Cum s-au modificat preţurile la apartamente şi cererea de credite pe timp de criză

În cei aproape cinci ani de criză, puterea de cumpărare a românilor a scăzut de la an la an. Acest fapt s-a resimţit din plin pe piaţa imobiliară, atât asupra valorii de achiziţie a locuinţelor, cât şi asupra comportamentului consumatorului în materie de creditare.
Iulian Tudor
03 ian. 2013, 10:08
Cum s-au modificat preţurile la apartamente şi cererea de credite pe timp de criză

Faţă de momentul de vârf al pieţei imobiliare, luna martie 2008, preţurile apartamentelor la nivel naţional au scăzut cu circa 52% până la sfârşitul lui 2012, arată datele furnizate de Analize Imobiliare, platforma imobiliare.ro.

Indicele Imobiliare.ro calculat la nivel naţional a scăzut de la o valoare maximă de 2.058 de euro pe metru pătrat util, până la 986 de euro pe metru pătrat util, la finele anului trecut.

La nivel de Bucureşti, declinul a fost ceva mai mic (respectiv 49,6%), de la un apogeu de 2.264 de euro pe metru pătrat, până la 1.142 de euro pe metru pătrat în luna decembrie a anului trecut.

De remarcat este faptul că, spre deosebire de primii trei ani de criză, când preţurile locuinţelor au scăzut într-un ritm deosebit de alert, ultimii doi ani au fost caracterizaţi de o temperare evidentă a declinului.

Prăbuşirea imobiliarelor a început cu un an mai devreme

Interesant este că, pe parcursul ultimilor ani, scăderea preţurilor apartamentelor a precedat-o pe cea a economiei şi a fost semnificativ mai abruptă decât aceasta. Astfel, 2008, anul în care locuinţele s-au depreciat cel mai mult (24,8%), nici nu a fost propriu-zis unul de criză, economic vorbind: potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), Produsul Intern Brut (PIB) a crescut atunci cu 7,3%. Această discrepanţă este explicată prin evoluţia pozitivă a sectorului construcţiilor, pentru care 2008 a fost de fapt un an de boom fiind atins apogeul livrărilor de locuinţe la nivel naţional, respectiv 67.255 de unităţi locative, cu 42% mai mult decât în anul precedent.

În 2009 însă, primul an de criză pentru construcţii, economia românească a înregistrat un recul similar cu avansul din anul precedent: 7,1%. Locuinţele şi-au continuat şi ele trendul puternic descendent, cu un minus de 20,6% la 12 luni. În anul următor, scăderea PIB a fost mult mai temperată, de 1,3%, însă măsurile de austeritate impuse de către Guvern s-au resimţit din plin în buzunarele românilor şi, implicit, asupra preţurilor din imobiliare. Aşa se explică faptul că apartamentele au continuat să se ieftinească simţitor, cu 15,6%, în medie.

Anul 2011 a marcat intrarea economiei naţionale pe un trend crescător, datorită unui avans de 1,5%, fapt ce s-a tradus şi printr-o temperare a scăderilor din piaţa imobiliară: pe parcursul lui 2011 apartamentele la nivel naţional s-au ieftinit cu aproximativ 4% faţă de anul anterior. În mod similar, tendinţa de stabilizare resimţită anul trecut la nivel macroeconomic, o creştere de 1% a PIB, a fost vizibilă şi în ceea ce priveşte evoluţia preţurilor, în 2012, locuinţele din întreaga ţară s-au depreciat cu doar 0,5%, de la 991 la 986 de euro pe metru pătrat util.

Prima Casă nu a compensat scăderea puterii de cumpărare

Este clar că, în ultimii ani, evoluţia descendentă a economiei a avut un puternic impact asupra puterii de cumpărare a populaţiei. Acest fapt este dovedit şi de diminuarea sumelor împrumutate de la bănci pentru achiziţia de locuinţe. Din anul de demarare a programului Prima Casă, valoarea medie a unei garanţii a scăzut constant: de la 41.574 de euro în 2009, la 40.133 de euro în 2010, la 39.115 euro în 2011 şi la circa 37.500 de euro în cadrul celei de-a patra etape a programului.

O altă dovadă clară a scăderii puterii de cumpărare a populaţiei este faptul că, în ultimii câţiva ani, sectorul creditării pentru locuinţe a fost susţinut în proporţie covârşitoare de programul Prima Casă. Astfel, potrivit datelor transmise de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), până la finele lunii octombrie a anului trecut prin programul de stat fuseseră acordate circa 74.000 de garanţii, cu o valoare totală de 2,9 miliarde de euro. Interesant este că, potrivit datelor statistice ale Băncii Naţionale a României (BNR), această sumă este foarte apropiată de volumul tuturor creditelor pentru locuinţe contractate în aceeaşi perioadă. Astfel, dacă la începutul lunii iulie 2009 soldul creditelor pentru locuinţe la nivel naţional se ridica la circa 5,328 miliarde de euro, la finele lui octombrie 2012 acest indicator ajunsese la aproximativ 8,249 miliarde de euro, respectiv cu 2,921 miliarde de euro mai mult decât înainte de demararea programului Prima Casă.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Pericolul ascuns de pe plaje. Lucrul banal care poate duce la tragedii
Capital.ro
Românii sunt verificați. ANAF face măcel. Este obligatoriu în România
Playtech.ro
Ce spune Ciprian Marica despre incendiul pornit în incinta academiei sale din Pipera. Fanii nu se așteptau la asta!
DailyBusiness
Anunțul momentului cu privire la pensiile românilor! Vin primele documente
Adevarul
Unul dintre cele mai mari spitale din România în pericol de colaps. Deficitul de personal este de 1.000 de persoane, iar radiologia abia mai funcționează
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Daniela Condurache, tarif de lux. Cât încasează la un eveniment
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Bogdan Vlădău, primele declarații despre divorțul de Gina Chirilă: 'Încă îmi revin un pic' 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
A murit cea mai frumoasă actriță. Marea doamnă s-a stins. Toți o știau din telenovele
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Muzeul Județean Buzău Anulează Programul „Weekenduri la Măgura” din Cauza Prezenței unui Urs
MediaFlux
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!