Statele Unite riscă o premieră sumbră. Ar putea intra în incapacitate de plată pe 15 decembrie

Statele Unite riscă să atingă limita de îndatorare suverană şi să intre în incapacitate de plată pe 15 decembrie, ceea ce ar fi o premieră istorică, avertizează secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, citată de CNBC.
Filip Stan
17 nov. 2021, 18:38
Statele Unite riscă o premieră sumbră. Ar putea intra în incapacitate de plată pe 15 decembrie

„Preşedintele a promulgat ieri Planul pentru investiţii în infrastructură şi Locuri de muncă, prin care vor fi alocate 118 miliarde de dolari către Fondul Trustului Autostrăzilor. Aceste fonduri trebuie transferate într-o lună de la intrarea în vigoare a legii, astfel că transferul fondurilor trebuie finalizat pe 15 decembrie”, afirmă Janet Yellen într-o scrisoare adresată lui Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor.

„Chiar dacă am un mare nivel de încredere că Departamentul Trezoreriei va putea finanţa agenţiile guvernamentale federale până pe 15 decembrie şi va putea finaliza investiţiile în Fondul Trustului Autostrăzilor, există scenarii în care Trezoreria ar putea rămâne fără resurse suficiente pentru a continua finanţarea activităţilor Administraţiei SUA după această dată”, avertizează Janet Yellen.

Secretarul Trezoreriei atrage atenţia că eventuala intrare în incapacitate de plată a Statelor Unite ar genera recesiune şi ar periclita rolul dolarului ca monedă mondială de rezervă.

Statele Unite pregătesc un plan de 1.800 de miliarde de dolari pentru măsuri sociale şi sprijin acordat Educaţiei

Congresul SUA a aprobat în regim de urgenţă în octombrie eliminarea temporară a plafonului de îndatorare suverană, dar sunt necesare noi măsuri legislative pentru fixarea cadrului financiar în mod general. Este destul de probabil ca liderii democraţi, care au majorităţi limitate atât în Camera Reprezentanţilor, cât şi în Senat, să reuşească aprobarea definitivă a cadrului legislativ privind îndatorarea suverană până la sfârşitul anului, potrivit CNBC.

Camera Reprezentanţilor urmează să se pronunţe săptămâna aceasta asupra Planului Administraţiei Joseph Biden privind măsuri sociale destinate familiilor şi educaţiei, în valoare de aproape 1.800 de miliarde de dolari.

Disputele dintre liderii democraţi şi cei republicani privind gradul de îndatorare suverană au blocat adoptarea bugetului SUA, iar Congresul a fost nevoit să aprobe un buget temporar.

Liderii republicani contestă multe dintre planurile Administraţiei Joseph Biden privind stimulentele sociale, majorări de taxe şi reconstrucţia infrastructurii.

Citeşte şi: Criza migranţilor de la graniţa Poloniei ar putea dura ani de zile. George Simion îi cere lui Iohannis convocarea urgentă a CSAT pentru a acorda ajutor ţării vecine

Spynews
Imagini dureroase de la înmormântarea Denisei, una din fetele ucise în Constanța. Tânăra a fost condusă pe ultimul drum | FOTO
Bzi.ro
Aceasta este relația dintre Cătălin Botezatu și Adrian Nartea, de la Asia Express 2024! Creatorul de modă a recunoscut tot!
Fanatik.ro
Dacia va da o adevărată lovitură pe piața auto europeană cu cea mai mare și mai scumpă mașină construită vreodată de uzina din România. Modelul care va face ravagii printre șoferi
Capital.ro
Se SCHIMBĂ buletinele. Statul român dă termen 15 zile. Lege valabilă pentru absolut toți
Playtech.ro
Imagini BOMBĂ cu Simona Halep. S-a afișat public cu noul iubit? Nu se mai ascunde
DailyBusiness
S-a aflat acum! Motivul pentru care unii pensionari au primit pensii mai mici decât ar fi trebuit
Adevarul
Înălțarea Sfintei Cruci, sărbătorită pe 14 septembrie. Ce nu trebuie să faci în această zi
Spynews
Ce să nu faci de Înălțarea Sfintei Cruci. Sărbătoare importantă pentru creștini pe 14 septembrie
Spynews
Ce a apărut pe cer, în Eforie Nord! Fenomenul care pe mulți i-a speriat: "Ne privește Dumnezeu" / FOTO
Evz.ro
Nicolae Ceaușescu a stabilit un record mondial imposibil de bătut, dar a trișat. De unde a „importat” metoda
Ego.ro
Bruneta cu 16 ani mai tânără care a înlocuit-o pe Cristina Ich! Imaginile care au scăpat pe internet
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria
Cancan.ro
Cristina ICH i-a spart casa celei mai bune prietene: I-a furat soțul milionar! Ce a făcut nevasta înșelată 😲
Playsport.ro
Apariție INCREDIBILĂ a Iriney Shayk! Cum a fost surprinsă pe stradă fosta lui Cristiano Ronaldo
kanald.ro
Cine sunt femeile implicate în accidentul în care a murit Andrei Piedemonte, pilotul de curse. Acestea se luptă între viață și moarte
Capital.ro
Românii trebuie să dea banii înapoi. Este obligatoriu să plătești. ANAF nu mai iartă pe nimeni
StirileBZI
Poți avea un salariu de 5.000 de lei pe lună, chiar și fără studii superioare! Unde poți găsi aceste locuri de muncă
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
"Inima și sufletul meu" Durere imensă la înmormântarea Denisei, tânăra ucisă de Șacalul din Constanța! Este condusă pe ultimul drum astăzi, într-un sicriu alb, înconjurată de flori albe, plânsă de familie și prieteni!
substantial.ro
Postul Nașterii Domnului începe pe 14 noiembrie
MediaFlux
PENSIILE MICI NU CRESC! Simona BUCURA OPRESCU a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...