Alimentele-minune ale toamnei. Leguma care îţi purifică sângele şi îţi întăreşte sistemul imunitar

Pentru a reusi sa ai parte de cat mai multi nutrienti si beneficii pentru sanatate, iti recomandam cinci dintre cele mai nutritive si potrivite alimente de toamna.
Alina Costache
23 nov. 2021, 08:30
Alimentele-minune ale toamnei. Leguma care îţi purifică sângele şi îţi întăreşte sistemul imunitar
Alimentele-minune ale toamnei.

Din ce în ce mai mulţi români ajung la medic cu afecţiuni cauzate de un regim alimentar nesănătos, motiv pentru care doctorii trag un semnal de alarmă şi încurajează pacienţii să se îndrepte către o alimentaţie bazată de fructe şi legume, în general. Iată care sunt cele mai bune 7 alimente de consumat la final de toamnă.

Deşi nu sunt pe placul tuturor, legumele crucifere (conopida, brocoli, varza, guliile) pot fi preparate în aşa fel încât chiar să fie gustoase. Cu un conţinut mic de calorii, dar bogate în acid folic, betacaroten, potasiu, vitamina C şi fibre, acestea pot preveni cancerul şi multe alte afecţiuni grave.

Carnea de curcan este şi ea indicată. Conform studiilor recente, un consum regulat stimulează metabolismul, previne anemia, combate depresia şi contribuie la funcţionarea în limite normale a sistemului nervos. De asemenea, are un conţinut bogat de vitamine din grupul B.

Nucile oferă organismului cantităţi însemnate de proteine, acizi graşi, magneziu, calciu, fier, zinc, dar şi vitamine precum B sau E. Astfel, dacă alegeţi să mâncaţi 4-5 nuci de cel puţin trei ori pe săptămână, obiceiul se va dovedi eficient în reducerea colesterolului şi va duce la buna funcţionare a glandei tiroide şi a inimii.

Alimentul minune pe timp de pandemie. Repară rapid plămânii şi are alte efecte miraculoase asupra organismului
Fie că alegi să îi consumi ca gustare sau preparaţi termic, ardeii aduc o multitudine de beneficii organismului. Aceştia reprezintă o sursă minunată de vitaminele A (esenţială pentru sănătatea ochilor) şi C (perfectă pentru întărirea imunităţii), fibre, potasiu, dar şi carotenoid (protejează împotriva bolilor cardiovasculare).

Dovleacul, strugurii, sfecla roşie fac minuni pentru sănătate

O adevărată comoară a toamnei, dovleacul este iubit de toată lumea. Dulce, aromat, acesta are, în cantităţi însemnate, vitaminele din grupul B, dar şi A, E, K, calciu, fier sau potasiu. Mai mult, este o sursă extraordinară de acizi graşi esenţiali (Omega3 şi Omega6), care protejează inima şi ţin nivelul colesterolului sub control. Poţi consuma dovleac şi dacă suferi de anemie, depresie, migrene, de oboseală cronică sau în perioadele foarte stresante.

Bogaţi în calciu, minerale şi fitonutrienti, strugurii negri sunt un miracol pentru sănătate. Cu un conţinut ridicat de apă, aceştia hidratează corpul, dar oferă şi o multitudine de nutrienţi. Datorită antioxidanţilor importanţi, consumul de struguri protejează organismul împotriva mai multor boli cronice, încetinesc îmbătrânirea şi detoxifică.

Alimentele-minune ale toamnei. Sfecla roşie ajută la prevenire multor boli

Sfecla roşie este şi ea o minune a toamnei. Aceasta reduce semnificativ riscul de boli cardiovasculare, scade nivelul de colesterol rău şi stimulează funcţionarea rinichilor, a ficatului şi a sistemului imunitar.

Tot ceea ce are nevoie organismul găsim în sfecla roşie. Consumată în oţet, proaspătă sau coaptă, este un superaliment nutritiv cu multe beneficii pentru sănătate. Vitaminele A, C, complexul B, sulful, sodiul, calciul, fierul, iodul, potasiul şi antioxidanţii din sfecla roşie ajută la tratarea mai multor afecţiuni.

