Cristian Băcanu afirmă, marţi seară, că PSD vrea să îşi fidelizeze propriul electorat pe seama unui subiect atât de delicat şi atât de important pentru mediul de afaceri precum este cota unică. ”Eliminarea cotei unice de impozitare este imposibilă cu PNL la guvernare”, afirmă deputatul, precizând că mediul de afaceri ar fi aruncat în aer. Băcanu susţine că eliminarea cotei unice ar duce la muncă la negru, la pierderea investitorilor şi la creşterea suplimentară a preţurilor.
”E regretabil că PSD vrea să îşi fidelizeze propriul electorat pe seama unui subiect atât de delicat şi atât de important pentru mediul de afaceri precum este cota unică. Din punctul meu de vedere şi sunt sigur că toţi colegii mei liberali sunt de aceeaşi părere, eliminarea cotei unice de impozitare este imposibilă cu PNL la guvernare. Am arunca mediul de afaceri în aer când soluţiile sunt simple: să luptăm la modul real cu evaziunea fiscală şi să reformăm şi digitalizăm ANAF. La ce va conduce eliminarea cotei unice? Printre altele, la muncă la negru, la pierderea investitorilor şi la creşterea suplimentară a preţurilor”, a scris, marţi seară, pe Facebook, Cristian Băcanu.
Deputatul liberal crede că introducerea de noi taxe pentru mediul de afaceri ”este cea mai proastă idee”.
”Nu, nu putem lovi motorul României doar pentru că aşa doresc unii. Nu am niciun dubiu că PNL va rămâne loial antreprenorilor, celor care nu dorm noaptea ca să-şi menţină afacerile şi să îşi plătească angajaţii, celor care au ieşit din zona de confort pentru a face un pic mai mult şi că toate aceste idei trăsnite venite de la PSD precum eliminarea cotei unice vor rămâne la stadiul de declaraţie politică şi atât”, a mai scris Băcanu.
Acesta îi transmite lui Marcel Ciolacu că nu poate face ”orice pofteşte, este suficient ce a făcut la Comisia Juridică din Camera Deputaţilor”.
Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a afirmat, marţi, că mai sunt trei sau patru state în Europa care au cota unică, întrebându-se dacă toţi sunt “tâmpiţi şi numai noi suntem deştepţi”. El a menţionat că peste tot s-a schimbat sistemul de impozitare.â
La rândul său, vicepremierul Sorin Grindeanu a declarat că în cadrul negocierilor cu PNL s-a discutat despre cota unică de impozitare şi că o decizie în acest sens a fost amânată pentru anul viitor.
Adrian Câciu anunţă ce se întâmplă cu pensiile speciale: „Există o problemă, trebuie să facem o echilibrare”
Grindeanu, despre cota unică de impozitare: Am convenit că anul viitor trebuie să existe o discuţie aşezată din acest punct de vedere, cu argumente pro şi contra/ Despre modificarea Constituţiei: Se impune o discuţie despre reorganizarea administrativă
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat că în cadrul negocierilor cu PNL s-a discutat despre cota unică de impozitare şi că o decizie în acest sens a fost amânată pentru anul viitor. În ceea ce priveşte modificarea Constituţiei, Grindeanu a vorbit despre reorganizarea administrativă şi apariţia de regiuni. „A fost parte a negocierilor din acele săptămâni, exact ceea ce spunea Marcel Ciolacu şi da, am convenit împreună ca anul viitor, acum fiind şi contratimp, şi vine şi perioada în care trebuie să facem şi bugetul, nu puteam să schimbăm foarte multe lucruri, dar anul viitor trebuie să existe o discuţie aşezată din acest punct de vedere, cu argumente pro şi contra, fără patimă, pentru că pot exista foarte multe argumente pro, adică să rămână cota unică, dar noi nu avem cotă unică în acest moment, e doar o poveste ce vând unii. Sau să facem lucrurile pe care le fac majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană, acele cote diferenţiare. Repet, această discuţie trebuie să fie aşezată”, a declarat Sorin Grindeanu, la Antena 3, marţi seara, după ce a fost întrebat dacă s-a luat o decizie comună cu PNL privind cota unică de impozitare.
Întrebat, de asemenea, cum a fost primită ideea în cadrul negocierilor, Grindeanu a afirmat că a fost primită „cu reticenţă”.
„Cu reticenţă din partea colegilor din PNL, dar am convenit ca la anul să avem această discuţie aşezată, cum am convenit ca la anul să avem o discuţie despre revizuirea Constituţiei. Cred că se impune să avem o sicuţie despre reorganizarea administrativă. Vorbesc de ceea ce înseamnă regiuni, nu sunt prevăzute în Constituţie acum, să vedem dacă se poate sau nu”, a detaliat Grindeanu.
Sorin Grindeanu a vorbit despre apariţia de regiuni, dar şi despre atribuţiile preşedintelui ţării. „Am fost preşedinte de Consiliu Judeţean la Timiş. Partenerii noştri din vestul Europei sunt regiuni. Nu putem să comparăm Bavaria cu orice judeţ al României. Şi atunci aceste regiuni, cele 8 istorice, merită o discuţie. Am fi parteneri cel puţin teritorial, am putea să ne apropiem de ceea ce însemană regiunile din vestul Europei. Am putea să avem o discuţie despre republică. O discuţie serioasă cel puţin de clarificare a atribuţiilor preşedintelui trebuie să fie şi o clarificare prin modificarea Constituţiei. Cred că putem să clarificăm atribuţiile, atât a premierului, cât şi a preşedintelui, cât şi alte lucruri care sunt în ceaţă printr-o revizuire a Constituţiei”, a declarat Sorin Grindeanu.
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat că mai sunt trei sau patru state în Europa care au cota unică, întrebându-se dacă toţi sunt „tâmpiţi şi numai noi suntem deştepţi”. El a menţionat că peste tot s-a schimbat sistemul de impozitare.
„Ori scoţi pe toată lumea din Codul Fiscal şi nu mai există excepţii şi găseşti o altă formă. Nu am înţeles de ce s-a supărat toată lumea cu taxa unică. Care taxă unică? (…) Unii plătesc 16%, unii plătesc 10%, nu e cotă unică. Vor fi discuţii anul viitor, să vedem spre ce ne îndreptăm. Europa se îndreaptă către o energie verde, e prins în PNRR. (…) Dacă mai sunt trei, patru state în Europa cu cotă unică, toţi restul sunt nişte tâmpiţi, numai noi suntem deştepţi? Peste tot s-a schimbat sistemul de impozitare, numai în România e perfect? Dar vedem că avem cele mai mici venituri”, a declarat Marcel Ciolacu, marţi, la TVR 1.