Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” va fi restaurată de Ministerul Dezvoltării, prin CNI.
Executivul a aprobat, în ședința de astăzi, indicatorii tehnico-economici pentru consolidarea și reabilitarea ansamblului de clădiri al Mănăstirii ”Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, în cadrul căruia se află și Biserica Sf. Gheorghe, obiectiv inclus în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
„Ansamblul va fi restaurat și valorificat din punct de vedere cultural și economic, pentru creșterea gradului de acces al publicului larg și al persoanelor cu diferite dizabilităţi, pentru asigurarea unor condiții optime pentru administrarea și punerea în valoare a clădirilor de patrimoniu aflate în incinta mănăstirii, precum și pentru reorganizarea și îmbunătățirea condițiilor de trai pentru obștea monahală”, se arată în comunicatul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.
Obiectivul de investiții, amplasat pe o suprafață de 16.558 mp, va beneficia de o serie de intervenții la elementele de arhitectură, bazate în special pe concluziile studiilor istorice și pe studiile tehnice preliminare privind elementele de lemn și de zidărie din piatră și cărămidă.
Proiectul, în valoare totală de 100.164.000 lei (aproximativ 20.000.000 euro), va fi finanțat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin Compania Națională de Investiții, în cadrul Programului național de construcții de interes public sau social (PNCIPS).
Durata de execuție a lucrărilor de la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” este estimată la 36 de luni, au mai precizat autorităţile.