Printre termenii pe care CE îi vrea scoşi din vocabular se află şi „Crăciun”, care ar trebui înlocuit cu „sărbători”, astfel încât persoanele care nu sunt creştine şi, deci, nu sărbătoresc Crăciunul să nu se simtă discriminate.
Mai exact, de sărbători nu ar mai trebui să existe referiri cu conotații religioase, ci acestea vor fi exprimate într-un mod generic. Adică, în propoziţia „Crăciunul e stresant”, cuvântul „Crăciun” ar trebui înlocuit cu „sărbători”: „Sărbătorile sunt stresante”, se arată în documentul CE pentru o „comunicare corectă”, document intitulat „Union of Equality” – Uniunea Egalității.
Patriarhia Română vine cu o primă reacţie vizavi de aceste recomandări ale Comisiei Europene. Vasile Bănescu a declarat, pentru stiripesurse.ro, că ”lupta ideologilor cu realitatea are mereu același plictisitor rezultat: compromiterea morală a celor ce încearcă utopic falsificarea realității”.
”Păsăreasca ideologică din care sunt izgonite cuvinte pe al căror conținut s-a fondat Europa și chiar Uniunea Europeană însăși nu va fi niciodată vorbită și înțeleasă în țările care au trecut timp de decenii prin suferința atroce provocată de ideologia anticreștină și antiumană a socialismului.
Europa reală este și va rămâne Europa creștină, multiculturală, desigur, întrucât aceasta este natura ei profundă, cristalizată definitiv în istorie. Lupta ideologilor cu realitatea are mereu același plictisitor rezultat: compromiterea morală a celor ce încearcă utopic falsificarea realității”, a precizat Vasile Bănescu pentru sursa citată.
Reamintim că CE le-a solicitat angajaților săi să respecte anumite reguli atunci când comunică în numele instituției. De exemplu, comitetul recomandă să nu se folosească niciodată substantive precum „muncitori” și „polițiști”. De asemenea, li se cere să spună „focul este cea mai mare invenție a omenirii” în loc de „focul este cea mai mare invenție a omului”. În plus, comisia solicită evitarea expresiei „Doamnelor și domnilor” în favoarea unora mai neutre, precum „stimați colegi” sau „stimați participanți”.
Comitetul îi îndeamnă, de asemenea, pe oficialii săi să fie conștienți de conotațiile negative ale unor termeni precum „colonizare” sau „colonie”, chiar și atunci când se referă la alte planete. De aceea nu ar trebui să spunem „colonizarea lui Marte”, ci „trimiterea oamenilor pe Marte”.