Renunţarea la cota unică de impozitare nu este văzută cu ochi buni de mediul de afaceri: Este incorect să-i taxați pe cei care plătesc deja

PNL, PSD şi UDMR negociază zilele acestea formarea noului guvern, iar pe masa de lucru se află ai multe propuneri din domeniul economic. Una dintre propuneri presupune renunţarea la cota unică de impozitare, măsură care nu este văzută cu ochi buni de mediul de afaceri din România.
Alina Andrei
11 nov. 2021, 10:51
Renunţarea la cota unică de impozitare nu este văzută cu ochi buni de mediul de afaceri: Este incorect să-i taxați pe cei care plătesc deja

Discuțiile din ultimele zile despre schimbări importante ale sistemului de taxare și impozitare din România nu sunt deloc binevenite, în opinia membrilor Confederației Patronale Concordia.

„Salariații și companiile se confruntă deja cu imense dificultăți venite din degradarea lanțurilor de aprovizionare, disponibilitatea forței de muncă și greutățile economice fără precedent generate de pandemia COVID-19. În acest climat de impredictibilitate accentuată, ultimul lucru de care avem nevoie este o necunoscută în plus, care poate cauza probleme semnificative. Ne dorim ca partidele politice să țină cont de aceste elemente în negocierile dintre ele”, au transmis membrii Confederației Patronale Concordia, care reprezintă 14 dintre cele mai importante sectoare ale economiei naționale, cu o contribuție de 26% din în PIB și peste 330.000 de angajați în aproape 2.000 de firme mari și mici, cu capital autohton și străin.

Citeşte şi: Propunerile PSD pentru PNL şi UDMR: Creşterea salariului minim, a punctului de pensie şi a alocaţiilor, dar şi taxarea luxului. Grindeanu: Vrei iaht, plăteşti în plus!

Oamenii de afaceri lansează un apel la dialog pentru partidele politice.

„Sistemul fiscal din România este departe de a fi perfect, dar așa cum am spus de fiecare dată, ne dorim un dialog așezat care să pornească de la niște idei structurate și o analiză serioasă a posibilului impact. Această propunere ar trebui apoi urmată de discuții de profunzime cu fiecare sector important al economiei pentru a înțelege și mai bine efectele, urmat de alte propuneri și runde de discuții. Mai mult, orice se agreează ca parte a dialogului social din care fac parte toate sectoarele economice, ar trebui să intre în vigoare abia în anul următor și la minimum șase luni de la adoptare, pentru a sigura predictibilitatea atât de necesară” se mai arată în comunicatul membrilor Confederației Patronale Concordia.

„Înțelegem nevoia statului de a finanța cheltuieli în creștere inclusiv din cauza pandemiei, dar considerăm în continuare că există zone gri și negre ale economiei din care se pot colecta sume suplimentare de bani, prin digitalizarea și întărirea ANAF sau a Inspecției Muncii, acolo unde vorbim de munca la negru. De asemenea, vedem zone unde banii publici sunt alocați cu lejeritate și nu sunt cheltuiți cu foarte multă eficiență. Doar după ce aceste canale vor fi fost epuizate credem că se poate discuta despre o posibilă creștere a fiscalității și doar după ce economia va apuca să primească o gură de oxigen ulterior diminuării efectelor pandemiei”, mai spus oamenii de afaceri.

Membrii Concordia cred că intenția de a-i taxa pe cei care plătesc deja este incorectă, atâta timp cât există zone negre sau complet nefiscalizate ale economiei, iar asta ar descuraja atât angajații, cât și angajatorii din România.

Citeşte şi: Negocierile PNL-PSD-UDMR pentru formarea guvernului continuă joi cu temele Sănătate, Muncă, Cultură şi Mediul de Afaceri

PSD propune: renunţarea la cota unică de impozitare, reşterea salariului minim, a punctului de pensie şi a alocaţiilor. Grindeanu: Vrei iaht, plăteşti în plus!

Sorin Grindeanu a declarat, miercuri, despre întâlnirea echipelor de negociere de la PNL, PSD şi UDMR, că s-a discutat despre tot ceea ce înseamnă lipsa resurselor bugetare şi a arătat că PSD doreşte majorările de pensii, alocaţii, şi a venit şi cu mai multe măsuri pentru a aduce bani la bugetul de stat, pentru a acoperi aceste cheltuieli.

”Vedem cu toţii cum scade nivelul de trai al românilor şi noi trebuie să venim cu venituri în plus la bugetul de stat nu doar să facem cheltuieli”, a spus Sorin Grindeanu, precizând că PSD susţine „creşterea salariului minim de la 1 ianurie, majorarea pensiei minime de la 800 la 1.000 de lei, să mărească cu 11 la sută punctul de pensie iar alocaţiile să crească conform legii”.

Grindeanu a precizat că soluţia propusă de PSD pentru creşterea veniturilor statului este ”taxarea luxului”.

”Vrei iaht, plăteşti în plus, vrei maşini de sute de mii de euro, plăteşti în plus”, a spus Sorin Grindeanu, citat de news.ro.

”De asemenea, ştim, tot pentru creşterea veniturilor, că România are cea mai mică rată de colectare de la nivelul UE, şi este necesar sp o corectăm”, a mai spus Sorin Grindeanu.

A treia soluţie pentru aducerea mai multor bani la buget este, potrivit lui Grindeanu, este combaterea evaziunii fiscale.

”Este inadmisibil şi acum, la ani buni, scanerele să stea nefolosite şi contrabanda este în floare în România”, a spus el.

Grindeanu a mai anunţat că PSD nu este de acord cu eliminarea facilităilor pentru cercetare, IT, toate aceste domenii ţinând economia în această perioadă.

DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Județul din România care s-ar fi schimbat total. Un proiect început de Nicolae Ceaușescu transforma definitiv zona și harta României. Sute de oameni lucrau non stop ca să termine totul în 3 ani de zile. S-a ales praful de tot
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Exproprieri pentru podul peste Prut de la Ungheni, în folosul Autostrăzii Unirii
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Netflix dă lovitura sfârșitului de an. Asta da surpriză pentru a bonați
Ego.ro
Ce spunea soția lui Cotabiță despre artist. Nu era fan înrăit, dar i-a dat un mesaj ca să...
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet 😢 Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar astăzi
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Ucraina pierde controlul asupra teritoriului cucerit în regiunea Kursk
MediaFlux
ULTIMELE IMAGINI cu GABRIEL COTABIȚĂ! Era de NERECUNOSCUT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy