Plantele de interior toxice care trebuie evitate dacă ai copii și animale. Siptome grave de intoxicație: inflamații, blocarea căilor respiratorii și iritații

Plantele de interior pot fi ideale pentru o locuință, însă nu unele dintre acestea pot fi periculoase pentru copii sau animale, iar unele flori conțin substanțe otrăvitoare care afectează grav sănătatea.
Ruxandra Rădulescu
15 nov. 2021, 16:27
Plantele de interior toxice care trebuie evitate dacă ai copii și animale. Siptome grave de intoxicație: inflamații, blocarea căilor respiratorii și iritații

Plantele de interior sunt un element minunat pentru casă și au multe beneficii. Plantele precum ierburile sunt chiar comestibile și pot fi, de asemenea, medicinale.

Este totuși important ca toată lumea din familie să știe despre orice pericole asociate cu plantele aduse în casă, deoarece unele sunt otrăvitoare pentru oameni sau animale de companie. Acestea pot să nu fie o problemă într-o casă unde locuiesc adulți și copii mai mari. Dacă în casă există totuși și copii mici sau animale de companie, este o idee bună să evitați plantele care sunt toxice.

Unele plante de apartament sunt otrăvitoare pentru oameni și animale de companie și pot genera simptome de otrăvire la care trebuie să fii atent. Specialiștii recomandă să cunoașteți riscurile la care vă puteți expune atunci când achiziționați plante de apartament

Dieffenbachia, sau trestia mută, este o plantă tropicală originară din America Centrală și de Sud. Este una dintre cele mai populare plante de interior datorită frunzelor mari și atractive. Planta are frunze verzi cu pete galbene deschise sau crem dispuse într-o varietate de modele. Tulpinile sunt groase și seamănă cu niște trestie.

Toate părțile unei plante dieffenbachia conțin raphid, substanță depozitată în cristale de oxalat de calciu în formă de ac. Rafidele provoacă senzații de usturime și arsură la buze, gură, limbă și tractul digestiv. Ele pot provoca, de asemenea, leziuni în țesuturile moi, ducând la inflamații și umflături care pot împiedica vorbirea. În cazuri mai grave, rafidele pot bloca căile respiratorii și pot interfera cu respirația.

Plantele de apartament care-ți parfumează casa în mod natural. Florile cu mireasmă de ciocolată, vanilie sau scorțișoară

Pielea poate dezvolta o erupție cutanată și o mâncărime după expunerea la seva plantei. Contactul cu ochii poate deteriora corneea – stratul exterior al ochiului – și poate provoca dureri extreme. Este o idee bună să purtați mănuși atunci când manipulați planta. Ingestia plantei poate provoca greață, vărsături și diaree.

Caladium

Ca și în cazul unei dieffenbachia, cuvântul „caladium” este atât un gen, cât și un nume comun. Există mai multe tipuri de caladiumuri. Diferite tipuri au modele diferite de frunze. Frunzele în formă de săgeată sunt în general variate (având mai multe culori, de obicei în pete sau alte modele) și conțin diferiți pigmenți, inclusiv verde, galben, roz, roșu sau maro. Plantele fac parte din familia Araceae.

Ca și alte plante din familia Araceae, caladiumurile conțin rafide care provoacă simptome similare cu cele ale intoxicației cu dieffenbachia. Din nou, deși nu sunt deosebit de otrăvitoare pentru adulți (o cantitate mare din plantă trebuie consumată înainte de apariția simptomelor), pot fi foarte toxice pentru copiii mici și animalele de companie.

Crinul Pacii (Spathe)
În ciuda numelui său, crinul păcii, sau spata, nu este un crin adevărat. Aparține genului Spathiphyllum, care face parte din familia Araceae. Frunzele crinului păcii sunt lungi, înguste și au vârful ascuțit, sunt de culoare verde închis și au o suprafață strălucitoare, cu vene proeminente.

Inflorescența are o spată albă sau verde deschis și este purtată pe o tulpină care se extinde deasupra restului plantei, asemănând cu steaguri ale capitulării sau ale păcii. Acesta este motivul pentru care crinul păcii a primit numele.

Crinul de pace conține cristale de oxalat de calciu și poate produce simptome neplăcute dacă este ingerat accidental sau dacă lichidul din plantă intră în contact cu pielea.

Crinul (Zantedeschia aethiopica) este originar din Africa de Sud.

Crinul este încă o plantă care conține cristale de oxalat de calciu. Este doar ușor otrăvitoare, ceea ce este o veste bună pentru oamenii care ar dori să aducă această plantă frumoasă în casa lor. Cu toate acestea, persoanele cu copii mici și animale de companie ar trebui să evite cât mai mult crinul.

 

Oleandru
Oleander (Nerium oleander) este frumos, dar extrem de toxic, chiar și în cantități mici. Este un arbust cu frunze veșnic verzi care este cultivat atât în ​​aer liber, cât și în interior și produce flori care pot fi roz, roșii, violete sau albe. Frunzele sunt lungi și înguste și au vârful ascuțit. Ele sunt adesea aranjate în perechi sau în spirale pe tulpină.

