Ce se întâmplă cu taloanele de pensie ale românilor. Klaus Iohannis a promulgat legea

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede posibilitatea transmiterii la cerere a talonului de pensie în format electronic de către Casa Naţională de Pensii.
Loredana Brumă
12 nov. 2021, 12:20
Ce se întâmplă cu taloanele de pensie ale românilor. Klaus Iohannis a promulgat legea
Ce se întâmplă cu taloanele de pensie ale românilor. Klaus Iohannis a promulgat legea

Ce se întâmplă cu taloanele de pensie ale românilor. Cei care au ales să-şi primească pensia pe card, vor putea primi taloanele în format electronic, după ce Klaus Iohannis a promulgat legea adoptată în urmă cu patru săptămâni de Camera Deputaţilor.

Ce se întâmplă cu taloanele de pensie ale românilor

Administraţia Prezidenţială anunţă că preşedintele a promulgat legea privind posibilitatea transmiterii la cerere a talonului de pensie în format electronic, de către Casa Națională de Pensii Publice.

Citeşte şi Ce pensie primesc cei care au muncit mai puţin de 15 ani. Anunţ important pentru mii de români

„Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat joi, 11 noiembrie 2021, următoarele decrete: Decret privind promulgarea Legii privind completarea art. 109 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (PL-x 294/28.06.2021); Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea art. 112 din Legea educației naționale nr. 1/2011 (PL-x 129/22.03.2021)”, anunţă Administraţia Prezidenţială.

Legea promulgată joi vine în completarea art. 109 din Legea nr. 263/2010, astfel că pensionarii care vor să-şi încaseze pensia pe card pot să solicite Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) să transmite talonul mov în format electronic.

Pentru asta, pensionarii români trebuie să completeze o solicitare adresată către CNPP. Potrivit legii, documentul trebuie transmis începând cu luna ce succedă înregistrarea cererii, într-un interval de maximum 48 de ore de la efectuarea plății în contul curent sau în contul de card.

Talonul mov va putea fi trimis în format electronic pe adresa de e-mail a persoanei sau în contul online deschis pe portalul CNPP, potrivit evz.

„Documentul de informare (…), în format electronic, este acceptat ca document valid în relația cu toate instituțiile și autoritățile publice”, se arată în legea promulgată de Klaus Iohannis. Prin urmare, modificările aduse talonului de pensie, adică emiterea sa în format electronic, nu va afecta relația dintre pensionar și autoritățile statului român, acestea fiind obligate să furnizeze informații sau servicii indiferent de formatul talonului de pensie.

Talonul de pensie în format electronic va prevedea toate datele de identificare identificabile și pe talonul de pensie în format fizic. „Casa Naţională de Pensii Publice arhivează documentele de informare cu privire la sumele plătite transmise în format electronic, în conformitate cu prevederile Legii Arhivelor Naţionale nr. 16/1996, în condiţiile tehnice stabilite de Legea nr. 135/2007 privind arhivarea documentelor în formă electronică”, se mai arată în lege.

Citeşte şi Pensie mai mare pentru aceşti români. Care sunt condiţiile

Spynews
Cine este Anca Surdu, noua iubită a lui Denis Alibec. Tânăra este campioană mondială și europeană la gimnastică | GALERIE FOTO
Bzi.ro
Prietenul lui Andrei Versace rupe tăcerea! Se droga craiul de Dorobanți?
Fanatik.ro
Ce a pățit un român care a plătit 2000 de euro pentru o vacanță all inclusive în Turcia: “Practic sunt degeaba”
Capital.ro
Mașinile interzise. Decizia luată de autorități. Se aplică de azi, 24 iulie
Playtech.ro
Zodiile care pot câștiga sume colosale de bani începând din 25 iulie 2024. Norocul e de partea lor
DailyBusiness
Românii vor avea parte de noi zile libere de la Guvern!
Adevarul
Ce spun experții despre valul de hate la adresa profesorului îmbrăcat în fustă: „Românii încă prezintă la scară largă prejudecăți” VIDEO
Spynews
Antilia, cea mai scumpă casă din lume, valorează 2 miliarde de euro. Cum arată locuința magnatului indian Mukesh Ambani | FOTO
Spynews
Ultima dorință a lui Andrei Versace înainte să moară. Cu cine a vorbit în acea zi
Evz.ro
Laura Lavric ar fi lovit un coleg la o nuntă. Autoritățile anchetează situația
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
INFORMAȚII 💣 Doctorița din Brăila, legături cu MAFIA?! Ar fi avut o relație cu un raket basarabean, pe care l-ar fi... De ce poliția crede că este o „crimă la comandă”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Start la Programul Rabla Plus: De ce nu pot toți românii să acceseze acest program? Anunțul făcut de Administrația Fondului de Mediu
Capital.ro
Simona Halep a suferit cumplit. Adevărul despre divorțul de Toni Iuruc
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
Un psihopat''- Bunica și mătușa Dianei, tânăra ucisă cu toporul de soț, mărturisiri șocante
substantial.ro
Luni, cea mai fierbinte zi înregistrată vreodată pe Pământ
MediaFlux
DOLIU IMENS! Din păcate A MURIT ASTĂZI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!