Elvețienii vor vota duminică legile Covid-19 ale țării, după o campanie caracterizată de niveluri de ostilitate fără precedent în această bogată națiune alpină, inclusiv amenințări cu moartea. La fel ca în mare parte din Europa, Elveția a cunoscut o furie din ce în ce mai mare față de restricțiile și presiunea vaccinurilor menite să controleze pandemia. Dar, într-o țară renumită pentru cultura sa de compromis și în care referendumurile au loc la fiecare câteva luni, într-un climat de civilitate și dezbateri măsurate, tensiunile crescânde din jurul votului de duminică reprezintă un adevărat șoc.
Nu este, însă, prima dată când elvețienii votează măsuri de sănătate pentru a combate o pandemie: legea privind coronavirusul a fost deja supusă votului popular pe 13 iunie. La vremea respectivă, a fost acceptată cu mai mult de 60% din voturi.
Duminică, elvețienii sunt din nou chemați să se pronunțe prin vot asupra legii, ca urmare a modificărilor adoptate de Parlament în martie și împotriva cărora a fost organizat un referendum, scrie thelocal.ch.
Switzerland out in force tonight against covid passports and to encourage a no vote on the upcoming covid law referendum on Sunday. pic.twitter.com/BK9WbHmiOF
— Deleuze (@Kukicat7) November 24, 2021
Cea mai contestată modificare se referă la temeiul juridic al certificatului verde COVID. La fel ca în alte țări, certificatul – care atestă vaccinarea, un test negativ sau recuperarea – este contestat în mod regulat prin demonstrații de stradă, dar, potrivit ultimelor sondaje, se așteaptă ca noua versiune a legii să treacă de urne și să fie aprobată de 61% dintre alegători. 38% sunt împotrivă, iar 1% sunt nehotărâți.