COP26 s-a încheiat cu adoptarea Pactului Climatic de la Glasgow, semnat de 197 de ţări

Summitul pentru climă COP26 s-a încheiat sâmbătă cu adoptarea Pactului Cilamtic de la Glasgow. După două săptămâni de negocieri, acesta a fost semnat de 197 de ţări.
Filip Stan
14 nov. 2021, 00:01
COP26 s-a încheiat cu adoptarea Pactului Climatic de la Glasgow, semnat de 197 de ţări

COP26 s-a încheiat cu adoptarea Pactului Climatic de la Glasgow. Adoptarea definitivă a textului a venit după două săptămâni de negocieri şi după schimbări de ultim moment introduse de China şi India cu privire la combustibilii fosili, scrie Le Figaro.

COP26 s-a încheiat cu adoptarea Pactului Climatic de la Glasgow

Destinat să accelereze lupta împotriva încălzirii climatice, pactul nu asigură totuşi limitarea creşterii temperaturii globale la 1,5°C şi nu răspunde aşteptărilor ţărilor mai vulnerabile în privinţa ajutorului financiar.

Pactul le cere ţărilor să ia angajamente mai ambiţioase în ceea ce priveşte reducerea emisiilor gazelor cu efect de seră începând de anul viitor. Posibile ajustări pot exista în “circumstanţe naţionale speciale”, o formulare vagă şi care le poate permite ţărilor să evite respectarea cerinţei.

Pentru prima dată, acest pact evocă necesitatea de eliminare treptată a cărbunelui şi a subvenţiilor pentru alţi combustibili fosili. Însă ceea ce ar fi trebuit să fie cel important progres înregistrat la COP26 s-a transformat în fiasco: în ultima clipă, paragraful a fost modificat în sensul unei relaxări la presiunea unor ţări ca India şi China. În cele din urmă, în declaraţia finală, ţărilor nu li se mai cere “accelerarea eforturilor pentru eliminarea progresivă a cărbunelui şi a subvenţiilor ineficiente pentru combustibili fosili”, ci doar “reducerea progresivă” a utilizării.

Citeşte şi Acordurile de la COP26 nu pot împiedica dezastrul. Lumea se îndreaptă spre o încălzire catastrofală, cu peste 2,4 grade Celsius

Înainte de vot, delegaţia Elveţiei s-a declarat dezamăgită de această modificare. Preşedintele COP, Alok Sharma, chiar a fost nevoit să-şi ceară scuze. “Este vital să protejăm aceste texte”, a afirmat el.

Textul le cere “ţărilor dezvoltate cel puţin să dubleze, până în 2025, contribuţia lor colectivă la finanţarea adaptării la schimbările climatice în raport cu nivelul din 2019 pentru adaptarea în ţările în dezvoltare”. Aceasta în contextul în care ţările dezvoltate nu şi-au respectat promisiunea făcută în 2009 ca din 2020 ajutorul lor pentru ţările din sud să crească la 100 de miliarde de dolari pe an, scrie Le Figaro, citat de News.ro.

În schimb, nu există nicio menţiune cu privire la un mecanism specific pentru compensarea “pierderilor şi prejudiciului”, dorit de cele mai vulnerabile ţări.

Pactul adoptat sâmbătă seară prevede doar “stabilirea unui dialog pe doi ani” despre acest subiect.

“COP26 s-a încheiat astăzi cu sentimentul unui dialog al surzilor între ţările poluante şi ţările vulnerabile. Acestea din urmă au rămas dezamăgite, frustrate şi neajutorate în faţa impactului grav al schimbărilor climatice. Angajamentele luate rămân insuficiente pentru a nu se depăşi 1,5°C de încălzire climatică”, consideră Fanny Petitbon, expertă a ONG CARE pe probleme de climă.

În timpul Conferinţei Naţiunilor Unite privind schimbările climatice, începută la 31 octombrie, s-au mai încheiat câteva înţelegeri.

Suprinzătoare a fost cea dintre Statele Unite şi China, cei mai mari poluatori ai lumii, care au spus că vor colabora deceniul acesta pentru a limita creşterea temperaturii globale.

Mai mult de 100 de lideri au primis să pună capăt defrişărilor până în 2030. SUA şi Uniunea Europeană au anunţat un parteneriat global pentru tăierea emisiilor de metan, gaz cu efect de seră, până în 2030.

Mai mult de 40 de ţări şi-au luat angajamentul de a renunţa la cărbune, însă China şi SUA – cei mai mari consumatori – nu s-au numărat printre acestea.

De asemenea, a fost lansată o alianţă care obligă ţările să stabilească o dată până la care să renunţe la utilizarea petrolului şi gazelor, şi să acorde noi licenţe de explorare.

Citeşte şi Bill Gates, anunţ la COP26: „Fundația va oferi 315 milioane de dolari suplimentar în următorii trei ani”

Spynews
David Popovici a câștigat aurul la Jocurile Olimpice. S-a impus la doar 2 sutimi față de locul secund
Bzi.ro
Gigi Becali vrea să desființeze festivalul Untold: „Nu vreau sataniști și nebuni cu muzica!”
Fanatik.ro
Singura plantă care poate să înlocuiască purificatorul de aer din casă. Îndepărtează poluanții nocivi și e considerată o adevărată ”minune”
Capital.ro
Asociația de proprietari nu are niciun drept. Anunț pentru proprietarii de apartament care au câini sau pisici
Playtech.ro
„Circ mediatic”! Laurențiu Reghecampf, prima reacție după ce a câștigat procesul cu Anamaria Prodan: Are de primit zeci de mii de lei
DailyBusiness
Cati bani primește David Popovici după ce a câștigat medalia de aur. Sportivul a scris istorie la JO2024
Adevarul
Pedeapsă exemplară pentru un șofer care a provocat un accident mortal la 160km/h. Mesajul unei tinere pasagere înainte de impact: „Voi muri”
Spynews
Angelina Jolie a angajat un asasin pentru propria moarte. De ce nu a fost dus la capăt planul vedetei
Spynews
Greii stand-up-ului românesc o pun la zid pe Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea. Nelu Cortea și Radu Bucălae o fac praf pe actuala iubita a lui Spike. Nici el nu a scapat
Evz.ro
Stațiunea care face furori. Este la un pas de Brașov și e de vis
Ego.ro
Antonia, o nouă imagine ADORABILĂ cu fiica ei, Maya. Cât de mult SEAMĂNĂ cele două
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Vecinii lui Andrei Versace, dezvăluiri uluitoare după moartea influencerului. Cum îi teroriza: 'Este inacceptabil!'
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Autorul dublei crime din Buzău, amenințări cu moartea la ieșirea de la audieri: „Puteam să te omor și pe tine”. Bărbatul susține că nu regretă fapta
Capital.ro
S-a schimbat legea pentru proprietarii de terenuri. UE a cedat în fața României: „Rezolvat 100%”
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
Noi ipoteze în cazul crimei de la Brăila! Soțul doctoriței ucise, primele declarații după tragedia din cabinetul stomatologic
substantial.ro
Comandant al grupului Wagner ucis în Mali în timpul unui atac al rebelilor
MediaFlux
PENSIONARII care pot RĂMÂNE FĂRĂ măriri de PENSIE! DECIZIA care schimbă TOTUL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!