Ingrediente Friptura de porc pe gratar
1 kg carne de porc, de preferat muschi
sare, piper, condimente carne porc
jumatate pahar vin rosu
Mod de preparare Friptura de porc pe gratar
Portionam carnea potrivit, nici prea subtire dar nici groasa, apoi o condimentam cu sare , piper, condimente, si o frigem pe gratarul incins (sau pe grill), din cand in cand o stropim cu vin rosu, o frigem pe ambele parti! Serviti cu placere!
Ce mâncau românii de Crăciun în 1937. Mesele îmbelşugate erau mai sofisticate ca acum
„De multe ori porcul este considerat o carne grasă, însă se face o confuzie între grăsimea globală (a carcasei) și conținutul de grăsime al cărnii. Grăsimea porcului se găsește mai ales la periferie, sub piele, deci este ușor de degresat înainte sau după gătit.
Conținutul de grăsime variază în funcție de bucata de carne: mușchiul conține 3,5-4% lipide, pulpa aprox 7% iar costița până la 45%.
Comparativ cu carnea de vită, porcul are o carne mai bogată în acizi grași nesaturați decât în acizi grași saturați: 50% dintre lipidele cărnii de porc sunt acizi grași mono-nesaturați similari cu cei din uleiul de măsline. Nefiind rumegător precum vita, oaia și capra, porcul nu poate satura grăsimea; de aceea slăninuța de porc este fragedă și gustoasă, spre deosebire de seul de vită din care poți face doar săpun.
E în prezent riscul de paraziți în carnea de porc ( trichinoză sau tenie) a fost aproape eradicat datorită măsurilor de igienă, deci nu mai este necesar un tratament termic prelungit al cărnii.
Și dacă tot vorbim de gătit, secretul pentru a obține o friptură fragedă este să punem la marinat carnea într-un amestec de apă și sare (2linguri de sare la 1 litru apă) cu 60-90 min înainte de a o pregăti.
Concluzia, dacă mai era nevoie, e simplă: porcul e „frate” nu doar cu românul, cu omul în general. Iar la porc totul e bun, de la vârful urechilor până la vârful cozii. Așa că merită să fie vedeta meniului de Sărbători!”, a scris Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook, potrivit antena3.ro.
Friptura de porc cu mere coapte şi sos de coacăze. REŢETE DE CRĂCIUN altfel
Ingrediente
4 x buc. mere
100 x gr unt
– 5 buc. cuisoare
– 100 ml ulei de masline
– 1 buc. ceapa alba
– 1 lingurita sare
– 3 lingura zahar
– 4 buc. catei de usturoi
– 600 gr pulpa porc (sau ceafa)
– 130 gr bacon afumat
– 1000 ml vin alb sec
– 130 gr coacaze rosii
Carnea de porc se infasoara in feliile de bacon si se prind cu scobitori. Se asaza intr-o tava, se adauga ceapa si usturoiul taiat marunt, o lingurita de sare si una de piper, uleiul si putina apa (daca va mai fi nevoie de apa se va adauga treptat). Se da la cuptor timp de 40 de minute. Merele se spala, se scot coditele si se scobesc. In scobitura se pune unt. Se pun intr-o oala si se adauga vinul, zaharul si cuisoarele. Se tin pe foc timp de 15 minute. Sosul ramas de la coacerea carnii, se pune intr-o tigaie, impreuna cu coacazele desfacute de pe ciorchine si coniacul. Amidonul se desface in doua linguri de apa si se adauga la sos. Pe un platou, se pun carnea, merele si sosul de coacaze. Fructele cu carnea de porc se insotesc foarte bine.
Incearca si aceasta reteta video
https://www.youtube.com/watch?v=3P2qqB5ENYI