Regia Autonomă a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor, RADEF RomâniaFilm „transmite sincere condoleanţe familiei şi apropiaţilor maestrului Sergiu Nicolaescu în această zi neagră pentru cultura românească, în care cel care de peste 50 de ani se identifică cu filmul românesc s-a hotărât să devină nemuritor prin trecerea sa în nefiinţă”.
Conducerea RADEF RomâniaFilm reaminteşte publicului cinefil din România că în 6 decembrie 2012 cinematograful „Victoria” din Târgu-Jiu, complet refăcut, modernizat şi digitalizat, a primit numele marelui regizor, devenind cinema „Sergiu Nicolaescu”, în semn de mulţumire şi apreciere pentru întreaga activitate a acestuia în slujba filmului românesc.
„De asemenea, maestrul a fost, în perioada octombrie – noiembrie 2012, unul dintre cei mai aprigi apărători ai libertăţii cinematografiei româneşti, fiind zi de zi alături de cei trei colegi grevişti ai foamei de la RomâniaFilm, care au ales forma extremă de protest împotriva unei propuneri de ordonanţă de urgenţă a Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, care prevedea trecerea cinematografelor din proprietatea publică în proprietatea privată a statului, în subordinea Secretariatului General al Guvernului”, se mai spune în comunicatul RADEF RomâniaFilm.
Potrivit comunicatului, în semn de respect pentru Sergiu Nicolaescu, vineri, între orele 22.00 – 05.00, la cinematograful „Sergiu Nicolaescu” din Târgu-Jiu şi la cinema Patria din Bucureşti vor rula, gratuit, filmele „Dacii”, „Revanşa”, „Ultimul cartuş” şi „Nemuritorii”.
RomâniaFilm este o regie autonomă în subordinea Ministerului Culturii, nesubvenţionată de la bugetul de stat, care a reabilitat, modernizat şi digitalizat, în peste doi ani ai echipei de management, conduse de Marius Iuraşcu, cinematografele „Victoria” din Târgu-Jiu (care a primit denumirea „Sergiu Nicolaescu”) „Republica” din Cluj (care a primit denumirea „Florin Piersic”), „Patria” din Ploieşti (care astăzi se numeşte „Premiera”), a reabilitat sala „Europa” din Bucureşti (care se află în circuitul Europa Cinema), a digitalizat sala „Patria” din Craiova şi a deschis cinci săli de Caffe Cinema 3D, în Bucureşti, Ploieşti, Călăraşi, Turnu Severin şi Craiova. În prezent, şi alte săli de cinema din reţeaua RomâniaFilm sunt în curs de modernizare.
Pe 6 decembrie 2012, Sergiu Nicolaescu a fost declarat cetăţean de onoare al municipiului Târgu-Jiu. În aceeaşi zi, în Târgu-Jiu, a fost inaugurat şi un cinematograf care poartă numele actorului.
„Ceea ce am făcut în viaţă, în primul rând, a însemnat muncă. Am făcut peste 60 de filme, am 135 de milioane de telespectatori în România şi peste un miliard de telespectatori în lume şi, cu toate acestea, ca gorjeni şi ca olteni vă puteţi mândri pentru că întotdeauna am spus cu mândrie că sunt născut în Târgu-Jiu. Pentru mine filmul a însemnat ceea ce era mai important în viaţă. Existenţa mea”, a spus, atunci, emoţionat Sergiu Nicolaescu.
Sergiu Nicolaescu a decedat joi, la ora 8.20, în urma complicaţiilor cardiace şi pulmonare severe, care nu au răspuns la tratamentul intensiv aplicat, a anunţat Spitalul Elias, unde regizorul era internat din 26 decembrie 2012 şi recent fusese operat de peritonită.
Cineastul Sergiu Nicolaescu, decedat la vârsta de 82 de ani, a strâns, la capătul unei cariere de peste 40 de ani, o colecţie impresionantă de peste 60 de filme în care a îmbrăcat, pe rând sau, uneori, chiar în acelaşi timp, haina de regizor, scenarist şi actor, cu o abilitate neobişnuită.