Celebra „Fată Afgană”, ai cărei ochi au fascinat sute de milioane de oameni, s-a refugiat în Italia. Guvernul de la Roma a organizat evacuarea sa de la Kabul

Sharbat Gula, femeia afgană cu ochi verzi, devenită celebră în lumea întreagă după ce o fotografie a ei ("Afghan Girl"/ "Fata Afgană") a fost publicată în urmă cu peste 35 de ani pe coperta revistei National Geographic, a fost evacuată din Afganistan şi s-a refugiat în Italia după ce talibanii au cucerit oraşul Kabul.
Daniel Spătaru
25 nov. 2021, 20:28
Celebra

„Refugiata afgană Sharbat Gula a sosit la Roma”, după ce Guvernul italian „a organizat şi a facilitat transferul ei în străinătate”, precizează biroul de presă al prim-ministrului italian Mario Draghi. Guvernul italian a intervenit atunci când Sharbat Gula a cerut ajutor pentru a părăsi Afganistanul după ce talibanii au cucerit întreaga ţară în luna august. Sosirea ei în Italia face parte dintr-un program mai amplu privind evacuarea şi integrarea refugiaţilor afgani, scrie Reuters.

Sharbat Gula, o femeie cu ochi verzi, a devenit celebră după publicarea în 1985 a unei fotografii realizate în anul precedent de fotograful american Steve McCurry, într-o tabără de refugiaţi afgani de la graniţa cu Pakistanul.

Ochii ei uluitor de verzi, care privesc cu un amestec de ferocitate şi durere din spatele unei eşarfe roşii, au făcut-o cunoscută în lumea întreagă, dar identitatea ei a fost dezvăluită abia în 2002, când Steve McCurry a revenit în acea regiune pentru a o găsi pe tânăra pe care o fotografiase în 1984.

Citeşte şi Talibanii interzic utilizarea monedelor străine în Afganistan

Timp de câteva secunde, totul era perfect – lumina, fundalul şi expresia ochilor ei„, spunea fotograful american în cartea lui „Inedit”, apărută în Franţa în 2013.

Un analist de la FBI, un expert criminalist şi inventatorul tehnologiei de recunoaştere pe baza irisului uman i-au verificat identitatea, anunţase National Geographic la acea vreme.

Mamă a patru copii, analfabetă, Sharbat Gula spune că a sosit în Pakistan în timp ce era orfană, la patru sau cinci ani după invazia sovietică din 1979, la fel ca milioane de afgani care au fugit din calea războiului şi au trecut frontiera în ţara vecină.

În 2016, autorităţile din Pakistan au arestat-o pentru falsificarea unei cărţi de identitate, un act disperat la care celebra „Afghan Girl” a recurs pentru a putea să trăiască în această ţară.

Apoi, preşedintele afgan din acea vreme, Ashraf Ghani, a întâmpinat-o la revenirea ei în Afganistan şi i-a promis că îi va oferi un apartament pentru a se asigura că Sharbat Gula „va trăi cu demnitate şi în siguranţă în ţara ei natală”.

Citeşte şi Nuntaşi ucişi de talibani, din cauză că ascultau muzică. Petrecerea s-a încheiat tragic, cu doi morţi şi doi răniţi

După ce au cucerit puterea în august 2021, liderii talibanilor au spus că vor respecta drepturile femeilor în concordanţă cu Şaria, legea islamică. Însă în timpul regimului taliban din 1996-2001, femeile nu au avut voie să lucreze, iar accesul fetelor în şcoli a fost interzis. Femeile trebuiau să-şi acopere permanent chipurile şi să fie însoţite de o rudă de sex masculin atunci când ieşeau din casele lor.

Italia a fost, alături de Statele Unite, Turcia, Marea Britanie şi Germania, una dintre cele cinci ţări angajate în misiunea „Resolute Support” organizată de NATO în Afganistan pentru a evacua câteva mii de cetăţeni afgani din ţara lor natală după retragerea militarilor americani în luna august.

Spynews
Au fost găsite frigărui din carne de câine într-o destinație turistică frecventată de o mulțime de români. Autoritățile au luat măsuri de urgență
Bzi.ro
Iuliana Pepene a făcut ravagii, în costum de baie, pe litoral! Imagini incendiare cu blondina de la Antena 1
Fanatik.ro
Greșeala banală care a costat-o pe o familie de români 150 de euro în vacanță. “A mai pățit cineva așa ceva”
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care au luat permisul de conducere. Trebuie să-l ai pe mașină timp de 12 luni
Playtech.ro
A murit românul care a vândut NATO rușilor. Mihai Caraman, spionul care a pus „pe tavă” sovieticilor cele mai importante secrete
DailyBusiness
Este alertă de ultimă oră! România va fi măturată de furtuni și inundații
Adevarul
A fost confirmat primul caz de infectare cu West Nile în România. Un bucureștean de peste 60 de ani
Spynews
Capul Doloșman, comoara ascunsă de pe litoralul românesc, oferă peisaje unice. Cum ajungi la punctul turistic aflat în Jurilovca
Spynews
Se închide temporar circulația pe autostrada A2 București – Constanța. Șoferii vor fi restricționați în plin sezon
Evz.ro
Veste pentru proprietarii din România. Vine marea surpriză
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
Gestul lui Alibec pentru gimnasta Anca Surdu, noua iubită, la nunta lui Ianis Hagi! Toată lumea s-a întrebat despre cine e vorba. EXCLUSIV
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Cauza decesului lui Sorin Nazîru. De ce a murit fostul portar al juniorilor de la Dinamo, de fapt
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Furtunile au făcut din nou prăpăd în țară! Grindina a băgat spaima în locuitorii din Mehedinți: „Peste tot piatră de-ţi era frică şi să stai afară că te omoară”
Capital.ro
Interdicție pentru toți românii. Lege în România. Te duci la închisoare 30 de zile
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Ursula von der Leyen solicită guvernelor naționale nominalizări pentru viitoarea echipă de comisari europeni
MediaFlux
CREȘTE vârsta de PENSIONARE. GRAFICE din noua LEGE a pensiilor
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!