Acesta este momentul în care se pune grâul la încolțit. Se spune că doar cu o noapte înainte de sărbătoare sfântă, femeile nemăritate își pot vedea alesul în vis. Chiar pe 30 noiembrie, se toarnă ceară fierbinte prin gaura unei chei într-un recipient cu apă rece. Forma pe care ceara o lasă arată cum va fi viitorul partener al femeii care o privește.
Acesta este momentul în care se pune grâul la încolțit. Greșeala pe care multe gospodine o fac chiar de Sfântul Andrei!
Cel mai întâlnit obcei este punerea grâului la încolțit. Acest obicei se face în ziua de 30 noiembrie, cea în care românii îl sărbătoresc pe Sfântul Andrei. Dacă este, însă, să respectăm întru-totul tradiția, grâul se pune la încolțit în prima oră a zilei Sfântului Andrei.
Astfel, ar trebui ca pe data de 29 noiembrie să așteptați miezul nopții și apoi să începeți procedeul de semănare a grâului. Cel mai comod moment al zilei pentru a pune grâul la încolțit este, însă, seara zilei de 30 noiembrie, atunci când toată lumea este acasă și fiecare membru al familiei poate să își pregătească propriul vas, așa cum cere superstiția.
Cel mai comod moment al zilei pentru a pune grâul la încolțit este, însă, seara zilei de 30 noiembrie, atunci când toată lumea este acasă și fiecare membru al familiei poate să își pregătească propriul vas, așa cum cere superstiția.
Citește și: Greşeala pe care o fac gospodinele atunci când gătesc ciorbă. Când se pune, de fapt, sarea în mâncare. Secretul unei ciorbe delicioase
Grâul se pune la încolțit în casă, într-un vas cu deschidere largă sau într-un ghiveci, vas de sticlă cu deschidere mare sau chiar o farfurie adâncă. Grâul se pune în pământ, dar se poate folosi și vată sau un burete. Metoda clasică de plantare a grâului este următoarea: După ce ați pregătit vasul în care veți pune grâul la încolțit, fiecare membru al familiei va lua o mână de pământ o va așeza pe fundul recipientului, apoi va presăra boabele de grâu și le va acoperi cu încă un strat subțire de pământ.