Numărul de cazuri COVID-19 în Europa e în creştere, în pofida vaccinării. Explicaţiile epidemiologilor de la MIT

Austria, Germania şi Cehia se confruntă cu un număr ridicat de infecţii COVID-19, iar aproape întreaga Europă pare a fi afectată de un nou val pandemic, în ciuda unei rate de vaccinare ridicate din unele ţării occidentale.
Alina Costache
18 nov. 2021, 13:06
Numărul de cazuri COVID-19 în Europa e în creştere, în pofida vaccinării. Explicaţiile epidemiologilor de la MIT

Mai mulţi epidemiologi consultaţi de renumita universitate americană MIT au oferit mai multe explicaţii despre faptul că numărul de cazuri COVID-19 în Europa e în creştere, chiar dacă numeroase state europene au aplicat noi restricţii în ultima perioadă, cu precădere persoanelor nevaccinate anti-COVID.

Potrivit portalului Worldometers,  joi, 18 noiembrie, au fost raportate în Europa nu mai puţin de 157.961 de noi cazuri de COVID-19. Specialiştii avertizează că mai peste jumătate din toate cazurile de coronavirus din lume sunt înregistrate acum în Europa, cel mai mare procent de după aprilie 2020.

Citeşte şi: Bilanţ coronavirus 18 noiembrie. Puţin peste 3.000 de noi infectări şi 256 de decese COVID în 24 de ore

De ce numărul de cazuri COVID-19 în Europa e în creştere, în pofida vaccinării?

„Principalii doi factori sunt sezonul rece și acoperirea vaccinală scăzută. Doar unul dintre ele nu poate fi evitat”, a explicat Marcel Salathé, profesor și epidemiolog cu pregătire în informatică la Școala Politehnică Federală din Lausanne, conform Technologyreview.com.

Experţii precizează că există mai mulţi factori prin care se poate explica această creştere a numărului de infecţii. Unul dintre ei este chiar virusul și răspândirea variantei Delta mult mai infecțioase a SARS-CoV-2.

Varianta delta a COVID-19 a apărut în India la sfârșitul lui 2020, ceea ce înseamnă că, pentru numeroase țări, aceasta va fi prima iarnă prin care vor trece după ce varianta Delta a devenit dominantă.

Mai mult, multe măsurile de combatere a răspândirii virusului au fost „relaxate”, în condiţiile în care oamenii s-au săturat de purtarea măştii şi de distanţarea fizică, în speranţa că vor putea reveni la viaţa de dinaintea izbucnirii pandemiei.

Din cauza creşterii explozive a numărului de cazuri de COVID-19, Austria a impus măsuri de carantină pentru persoanele nevaccinate împotriva coronavirusului, înaintea recordului de cazuri înregistrat miercuri.

Potrivit Hotnews, carantina care a intrat în vigoare la începutul acestei săptămâni le permite austriecilor care nu sunt vaccinați să iasă din casă doar pentru a face cumpărături de strictă necesitate, pentru a se duce la serviciu, pentru a merge la medic sau pentru a lua aer curat.

În schimb, alte țări din Europa au adoptat restricții mai puțin dure pentru persoanele care nu s-au vaccinat anti-Covid sau alte măsuri pentru a încerca să încetinească răspândirea virusului înainte de sărbătorile de iarnă.

Numărul de cazuri COVID-19 în Europa e în creştere, în pofida vaccinării. Epidemiolog britanic: „Vaccinurile nu sunt un fel de soluție finală. Avem nevoie de o combinație de măsuri”

Într-o conferinţă susţinută săptămâna trecută la Societatea Regală de Medicină, epidemiologul britanic Tim Spector a afirmat că autorităţile trebuie să aplice o „combinaţie de măsuri”.

„Începem să realizăm că, pe cont propriu, vaccinurile nu sunt un fel de soluție finală, nici în țări cu o rată mai ridicată a vaccinării decât a noastră. Avem nevoie de o combinație de măsuri”, a explicat Spector, care coordonează un studiu de amploare despre Covid realizat la King’s College din Londra.

„Cât de ridicate vom dori acele rate va fi în funcție de deplasarea noastră și relaxarea noastră față de unele din regulile pe care le-am avut în vigoare, despre care anul trecut am crezut că sunt exagerate dar acum sunt de părere că nu sunt suficiente”, a mai spus epidemiologul britanic.

Ratele de vaccinare sunt însă cel mai important factor care explică diferențele înregistrate între țările europene, numeroase state din Europa de Est având rate scăzute ale vaccinării anti-Covid.

De altfel, cancelarul austriac Alexander Schallenberg a susţinut că persoanele nevaccinate sunt responsabile de creșterea numărului de infecții în momentul în care a anunţat impunerea de noi restricţii pentru ele. Şeful Guvernului de la Viena a explicat că rata de infecții este de peste patru ori mai mare în rândul celor care nu s-au vaccinat împotriva coronavirusului.

Rezultatele se văd acolo unde ratele de vaccinare sunt ridicate – mai puține persoane în stare gravă și mai puține decese.

De exemplu, în Marea Britanie peste 80% din populația cu vârsta de peste 12 ani a fost inoculată cu două doze ale unui vaccin anti-Covid.

„Țările care se descurcă cel mai bine acum sunt cele cu o acoperire vaccinală ridicată și măsuri eficace”, spune Salathé, adăugând că „țările care se descurcă cel mai rău nu au niciuna din cele două”.

„Majoritatea țărilor se află între cele două categorii”, afirmă epidemiologul.

În plus, chiar și în locurile unde ratele de vaccinare sunt ridicate și numărul de noi cazuri este relativ scăzut, acest lucru s-ar putea să nu fie suficient pentru a oferi protecție pe termen lung, mai ales din cauza scăderii eficacității vaccinurilor în timp.

„Marea Britanie și-a demarat mai rapid campania de vaccinare decât majoritatea țărilor și prin urmare a văzut impactul scăderii imunității mai devreme. Aici în Marea Britanie dozele booster au un impact clar asupra spitalizărilor și numărului de noi cazuri în rândul populațiilor mai în vârstă”, afirmă Michael Head, cercetător la Universitatea Southampton.

„În cele din urmă lumea nu se va putea relaxa pe deplin până când majoritatea lumii este vaccinată. Combinația dintre scepticismul față de vaccinare și lipsa accesului la vaccinuri este problema tuturor”, a conchis cercetătorul.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu: „Am auzit că Florin Cîţu mi l-a propus pe domnul Rafila. Îl anunţ că nu refuz. Înseamnă că avem un prim-ministru pe care am picat de acord”

DailyBusiness
Alegeri prezidențiale 2024. Românii din Diaspora VOTEAZĂ!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Zodiile care au o iarnă de vis. Intră în bani din 2025 și nimic nu le mai oprește
Capital.ro
Anunț trist despre Regina Camilla. Casa Regală a confirmat vestea
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Chiftele cu năut. Ingredientele folosite de călugării de la Muntele Athos
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Bahmu și-a scos asul din mânecă! Vești crunte pentru Honorius. Ce le-a cerut judecătorilor, în cazul în care fiii ei nu vor să părăsească vila lui Prigoană
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lovitură imensă pentru UDREA. Dezvăluirea care cutremură toată închisoarea
StirileBZI
Schimbări importante pentru pensionarii cu venituri mici: Cu cât crește indemnizația socială de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Averea lui Elon Musk atinge un nivel record de 347,8 miliarde de dolari
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni