Ce se întâmplă cu taloanele de pensie ale românilor. Cei care au ales să-şi primească pensia pe card, vor putea primi taloanele în format electronic, după ce Klaus Iohannis a promulgat legea adoptată în urmă cu patru săptămâni de Camera Deputaţilor.
Administraţia Prezidenţială anunţă că preşedintele a promulgat legea privind posibilitatea transmiterii la cerere a talonului de pensie în format electronic, de către Casa Națională de Pensii Publice.
„Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat joi, 11 noiembrie 2021, următoarele decrete: Decret privind promulgarea Legii privind completarea art. 109 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (PL-x 294/28.06.2021); Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea art. 112 din Legea educației naționale nr. 1/2011 (PL-x 129/22.03.2021)”, anunţă Administraţia Prezidenţială.
Legea promulgată joi vine în completarea art. 109 din Legea nr. 263/2010, astfel că pensionarii care vor să-şi încaseze pensia pe card pot să solicite Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) să transmite talonul mov în format electronic.
Pentru asta, pensionarii români trebuie să completeze o solicitare adresată către CNPP. Potrivit legii, documentul trebuie transmis începând cu luna ce succedă înregistrarea cererii, într-un interval de maximum 48 de ore de la efectuarea plății în contul curent sau în contul de card.
Talonul mov va putea fi trimis în format electronic pe adresa de e-mail a persoanei sau în contul online deschis pe portalul CNPP, potrivit evz.
„Documentul de informare (…), în format electronic, este acceptat ca document valid în relația cu toate instituțiile și autoritățile publice”, se arată în legea promulgată de Klaus Iohannis. Prin urmare, modificările aduse talonului de pensie, adică emiterea sa în format electronic, nu va afecta relația dintre pensionar și autoritățile statului român, acestea fiind obligate să furnizeze informații sau servicii indiferent de formatul talonului de pensie.
Talonul de pensie în format electronic va prevedea toate datele de identificare identificabile și pe talonul de pensie în format fizic. „Casa Naţională de Pensii Publice arhivează documentele de informare cu privire la sumele plătite transmise în format electronic, în conformitate cu prevederile Legii Arhivelor Naţionale nr. 16/1996, în condiţiile tehnice stabilite de Legea nr. 135/2007 privind arhivarea documentelor în formă electronică”, se mai arată în lege.
Citeşte şi Pensie mai mare pentru aceşti români. Care sunt condiţiile