Adrian Câciu, viitorul ministrul al Finanţelor: „România trebuie să adere la moneda euro atunci când va fi pregătită”

Viitorul ministru al Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat luni seară că România trebuie să facă pasul spre moneda euro în momentul când economia va fi pregătită, pentru că o simplă convergenţă nominală poate crea probleme.
Filip Stan
23 nov. 2021, 09:38
Adrian Câciu, viitorul ministrul al Finanţelor:

Câciu a vorbit şi despre situaţia banilor de salarii şi pensii, în condiţiile în care Raluca Turcan, ministru interimar al Muncii, a afirmat luni, într-un mesaj pentru premierul demis Florin Cîţu, că i-a transmis acestuia că la sfârşitul lunii noiembrie nu vor mai exista fonduri pentru achitarea pensiilor şi alocaţiilor pentru copii.

Întrebat dacă e bine pentru România să adopte moneda euro, Adrian Câciu a explicat, la B1TV, că procesul este unul în care sunt mai mulţi factori economici care trebuie luaţi în calcul.

„Este bine pentru România să adopte moneda euro în momentul în care va fi pregătită pentru acest lucru. Dincolo de indicatorii de convergență nominală pe care aproape toată lumea îi știe, o inflație redusă, deficite mai mici de 3%, dobânzi care să fie într-o zonă rezonabilă față de celelalte dobânzi de la nivelul primelor trei țări din Europa, cea mai importantă este convergența reală. Foarte puțină lume vorbește de convergența reală și vedem că țări care au intrat în Europa fără să aibă o convergență reală acum se lovesc de o serie de probleme, mai ales sociale, și mă refer în special la țările din sudul Europei.

Dacă noi reușim o convergență reală, atunci vom avea și posibilitatea de a intra în Europa în calitate de egali cu media europeană, nu de tigri ai Europei, cum existau o serie de afirmații. Gândiți-vă ce înseamnă competitivitatea companiilor românești în fața companiilor germane sau olandeze, sau franceze, toată lumea știe”, a spus viitorul ministru al Finanțelor.

Adrian Câciu, viitor ministru de Finanţe: „E puţin ciudat să descoperi la sfârşit de noiembrie că mai trebuie bani pentru pensii”

El a explicat că o economie bazată pe consum „este foarte volatilă” într-un context de criză.

„Este foarte complicat să faci o aderare doar nominală, din perspectivă unor indicatori statistici, fără să ai o convergență reală, să ai o calitate atât a forței de muncă, dar și a factorilor de producție folosiți, să ai o economie de producție. Pentru că noi nu avem o economie de producție și asta este o realitate, și asta ar trebui să se schimbe în următoarea perioadă, pentru că vedeți ce înseamnă o economie bazată pe consum. Este ușor să o susții pe datorie dintr-o perspectivă, dar este foarte volatilă în contextul de crize. Avem efectul unei crize economice pe care ne-am creat-o singuri prin vulnerabilizarea zonei de producție”, a mai afirmat Adrian Câciu.

Adrian Câciu, propunerea PSD pentru Ministerul Finanțelor, a dat asigurări că pensiile vor fi plătite.

„Este cel puțin ciudat într-o țară ca a noastră să descoperi la final de noiembrie că ar mai trebui niște bani la pensii, dar, din perspectiva banilor pentru pensii, vă spun că sunt bani în buget, în sensul în care trebuie rectificarea făcută și completată cu o sumă de 500 de milioane”, a explicat viitorul ministru.

Citeşte şi: Lovitură pentru românii care lucrează în străinătate. Riscă amenzi usturătoare dacă nu fac asta

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Locul din Grecia unde turiștii sunt jefuiți pe bandă rulantă. Un român a pățit-o deja: ”Nu lăsați nimic la vedere”
Capital.ro
Plan de pace în Ucraina. Anunț istoric din SUA: Războiul se oprește imediat
Playtech.ro
Gest superb! Cum a ”salvat-o” Nadia Comăneci pe Serena WIlliams la ceremonia JO de la Paris
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Viața de playboy a lui Petru Groza, în anii '50. Se fălea cu amantele de lux: „Îmi permit să fiu necredincios, dar numai cu ceva mai tânăr”
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Alan Abel, cel mai mare farsor al secolului XX. Una dintre născocirile sale a durat șase ani
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Ce studii are Marcel de la Insula iubirii? Lui 'Maluma' i-a plăcut mai mult 'şcoala vieţii'
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
Va fi noua ordine mondială! Viktor Orban, anunţ în România: Centrul dominant al lumii
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
Donald Trump continuă mitingurile în aer liber, ignorând recomandarea Secret Service după tentativa de asasinat
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!