Birourile de tipul open space pot fi un factor care declanşează stresul
Oamenii au nevoie de puţină intimitate chiar şi la locul de muncă, însă tot mai multe birouri sunt open space în aceste zile, unde fiecare poate urmări şi poate fi urmărit de colegi. Iar acest lucru este foarte stresant pentru mulţi oameni.
Nu este vorba neapărat despre biroul în sine, ci despre oamenii din el şi de ceea ce ei fac, chiar dacă realizezi că eşţi stresat sau nu. Ceea ce nu ştiai despre stres este că poţi fi stresat fără să şţii exact cauza. Te poate enervă tipul din spatele tău care se plimbă de colo până colo sau eşţi stresat de conversaţia al cărei subiect pari că eşţi însă din care nu auzi nimic, de zgomotul produs de scaunul tipului de lângă tine care scoate un zgomt enervat de fiecare dată când se mută şi de multe alte lucruri de acelaşi fel care fac parte dintr-un birou de tip open space.
Nu este de mirare că diferite studii au demonstrat că oamenii care lucrează în astfel de birouri sunt stresăţi chiar dacă ei nu conştientizează mereu acest lucru. Şi tocmai de aceea, oamenii de ştiinţă au descoperit că acest tip de birou poate duce la tensiune arterială crescută, stres, conflicte. Iar dacă toate aceste lucruri se ştiu, oare de ce companiile conţinuă să-şi aranjeze birourile astfel? Răspunsul este simplu: costurile birourilor open space sunt cu 20% mai mici decât ale celor normale.
Stresul poate fi declanşat şi de zgomotele de fundal, chiar dacă sunt reduse
Trăim într-o lume atât de zgomotoasă încât chiar şi camera pe care tu o consideri linişţiţă este plină de zgomote precum cel făcut de măşinile care trec pe stradă, zgomototul făcut de luminile fluorescente, bâzâiţul pc-ului etc. Toate acestea fac parte din viaţa noastră.
Te-ai obişnuit cu toate aceste zgomote, nu le mai iei în seamă, ba mai mult dacă ar dispărea peste noapte liniştea ţi s-ar părea mult prea apăsătoare. Însă prezenţa lor permanentă nu înseamnă că nu te stresează.
Un studiu realizat în Austria a scos la iveală faptul că persoanele care locuiau în apropierea unor autostrăzi aveau tensiunea ridicată, chiar dacă zgomotele produse de măşini nu erau puternice. În plus, copiii care locuiau în cartiere cu un nivel al zomotului scăzut erau mai predispuşi la stres în situăţiile solicitante.
Citeşte mai mult pe sfatulpărinţilor.ro.