Premieră în România! Un bărbat aparţinând comunităţii LGBT a început demersurile pentru adopţia unui copil

Pentru prima dată în România, un bărbat aparţinând comunităţii LGBT a început demersurile pentru adopţia unui copil, fiind vorba despre un băieţel instituţionalizat. Tânărul din Cluj, care este profesor universitar, a reuşit să treacă doar de prima etapă a procesului de adopție. Până la finalizarea procedurii prin care copilul va ajunge la familia adoptatoare mai sunt multe etape de bifat.
Oana Anghel
15 nov. 2021, 17:01
Premieră în România! Un bărbat aparţinând comunităţii LGBT a început demersurile pentru adopţia unui copil

Un bărbat aparţinând comunităţii LGBT a început demersurile pentru adopţie! Iar asta se întâmplă în premieră la noi în ţară. Anunţul a fost făcut pe pagina de Facebook de către Vișinel Bălan, președinte Consiliului Tinerilor Instituționalizați.

Felicit tânărul/persoana care a avut curajul să facă acest pas, de a salva un copil abandonat din chinurile orfelinatului. Felicit curajul Direcției pentru Protectia Copilului pentru că a ales să respecte legea. Asta înseamnă profesioniști. Felicitări. În România, anual, aproximativ 9.000 de copii sunt abandonați în orfelinatele groazei”, este mesajul postat pe Facebook de Vișinel Bălan.

Atenţie, însă! Nu este pentru prima dată când o persoană aparţinând comunităţii LGBT adoptă un copil în România, dar este o premieră “asumarea orientării sexuale a părintelui adoptator”, a declarat Vişinel Bălan pentru ziare.com.

bărbat aparţinând comunităţii LGBT adopţie

Un bărbat aparţinând comunităţii LGBT a început demersurile pentru adopţia unui băieţel

Președintele Consiliului Tinerilor Instituționalizați a dezvăluit faptul că părintele adoptator este profesor universitar. Vișinel Bălan a precizat, totodată, că, în România, orice persoană are dreptul să devină părinte adoptiv, indiferent de orientarea sexuală.

Argumentul principal al lor a fost clar, legea nu prevede că persoana care își asumă identitateaa ca fiind gay nu poate adopta. Nu scrie așa ceva în lege, motiv pentru care toată lumea are dreptul la adopție, are dreptul să fie părinte adoptator. Tu te duci, depui actele pentru a deveni părinte adoptator, îți asumi sau nu (orientarea sexuală n.r.), depinde de tine, și intri în procesul de adopție, ceea ce s-a întâmplat și în procesul acestui tânăr. Ești eligibil atâta timp cât ai un job bun, ai condiții și toate cele, cu atât mai mult când vrei să adopți un copil greu adoptabil”, a precizat Vișinel Bălan pengtru sursa citată.

Citeste si George Craioveanu, singurul cântăreţ de muzică populară care a recunoscut că este gay

Postarea lui Bălan a strâns peste 3000 de reacţii şi peste 700 de comentarii, multe dintre acestea din partea contestatarilor comunităţii LGBT. Mulți dintre comentatori şi-au exprimat convingerea că, odată intrat într-o familie de gay, copilul adoptat va prelua şi el această orientare sexuală. Vişinel Bălan îi contrazice, însă, pe aceştia, explicând că orientarea sexuală ţine mai degrabă de zona emoţională.

A crește într-o familie gay sau într-un orfelinat nu te face neapărat gay, pur și simplu orientarea ta sexuală ține de mai multe particularități, mai degrabă de elemente strict emoționale. Cel mai important, din punctul meu de vedere, este ca un copil să crească într-o familie. Nu ne interesează, ne agățăm de prima persoană pe care o întâlnim și care ne acordă atenție, nu ne interesează că e gay, că e trans, e treaba lui. În primul rând caută o persoană de reziliență, cu care să dezvolte o relație de atașament, în brațele căreia să plângă, să aibă curaj să pângă, să nu-i fie teamă și care să nu-l lovească atunci când suferă. Eu vă spun sincer, dacă aș fi avut șansa să cresc într-o familie, fie ea și gay, aș fi fost cel mai fericit copil, decât să stau 26 de ani într-o casă de copii”, a explicat Vișinel Bălan pentru ziare.com.

Legislaţia permite persoanelor singure sau celor aparţinând comunităţii LGBT să devină părinţi adoptivi

Alina Chiorean, purtător de cuvânt al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj, a precizat că tânărul din Cluj a trecut abia de prima etapă a procesului de adopţie, aceea în care este declarat apt din punct de vedere fizic şi psihologic.

În acest caz este vorba de o persoană singură atestată ca persoană aptă să adopte. Acestui domn i s-a eliberat atestatul de persoană aptă să adopte în luna octombrie 2021. La eliberarea acestui atestat, așa cum prevede legislația, s-au luat în considerare garanțiile materiale, cele morale, precum și starea de sănătate a persoanei, atât din punct de vedere fizic cât și psihologic.

O persoană care vrea să adopte nu poate fi discriminată pe criterii de etnie, orientare sexuală, sex sau religie. Deci, persoana a trecut doar de prima etapă a adopției, adică atestarea. Atestatul se eliberează pe o perioadă de cinci ani, cu reevaluare anuală. Potrivit legislației, o persoană singură poate adopta un copil.

Persoana este în prezent în așteptare, nu a intrat încă în etapa de potrivire cu un copil declarat adoptabil, și urmeză să parcurgă și următoarele etape: potrivire teoretică, potrivire practică, apoi etapa încredințării și încuviințării. La încredințare și încuviințare procesul durează câte 90 de zile. Repet, legislația permite ca o persoană singură să adopte, și nu putem discrimina pe criterii de orientare sexuală, iar această persoană are atestat pentru persoană singură”, a declarat pentru Gândul Alina Chiorean, purtător de cuvânt al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj.

Citeste si Legea adopţiei a fost modificată pentru a scurta timpul pe care copiii îl petrec în sistem

 

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Orașul important din UE care a devenit plin de șerpi și șobolani. E vizitat de foarte mulți români
Capital.ro
Un milion de români pot fi chemați în armată. Bărbații cu vârste între 20 și 35 de ani sunt obligați
Playtech.ro
Se aplică de la 1 septembrie pentru românii cu pensii între 2.000 și 3.000 de lei. Veste bună venită direct de la Casa Națională de Pensii, vizând impozitarea
DailyBusiness
Șeful Casei de Pensii face un anunț IMPORTANT. Promisiunile încep să curgă de anul viitor!
Adevarul
Cine sunt cei doi britanici condamnați la închisoare după ce au atacat mașina unor români în Hull. Dezvăluiri incendiare din sala de judecată
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Cum ne detectează țânțarii mirosul. Descoperirile specialiștilor
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Roberta și-a pierdut viața la volanul autospecialei de poliție pe care o conducea! Avea doar 21 de ani
Cancan.ro
Ea e Cătălina Iacob, tânăra care a murit în Brâna Aeriană din Munţii Bucegi. Iubea traseele montane şi urşii
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Valabilitatea permisului de conducere va fi redusă! Anunț pentru cei care au categoriile AM, Al, A2, A, B, Bl şi BE
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Lacul Comana, afectat grav de secetă: Efectele schimbărilor climatice sunt tot mai vizibile
MediaFlux
Cum îți dai seama dacă PENISIA a fost RECALCULATĂ GREȘIT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...