criză, când nimeni în Europa nu o făcea”
Şi la capitolul muncă se va deschide din nou subiectul majorărilor de venituri. PSD a cerut aplicarea imediată a Legii 127/2019 cu indexarea de la 1 decembrie a tuturor pensiilor cu 11% şi creşterea indemnizaţiei sociale minime cu 200 de lei la 1.000 lei/lună, precum şi creşterea alocaţiilor pentru copii de la 1 decembrie 2021 la nivelul stabilit prin Legea 14/2020.
PNL, prin vocea lui Florin Cîţu, a anunţat că este imposibil ca aceste venituri să crească de la 1 decembrie, pentru că aceste sume nu apar în bugetul pe 2020.
Cîţu a arătat că sunt discuţii despre creşterea pensiilor, creşterea salariilor, creşterea alocaţiilor.
”Noi suntem de acord, am crescut pensiile, am crescut salariile, am crescut alocaţiile într-o perioadă de criză majoră, când nimeni nu făcea acest lucru în Europa şi o să o facem şi acum în contextul traiectoriei deficitului pe care noi deja l-am anunţat”, a spus Cîţu.
Despre indexarea pensiilor, Cîţu arăta că din decembrie nu se poate face nicio indexare.
”Nu avem când. Nu ai buget, nu ai când să faci aşa ceva, ele nu sunt bugetate. Bugetul pentru anul acesta nu are această creştere”, afirma preşedintele PNL, miercuri.