Sfecla roşie este un complex de vitamine şi minerale cum rar mai găsim şi, în plus, vindecă tumori, afecţiuni ale ficatului, afecţiuni cardiovasculare, digestive, întăreşte imunitatea şi este un puternic antiinflamator, detoxifiant şi energizant. Sfecla roşie conţine tot complexul de vitamina B, potasiu, mangan, vitamina C, vitamina A, magneziu, fosfor, iod, calciu, sulf, antioxidanţi şi fier, cu alte cuvinte tot ceea ce organismul are nevoie”, explică medicul Cătălin Luca.

Sfecla roşie este unul dintre alimentele cele mai complexe, demonstrându-se ştiinţific că luptă împotriva cancerului şi a altor afecţiuni. Sfecla roşie se poate consuma sub diverse forme, fie o putem stoarce şi bea sucul, fie o consumăm crudă sub formă de salată sau fiartă, fie în supă sau în piureuri, fie la cuptor. O mulţime de preparate culinare pot căpăta culoare, savoare şi un plus de vitamine prin simpla adăugare a sfeclei roşii.

Acesta e alimentul-minune al sezonului. Te scapă într-o clipită de răceală și gripă și are numeroase beneficii pentru organismul uman!
Iată câteva dintre beneficiile sfeclei:

Diabetul: Este unul dintre alimentele care stabilizează glicemia pacienţilor cu diabet de tip I şi II. Are efecte diuretice şi previne complicaţiile cardiovasculare ale diabetului.

Hepatita cronică: Sucul de sfeclă roşie protejează celulele hepatice, ajută la regenerarea acestora şi le stimulează să funcţioneze normal. Sfecla roşie previne evoluţia hepatitelor cronice spre ciroză sau spre cancerul hepatic.

Cancerul: Sfecla roşie conţine enzime şi substanţe cu proprietăţi antitumorale, ceea ce înseamnă că sucul şi salata sunt cele mai bune pentru tratarea şi prevenirea tumorilor canceroase. Consumată în mod regulat, previne şi tratează leucemia, cancerul pulmonar, de colon, cel rectal şi cel gastric datorită faptului că aceasta este bogată în substanţe antioxidante.

Gastrita hiperacidă poate fi prevenită, iar durerile pot fi calmate prin ingerarea unui suc preparat din 100 ml suc de sfeclă roşie combinat cu 100 ml de suc cartof crud şi 500 ml suc de morcov, potrivit site-ului dr-catalin-luca.ro.

Hipertensiunea arterială poate fi şi ea tratată cu ajutorul sfeclei: o jumătate de pahar de sfeclă roşie pe zi scade tensiunea arterială cu până la 20 la sută din valoarea sa iniţială.

Leucemia: Pentru tratarea acestei boli grave, se recomandă o cură de sfeclă roşie, adică 450 ml de suc de sfeclă, ţelină şi morcov, zilnic, pe o perioadă de 60 de zile, urmată de 15 zile de pauză, după care poate fi reluată. Această terapie poate fi urmată şi în paralel cu un tratament medicamentos sau naturist.

Anemia: Sfecla roşie conţine fier, magneziu şi vitamina B6, putând combate anemia, stimulând procesul de formare a globulelor roşii. Se recomandă o cură timp de o lună de zile, câte 150 grame de sfeclă roşie crudă, o dată la două-trei zile. Nu vă speriaţi de anumite semne ce precedă consumul de sfeclă roşie. La 15 % dintre persoane urina capătă o culoare roşie, însă nu arată vreo afecţiune. Consumul excesiv de suc de sfeclă roşie (peste 400 ml) poate determina o paralizie temporară a corzilor vocale sau stări de greaţă.

 

 

 

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Ce trebuie să faci cu tulpinile trandafirilor iarna ca să ai cea mai frumoasă grădină în primăvară. Va fi o explozie de flori și toți vecinii te vor invidia. Secretele florarilor olandezi
Capital.ro
Amendă între 600-1.000 de lei. Românii au interzis. Se aplică de duminică, 24 Noiembrie
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Taxă nouă pentru cei care stau la bloc. A izbucnit un scandal de proporții: E o aberație
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
StirileBZI
Schimbări importante pentru pensionarii cu venituri mici: Cu cât crește indemnizația socială de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Selly încurajează tinerii să participe la alegeri: „Este modul vostru de a ține democrația în viață”
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni