Toată lumea ştie că fructele şi legumele consumate în stare naturală, adică nepreparate termic, sunt benefice pentru organism, cu condiţia ca pesticidele să fie în limite rezonabile. Şi găsim în supermarketuri şi pieţe tot felul de fructe, de la cele autohtone, la citrice şi fructe exotice la care nici nu ne-am fi gândit că există. Însă puţini consumatori ştiu că multe dintre aceste adevărate surse de vitamine şi antioxidanţi pot să ne facă mult rău deoarece conţin pesticide periculoase.
Încă un produs a fost RETRAS de la comercializare din cauza pesticidelor peste limita legală
De fiecare dată când mergem la supermarket sau la piaţă avem tendinţa de a alege cele mai frumoase fructe şi legume, adică pe cele care arată ca în reclame. Însă trebuie ştiut că acestea pot ascunde adevărate otrăvuri. Un raport al Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor din România relevă faptul că într-un fruct sau legumă din hipermarket sau piață agroalimentară pot să existe până la 7 tipuri de pesticide. Sunt unele fructe exotice cum sunt rodiile al căror conţinut de ciprodinil, un pesticid periculos, este de 38 de ori mai mare faţă de limita admisă.
Există un truc genial la care oricine poate să apeleze, mai cu seamă cei care își doresc să aibă o grădină fără cusur care să fie sănătoasă și frumoasă. Ce poți să faci ca să scapi de pesticidele toxice din comerț? Toți românii trebuie să afle asta! E simplu, rapid și ieftin! Este de mare ajutor dacă obișnuiești să te aprovizionezi cu fructe și legume din supermarket-uri.
Din ce în ce mai mulți oameni sunt preocupați de grădina lor pentru că statul acasă în această perioadă i-a făcut să fie mai atenți la detalii decât înainte. Un număr mare apelau înainte cu mult mai mult la soluțiile din comerț care se știe că sunt toxice, iar acum și-au întors fața spre trucuri utile și simple care să-i ajute în acest sens.
Ministrul Agriculturii, anunţ privind calitatea legumelor şi a fructelor: „Au fost constatate reziduuri, dar acestea nu au depăşit limita maximă admisă”
Simpla spălare a fructelor și legumelor nu te scăpă așa cum ai crede de chimicalele din soluțiile din supermarket-uri și pe care cel mai des îl simți la cele cumpărate din magazine. Pentru a te simți mai în siguranță și pentru a fii atent cu tine și cei dragi, folosește-te de un truc simplu care are la bază ingrediente pe care le ai oricum în cămara ta.
Ai nevoie doar de oțet, zeamă de lămâie, bicarbonat de sodiu și sare grunjoasă. Oțetul are un miros care dispare odată cu evaporarea lui și e foarte eficient în eliminarea pesticidelor de pe legumele și fructele în special cumpărate din magazine.
Acest lucru este valabil și în cazul lămâii. E nevoie să pui un pahar de oțet sau suc de lămâie (200 de ml) la 2 litri de apă pentru soluția minunată. De asemenea, te poți ajuta și de 2 linguri de bicarbonat de sodiu amestecat cu sare grunjoasă într-un litru de apă care formează soluția în care le speli.
Aceasta elimină rezidurile chimice din fructe și legume, dar trebuie să le lași aproape jumătate de oră în ea, ulterior să le clătești. În cazul în care te grăbești și nu ai atâta timp pentru truc, e de ajuns să le freci cu un vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu, mai apoi să le speli înainte de a le consuma.
Cum recunoști fructele și legumele cu pesticide din magazine
Consumatorii trebuie să ştie că unele fructe şi legume din supermarketuri şi din pieţe au nişte stickere lipite, care conţin câteva cifre. Acestea sunt codurile PLU stabilite de Federaţia Internaţională pentru standardul produselor şi sunt folosite din anul 1990.
Este vorba de fapt despre un cod din 4 sau 5 cifre care arată cum a fost crescut produsul respectiv: ecologic, cu pesticide sau dacă a fost modificat genetic.
Dacă produsul are codul de pe autocolant format din 4 cifre, înseamnă că a fost crescut convenţional, adică s-au folosit îngrăşăminte chimice şi pesticide.
Să luam exemplu un măr pe care este înscris codul 4015. Dacă ar fi avut codul 94015, ar fi indicat faptul că a fost crescut într-un mediu bio. Un măr modificat genetic ar fi avut codul 84015.
În concluzie codurile PLU din 5 cifre pot începe cu cifra 8 sau cu cifra 9. Cele care încep cu 8 arată faptul că vegetalele respective au fost modificate genetic. De aceea, este indicat să evitaţi astfel de produse. Dacă, în schimb, codul începe cu cifra 9, înseamnă că producţia a fost cultivată ecologic.
Însă trebuie ştiut faptul că nu toate legumele şi fructele de import au înscris pe etichetă codul PLU.
„Pentru consumatori, în special pentru cei vulnerabili (copii, femei însărcinate, vârstnici și cei cu afecțiuni medicale cronice), sunt importante informațiile referitoare la tratamentele chimice aplicate legumelor şi fructelor după recoltare. Acest tip de date îi poate ajuta să facă alegeri în cunoștință de cauză și să evite anumite afecțiuni medicale generate de aceste substanțe chimice”, a spus Costel Stanciu, preşedintele APC. „Din păcate, consumatorul român nu are posibilitatea să verifice dacă legumele sau fructele achiziționate dintr-o piață agroalimentară sau dintr-un hipermarket conțin reziduuri de pesticide. Informațiile prezentate consumatorului în marile magazine, de tip hipermarket, cu privire la legumele şi fructele aflate la vânzare, se referă doar la: țara de origine, clasa de calitate și prețul per unitatea de vânzare, și foarte rar, sunt menționate informații privind tratamentele chimice aplicate după recoltare”, a mai spus Costel Stanciu, președintele Asociației pentru Protecția Consumatorului din România