UPDATE. Premierul Nicolae Ciucă a declarat, marți, că situația celor 72 de cetățeni români blocați în Maroc din cauza noii variante Omicron a coronavirusului, a fost rezolvată „foarte repede” de către Guvern.
„Fiecare stat ia deciziile in functie de evolutia situatiei pandemice. Eu consider ca impreuna cu colegii mei din Guvern suntem in masura si avem activate toate mecanismele pentru a mentine sub atentie tot ceea ce se intampla. De aceea am si avut sedinta CNSU in regim de urgenta. Inca de dimineata, alaturi de MAE am aflat de inchiderea spatiului aerian al Marocului si am discutat cu Raed Arafat, cu ministrul de Interne, cu dl Grindeanu, sa vedem care sunt posibilitatile sa intervenim. A fost o situatie pe care am rezolvat-o foarte repede pentru ca aveam experienta Africii de Sud.
Am decis azi ca cei 72 de cetateni romani (din Maroc) sa poata fi repatriati cu o aeronava Tarom. Am decis sa lasam astazi după-amiaza si maine sa se indeplineasca toate formalitatile si poimaine dimineata aeronava sa plece in Maroc si sa ii extragem, sa ii aducem pe cetatenii romani acasa”, a declarat Ciucă.
ŞTIREA INIŢIALĂ. MAE anunţă că gestionează situaţia a 72 de români blocaţi în Maroc după ce autorităţile locale au decis suspendarea, pe o perioadă de două săptămâni, a zborurilor comerciale directe de pasageri către / dinspre regat. Românii ale căror curse au fost anulate au creat un grup de Facebook, unde numărul celor aflaţi în aceată situaţie este estimat la 50.
Ambasada României în Regatul Maroc a solicitat deja celor care au dificultăţi să revină în ţară să contacteze reprezentanţa diplomatică.
MAE informează că Ambasada României la Rabat a făcut, în regim de urgenţă, demersuri pentru identificarea unor zboruri alternative de deplasare spre ţară, eforturi care continuă şi la acest moment. De asemenea, misiunea diplomatică se află în dialog permanent cu cetăţenii români afectaţi şi autorităţile locale şi acordă asistenţă consulară, conform competenţelor şi cu respectarea măsurilor adoptate de autorităţile statului de reşedinţă în contextul pandemiei de COVID-19.
În acelaşi timp, MAE subliniază că autorităţile marocane permit, cu titlu excepţional şi în baza unei autorizări speciale, operarea, în continuare, a unor zboruri înspre şi dinspre Maroc. În acest context, MAE recomandă cetăţenilor români ale căror zboruri au fost anulate să verifice disponibilitatea biletelor la companiile aeriene care operează în continuare zboruri în Maroc. Totodată, misiunea diplomatică va informa în mod constant, inclusiv pe pagina de Facebook a misiunii, cu privire la zborurile autorizate. La acest moment, companiile care operează zboruri în continuare sunt Air France şi Transavia.