Uleiul de măsline este folosit ca aliment, dar multe femei apelează el şi când vine vorba de tot felul de măşti pentru piele şi păr, având efecte miraculoase.
Primii măslini au fost cultivaţi în Creta, în urmă cu 3.500 de ani, a constatat arheologul grec Panagiotis Anagnostopoulos. Uleiul de măsline extravirgin reprezintă 80% din producţia de ulei de măsline în Grecia. În Grecia există măslini cu vârste de câteva sute de ani, care produc încă măsline folosite pentru fabricarea uleiului. Astfel, uleiul de măsline produs aici prezintă toate caracteristicile specifice solului şi climei, elemente care îi dau gustul unic.
Uleiul de măsline e făcut, de regulă, din măsline verzi. Desigur, culoarea şi aroma variază în funcţie de tipul măslinelor, olul în care sunt cultivaţi arborii, precum şi de condiţiile de mediu şi climatice.
Măslinele se recoltează, de obicei, în perioada septembrie – decembrie. Timpul de recoltare e foarte important, nu trebuie sub nicio formă să treacă mai mult de 16 ore între cele două etape pentru că măslinele încep să se oxideze.
Apare de multe ori întrebarea: ulei virgin sau extravirgin. Ei bine, după cum ştiţi uleiul de măsline verzi e uşor picant, iar atunci când e de calitate bună îşi schimbă culoare. Devine verzui la lumină artificială şi galben – auriu în lumină naturală.
Categoria de cea mai bună calitate este uleriul de măsline extravirgin, are o aromă fructată. Nivelul de aciditate nu trebuie să depăşească 0,8 %.Uleiurile care au o aciditate de 0,5% sunt considerate medicament şi pot fi consumate dimineaţa, pe stomacul gol (20 ml).
În ceea ce priveşte uleiul de măsline virgin, el poate să aibă unele defecte senzoriale, însă la nivel scăzut. Nivelul de aciditate este cuprins între 0,8% şi 2 %. Există şi uleiul de măsline lampant care e un ulei virgin de calitate inferioară, având aciditate mai mare de 2%. Nu e destinat comercializării cu amănuntul.
Uleiul de măsline, indiferent de tipul său, trebuie ferit de lumină şi căldură. El trebuie păstrat în locuri răcoroase, în sticle închise. Spre deosebire de vin, uleiul de măsline nu este mai bun cu vârsta, dimpotrivă. Acesta trebuie consumat în cel mult 26 de luni de la data producerii. Nu expiră în acest termen, dar îşi pierde proprităţile nutritive.