Ministerul Educaţiei va organiza admiterea în rezidenţiat pe locuri şi pe posturi, prin concurs naţional, cu tematică şi bibliografie unică, în temeiul unei metodologii aprobate prin ordin al ministerului, la propunerea universităţilor de medicină şi farmacie acreditate, prevede o iniţiativă legislativă adoptată de Camera Deputaţilor.
Proiectul prevede completarea în acest sens cu patru texte noi a art.174 din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011 şi abrogarea Ordonanţei de urgenţă 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, aprobată prin Legea 103/2012.
Potrivit proiectului, specialităţile şi durata pregătirii prin rezidenţiat se vor stabili prin ordin comun al Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii, cu avizul Colegiului Medicilor din România, Colegiului Medicilor Dentişti din România, Colegiului Farmaciştilor din România, după caz.
Citeşte şi: Medicii vor putea face rezidenţiatul şi în spitale militare. Klaus Iohannis a promulgat legea
Organizarea şi finanţarea rezidenţiatului şi dobândirea dreptului de liberă practică se vor stabili prin hotărâre a guvernului, la propunerea Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii. Pregătirea în rezidenţiat va fi coordonată de departamente din cadrul instituţiilor de învăţământ superior şi se face în unităţile sanitare publice sau private atestate de către universităţile de medicină şi farmacie acreditate, după o metodologie proprie, mai prevede propunerea legislativă.
În expunerea de motive este invocat faptul că organizarea rezidențiatului este reglementată atât prin Legea educației naționale, cât și prin Ordonanța nr. 18/2009, iar „între cele două acte normative există o serie de prevederi care nu sunt armonizate, situație sesizată în mod repetat de Universitățile de Medicină și Farmacie din România, care susțin, in corpore, această propunere legislativă”.
Legea va intra în vigoare începând cu prima zi a anului şcolar, respectiv universitar următor celui în care a fost adoptată.
Proiectul de lege a fost inițiat de 8 parlamentari PSD, dintre care 6 sunt medici și predau la Universități de Medicină și Farmacie: Patriciu Achimaş-Cadariu (UMF Cluj), Corneliu-Florin Buicu (UMF Târgu Mureș), Alexandru Rafila (UMF București), Leonard Azamfirei (UMF Târgu Mureș), Florian Bodog (UMF Cluj), Adrian Streinu Cercel (UMF București), Lucian Romașcanu și Angel Tîlvăr.
Ministerul Sănătății a dat punct de vedere negativ pe acest proiect
Levente Vass (UDMR), secretar de stat în Ministerul Sănătății responsabil de relația cu Parlamentul, a declarat marți pentru HotNews.ro că Ministerul Sănătății nu este de acord cu scoaterea completă a rezidențiatului din sarcina sa și a oferit un punct de vedere negativ pe acest proiect, transmis Guvernului. Mai departe, Guvernul a transmis punctul de vedere la Parlament.
Şi Adrian Wiener, medic la Spitalul Județean din Arad, deputat USR și vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, a votat împotriva adoptării proiectului de lege. Adrian Wiener a declarat pentru HotNews.ro că miza acestui proiect este că „UMF-istanul vrea să preia controlul total asupra coordonării rezidențiatului”.
„Marele risc este că, practic, Ministerul Sănătății – care este responsabil de acoperirea cu medici pe specialități, UMF-ul nu are nicio responsabilitate în asigurarea accesului la sănătate – nu mai are niciun cuvânt de spus. UMF-urile, practic, vor calibra oferta de locuri la rezidențiat în funcție de ce pot ei pregăti, nu în funcție de necesarul României. Aceasta este marea problemă a legii. Nu neapărat de orgoliu, că se ia rezidențiatul de la Ministerul Sănătății și merge la Ministerul Educației – UMF-istan. Problema este că Ministerul Sănătății nu mai are niciun cuvânt și, astfel, numărul locurilor și distribuția pe specialități va fi în funcție de ce pot să ofere UMF-urile, nu de ceea ce este nevoie în România.”, a explicat deputatul USR.
„Practic, medicii rezidenți vor fi transformați în studenți târzii. Vor fi la mâna UMF-urilor, nu angajați ai Ministerului Sănătății”, avertizează Adrian Wiener.