Kurz a declarat că renunţă la şefia Partidului Popular Austriac (ÖVP) şi a grupului său parlamentar, explicând că acuzaţiile formulate împotriva sa i-au diminuat pasiunea pentru politică.
Sebastian Kurz a părăsit postul de cancelar în octombrie, după lansarea unei anchete împotriva sa pentru suspiciuni de corupţie, rămânând totuşi la conducerea ÖVP şi a grupului său parlamentar.
Kurz a fost înlocuit în postul de cancelar de fostul ministru de externe Alexander Schallenberg, unul dintre apropiaţii săi. La mijlocul lunii noiembrie, parlamentul austriac i-a ridicat imunitatea parlamentară, potrivit Agerpres.
Scandalul a izbucnit în luna octombrie, când o serie de percheziţii au avut loc, inclusiv la Cancelarie şi la Ministerul de Finanţe, în cadrul unei anchete privind suspiciunile de delapidare de fonduri publice între 2016 şi 2018. Sebastian Kurz a respins acuzaţiile.
Această presupusă deturnare de fonduri ar fi avut drept scop finanţarea apariţiei unor sondaje falsificate şi acoperirea mediatică favorabilă lui Sebastian Kurz într-un tabloid al influentului grup de presă austriac ‘Österreich’. În schimb, acesta din urmă era recompensat prin reclamă profitabilă, conform unor elemente ale anchetei.
Potrivit speculaţiilor din media, ministrul de interne Karl Nehammer i-ar putea succeda lui Kurz la conducerea ÖVP şi ar urma să preia şi funcţia de cancelar de la Alexander Schallenberg.
Kurz a fost considerat mult timp un superstar al politicii europene. El şi-a început cariera politică la nivel federal în 2011 ca secretar de stat pentru integrare.
În 2014, când avea numai 27 de ani, el a devenit cel mai tânăr ministru de externe din istoria Austriei, iar după alţi trei ani a preluat funcţia de cancelar, conducând o coaliţie formată din ÖVP şi Partidul Libertăţii din Austria.
Începând din 2020, cancelarul Sebastian Kurz s-a aflat la conducerea unei alianţe formate din ÖVP şi Verzi.