Fiica poetului Lucian Blaga, Ana-Dorica Bugnariu, a murit la vârsta de 91 de ani, iar anunțul a fost făcut chiar azi, de Dan Negru pe paginile de socializare.
Prezentatorul și-a exprimat mâhnirea cu privire la faptul că nu a putut să o invite în cadrul unei emisiuni TV pe fiica unuia dintre cei mai reprezentativi poeți și filozofi din cultura română.
Doliu în presă, a murit Florin Zaharescu
„A murit fiica lui Blaga, Dorli Blaga. Postarea de mai jos e degeaba de acum. Sunt mahnit ca n-am reușit sa-mi conving colegii din tv așa cum am scris atunci, aici…”, a scris azi Dan Negru pe pagina oficială de socializare.
Dan Negru a făcut referire la o postare din 13 octombrie, când a declarat că o personalitate precum Dorli Blaga ar trebui să fie luată în considerare de către producători pentru edițiile de 1 Decembrie, ziua națională a României.
„Am trecut pe aici acum și mi-am amintit că la Alba Iulia trăiește fiica unei legende: Dorli Blaga,fiica lui Lucian Blaga. La 91 de ani e perfect lucidă și poveștile ei despre personalitățile pe care le-a întâlnit sunt extraordinare. Le-aș propune colegilor mei din televiziuni, acu’ când se pregătesc programele de 1 Decembrie, să o ia în seamă pe fiica lui Blaga. Poveștile ei vor aduce aplauze și onoare televiziunii care le va difuza. Căutați-o pe fiica lui Lucian Blaga! „Viața e o plimbare spre somn” , zicea tatăl lui Dorli. Faceți o plimbare la Alba și arătați-o la tv de 1 dec. Cât încă se mai poate! Tatăl ei are o statuie sau o stradă in fiecare oraș românesc…”, a declarat Dan Negru.
Ana-Dorica Blaga, alintată Dorli, s-a născut la 2 mai 1930, la Berna, în Elveţia, unde tatăl ei era ataşat de presă.
Numele de alint „Dorli” este de fapt un derivat de la cuvîntul „dor”, unul din simbolurile centrale ale poeziei lui Blaga, scrisă mai ales în perioada în care acesta a fost atașat cultural la legațiile românești din Elveția sau Portugalia
Fiica lui Lucian Blaga a absolvit liceul în 1949 şi s-a înscris apoi la Facultatea de Fizică. În perioada aceea Blaga fusese eliminat din Universitate şi Academie, nu mai putea publica lucrări originale, era angajat ca bibliotecar.
În 1961 Dorli iniţiază publicarea unei antologii de poezii ale lui Blaga, bolnav la acel moment și internat în spital. Lucian Blaga decedează la 6 mai 1961. Nu a mai apucat să vadă volumul tipărit
Între 1970 şi 1989 Ana-Dorica Blaga îngrijeşte ediţia în douăsprezece volume a operei lui Lucian Blaga, la Editura Minerva, conformă cu „Testamentul editorial” din 1959 al acestuia.