Română pentru Reciclare – RoRec şi Primăria Sectorului 6, alături de partenerul Hotpoint, anunţă rezultatele finale ale proiectului demarat la începutul lunii octombrie. În cele patru acţiuni de colectare de deşeuri de echipamente electrice şi electronice (DEEE) din cadrul campaniei “Locul deşeurilor nu este în casă. Trimite-le la plimbare” derulate în Sectorul 6, au fost colectate peste 17,5 tone DEEE.
777 de cetăţeni din Sectorul 6 au arătat că sunt responsonabili, aducând la punctele fixe şi mobile nu mai puţin de 17.500 de kilograme DEEE în cele patru weekenduri de campanie. Toţi deponenţii au fost înscrişi la tombola finală, cu premii constând în aparate electrocasnice oferite de Hotpoint.
La marea tombolă finală, din 24 octombrie, au fost desemnaţi cei 12 fericiţi câştigători Astfel, au primit câte un aragaz Vasile Gheorghe, Ileana Niţoi, Gheorghe Manolache şi Anghel Buturugă. Alina Aroşculesei, Carmen Şerban, Vladimir Ismailciuc şi Manuela Breabăn au fost premiaţi cu câte o maşină de spălat. Câştigători celor patru combine frigorifice oferite de Hotpoint au fost desemnaţi Merve Bulbul, Floarea Petre, Victor Toma şi Marinela Mazilu.
Nu în ultimul rând, alţi zece cetăţeni responsabili au fost premiaţi cu premii promiţionale Hotpoint: Nicolae Sapaidon, Ana Maria Andras, Adrian Vlad, Cătălin Bogza, Elena Vlad, Ecaterina Dumitru, Alexandru Lăzărescu, Eugen Cristea, Sorin Dima şi Tatiana Stancu.
“Ne bucură foarte mult implicarea autorităţilor locale în acţiunile de colectare organizate de Asociaţia RoRec. Interesul acordat de Primăria Sectorului 6 reprezintă un pas important în demersul nostru de promovare a conştientizării importanţei unui mediu curat, nepoluat. De asemenea, suntem încântaţi că cetăţenii Sectorului 6 nu ne-au dezamăgit şi au colectat peste 17 tone DEEE în doar patru acţiuni”, a declarat Liviu Popeneciu, preşedintele Asociaţiei RoRec.
“Inovația în tehnologie trebuie să fie în permanență dublată de inovația în ceea ce privește limitarea impactului negativ asupra mediului. Astfel de parteneriate cu asociații non-profit și cu autoritățile locale reprezintă o prioritate pentru Hotpoint deoarece ne dorim să ne implicăm activ în educarea publicului privind reciclarea, precum și alegerea electrocasnicelor care asigură un consum scăzut de energie”, a declarat Giuseppe Parma, CEO Hotpoint.
“Încrederea pe care oamenii au investit-o în noi nu ne va lăsa niciodată să uităm care este rolul nostru şi ce trebuie să facem pentru Sectorul 6. Prin parteneriatul cu Asociaţia RoRec, le facilităm locuitorilor din sectorul 6 accesul la un spaţiu public curat şi la o viaţă mai bună, printr-un sistem prin care echipamentele electrice şi electronice colectate vor ajunge la instalaţiile de reciclare, unde vor fi procesate în conformitate cu standardele europene”, a declarat Primarul Sectorului 6, Cristian Constantin Poteraş.
Timp de 4 săptămâni, începînd cu weekend-ul cu 1 octombrie, cetăţenii din Sectorul 6 au beneficiat de asistenţă la debarasarea de DEEE din locuinţele lor de către echipe de colectare, în cursul unor acţiuni desfăşurate în trei zone: Militari, Drumul Taberei şi Crângaşi. În fiecare zi de sâmbătă, în zona activă pentru colectare, au funcţionat puncte fixe de colectare, unde cetăţenii au putut să aducă deşeurile, iar echipajele mobile vor merge la domicilii pe baza de comandă, pentru degajarea aparaturii grele sau voluminoase.
Parteneriatul dintre Asociatia RoRec şi Primăria Sectorului 6 este cu atât mai important cu cât ţinta de colectare impusă de Uniunea Europeană statelor membre este de 4 kg/cap de locuitor în fiecare an, iar România are o rată de colectare de doar 1,0-1,5 kilograme/cap de locuitor în ultimii ani. Prin colectarea selectivă, sunt eliminate riscurile ca anumite componente toxice – precum metale grele sau gaze periculoase – din aceste echipamente să ajungă în aer, sol sau apă şi să polueze mediul. Totodată, prin reciclarea corectă, se pot obţine materii prime secundare, protejând astfel resursele naturale.
Asociaţia Română pentru Reciclare – RoRec este o organizaţie colectivă non-profit având ca membri fondatori zece dintre cei mai cunoscuţi fabricanţi europeni de electrocasnice cu activitate în România. Misiunea RoRec este de a contribui activ la realizarea obiectivelor europene pentru conservarea, protecţia şi îmbunătăţirea calităţii mediului înconjurător şi a sănătăţii umane, pentru utilizarea raţională a resurselor naturale, prin servicii complete de gestionare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice şi implicit prin reintroducerea de materii prime în sectorul economic.