Antoaneta Hambitzer este din Arad şi a plecat în Germania după ce s-a căsătorit cu un cetăţean maghiar de etnie germană.
„Am stat până a împlinit copilul șapte ani, după care am divorțat de fostul meu soț pentru că nu ne mai înțelegeam. Și atunci a venit momentul să-mi caut și eu drumul meu. Ce puteam eu să fac, să lucrez în Germania. Mi-a fost extrem de greu la început, am livrat pizza trei ani, am făcut curat, am vândut și mașini stricate și reparate prin România, tot ca să mă descurc.
Imediat după Revoluție mi-a venit ideea unei agenții matrimoniale. Am citit într-o revistă despre un polonez care aranja căsătorii între nemți și poloneze. Mi-am gândit că așa ceva mi-ar plăcea și mie pentru că prima calitate sau non-calitate a mea este să ajut oamenii. Îmi făcea deosebit de multă plăcere aducând bucurie oamenilor. Atunci m-am gândit că datorită faptului că știu mentalitatea și cerințele lor din Germania și România, aș putea să mă descurc„, a povestit arădeanca, într-un interviu pentru Life.
„Nu știam cum aș putea să înființez o firmă matrimonială, nu aveam nici o idee cum funcționează și ce trebuie să fac. Până la urmă am găsit un anunț într-un ziar local, în urma căruia se căutau colaboratori. Am plătit și m-am dus la firma respectivă”, adaugă Antoaneta.
Agenţia a apărut în 1993, pe vremea când nu existau reţele de socializare şi cererea pentru servicii matrimoniale era încă mare. „În urmă cu aproximativ 27 de ani, când se comunica doar prin scrisori și cu ajutorul telefonului fix. Aveam fete foarte multe, mai ales din Transilvania. Apoi a cu aproxim început să vin cu clienți. Prima dată am venit cu două mașini de nemți și am umblat cu ei prin vreo 8 orașe, în 8 zile. A fost inuman de obositor”, îşi aminteşte ea începuturile.
Aceasta adaugă că bărbaţii din Germania apreciază foarte mult frumuseţea femeilor din România şi faptul că sunt orientate spre a-şi întemeia o familie, într-o măsură mult mai mare decât femeile din ţara lor. „Clienţii mei sunt bărbaţi care nu au timp şi nici nu au unde să cunoască pe cineva, vin obosiţi de la serviciu şi nu au răbdarea şi perseverenţa să stea serile pe Internet şi să schimbe impresii cu zeci de prietene”, a declarat Antoaneta, pentru Adevărul, motivele pentru care nemţii apelează la serviciile agenţiei.
Procentual, cam 25% din ei au vârste sub 35 de ani, nu au mai fost căsătoriţi, nu au copii şi îşi doresc o familie, în timp ce 60% au vârste între 45 şi 50 de ani, în general divorţaţi şi care vor să-şi refacă viaţa. O categorie mică – 15% – este reprezentată de bărbaţii peste 60 de ani.
Citeşte şi O româncă este coordonatoarea studiului comandat de Comisia Europeană despre efectele pandemiei
„În general, bărbaţii nemţi preferă femei cu 5-10 ani mai tinere decât ei, însă pretenţiile sunt în general justificate. Un bărbat de 50 de ani din Germania arată mai tânăr cu 10 ani decât un român de aceeaşi vârstă, pentru că se îngrijeşte mai mult, calitatea vieţii este mai bună, trăieşte mai sănătos”, consideră Antoaneta.
În cazul bărbaţilor, aceştia trebuie să achite la înscriere un comision de 50 de euro. În fiecare săptămână, mai spune aceasta, cel puţin un bărbat din Germania vine în Bucureşti, Timişoara sau în alte oraşe ale ţării ca să se întâlnească cu o femeie din România (sau mai multe). Pe lângă întâlnirile individuale pe care le intermediază, agenţia organizează şi petreceri de socializare şi cunoaştere, majoritatea în Bucureşti.