Toxinele cunoscute din oleandru includ olandrina, oleondrozida, neriina și digitoxigenina. Toxinele sunt prezente în toate părțile plantei. Chiar și nectarul de flori de oleandru și mierea pe care o fac albinele din nectar conțin o cantitate periculoasă de otravă.

Lista simptomelor cauzate de ingestia de oleandru este lungă, dar poate fi împărțită în categorii în funcție de sistemul afectat. Rețineți că nu toate simptomele pot apărea și pot fi cauzate de o problemă diferită. Cu toate acestea, dacă se suspectează otrăvirea cu oleandru, solicitați imediat ajutor de urgență, deoarece afecțiunea poate fi foarte gravă.
Intoxicația cu oleander este o urgență medicală. Tratamentul de către un medic este esențial.

Narcisa (Narcisa)
Narcisele aparțin genului Narcissus. Alte soiuri de narcise sunt, de asemenea, vândute ca plante de apartament și pot provoca aceleași probleme de sănătate.

Bulbii de narcisa contin cristale de oxalat de calciu si un alcaloid toxic numit licorina. Pulpa bulbului poate provoca iritații bucale, stomac deranjat, greață, vărsături și diaree. În plus, persoanele care manipulează frecvent bulbii pot dezvolta dermatită, o afecțiune în care pielea devine inflamată, roșie și mâncărime.

Bulbii de narcise sunt uneori confundați cu bulbi comestibili, cum ar fi ceapa. Un exemplu al acestei identități greșite a avut loc într-o școală primară engleză în 2009. Bulbi de ceapă au fost strânși dintr-o grădină de școală pentru a se adăuga la supa pe care o făceau copiii. Cumva, un bulb de narcise s-a amestecat cu bulbii de ceapă. Doisprezece copii au avut crampe stomacale și vărsături după ce au mâncat supa și au fost transportați la spital. Din fericire, toți s-au recuperat.

Pothos (Iedera Diavolului)

Pothos (genul Epipremnum) este o altă plantă de apartament populară. Este o viță de vie veșnic verde care trece peste marginea recipientului său. Planta este atractivă și nu necesită multă atenție, motiv pentru care este populară în zonele publice precum centrele comerciale și birourile. Există multe specii. Au o varietate de culori și modele de frunze; unele au frunze verzi solide, în timp ce altele au frunze pestrițe. Frunzele sunt de obicei în formă de inimă, cu vârfuri ascuțite.

Condimente și plante aromatice pentru conservele de iarnă, care nu trebuie să-ţi lipsească din bucătărie. Acesta este secretul gospodinelor desăvârşite

Cristalele de oxalat de calciu provoacă aceleași simptome iritante ca și dieffenbachias, caladiums și filodendroni. Deși sunt clasificate ca fiind doar ușor până la moderat toxice, pentru un copil mic sau un animal de companie, pot fi extrem de toxice. După cum am menționat anterior, severitatea depinde și de cât de mult este ingerată. Protocoalele de prim ajutor sunt aceleași ca și pentru ingestia de dieffenbachias, caladiums și filodendroni.

Spynews
Care sunt cerințele lui Maluma pentru a cânta la Neversea. Artistul a venit însoțit de 40 de persoane
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
Lidl bagă la vânzare de luni, 8 iulie 2024, produse care au făcut furori în rândul românilor. Nu vor sta prea mult la raft
Capital.ro
S-a dat ordin LA GRANIȚA cu România. Au primit interzis chiar astăzi, 7 IULIE
Playtech.ro
ȘOC! Lidia Buble, cea mai FIERBINTE apariție pe plajă. A lăsat TOT la vedere, a încins atmosfera
DailyBusiness
Pericol uriaș în parcurile de distracții de pe litoral! ANPC a luat imediat măsuri
Adevarul
Corina Cușa, profesoară: „A apărut un fenomen periculos în timpul vacanței mari: inactivitatea, ca formă de ocupare a timpului liber“
Spynews
CFR Călători, vești bune pentru români! S-au anunțat reduceri de 20%
Spynews
Star Matinal. Joaquin Bonilla, decizia care i-a schimbat viața. A lăsat Mexiul pentru a se muta în România: „Am primit un mail” / VIDEO
Evz.ro
George Simion, botez fără brânză de la Becali. Cine i-a schimbat meniul
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?
Cancan.ro
Vali a murit la Costineşti, după ce şi-a presimţit sfârşitul: 'Să îmi reparaţi maşina şi...'
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Ultima dorință a lui Valentin, tânărul care a murit înecat la Costinești! „Dacă e să pățesc ceva...”. Cum și-a prevestit moartea buzoianul de doar 20 de ani
Capital.ro
Decizie pentru cei care au aceste modele de TELEVIZOARE. Intră în vigoare chiar din luna AUGUST
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Traficul feroviar între București și Constanța a fost blocat de incendii de vegetație
MediaFlux
VINE CRIZA! Va fi mai RĂU CA ÎN 2008
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!