„Intenţia mea este ca, de la 1 februarie, să facem un forum constituţional, condus de o persoană din societatea civilă”, a declarat, joi, Victor Ponta precizând că şi preşedintele Băsescu a fost de acord cu ideea, în cadrul discuţiei pe care cei doi au avut-o joi după-masă.
Acest organism ar urma să coopteze în interiorul său nu doar decidenţi politici sau reprezentanţi ai partidelor, ci şi organizaţii nonguvernamentale. „Forumul constituţional trebuie să fie un loc în care se prezintă poziţiile partidelor, apoi să vină oricine are propuneri concrete pentru revizuire. Sigur, să fie organizaţii cu anumit prestigiu şi o anumită pregătire în domeniu”, a precizat premierul.
După inventarierea poziţiilor şi discuţiile din interiorul Forumului, acesta urmează să elaboreze un document în care să prezinte propunerile asupra cărora s-a căzut de acord, iar în cazul poziţiilor divergente să fie prezentate alternativele. Textul urmează să fie trimis comisiei parlamentare care se va constitui în scopul revizuirii.
Potrivit premierului, revizuirea ar trebui finalizată în cursul acestui an astfel încât la 1 ianuarie să avem o Constituţie care să confirme existenţa juridică a regiunilor, în vederea organizării acestora ca instrumente esenţiale ale absorbţiei fondurilor europene în exerciţiul bugetar 2014-2020 al Uniunii Europene.
Ponta a spus că el crede că varianta optimă ar fi crearea a 8 regiuni pe baza actualelor regiuni de dezvoltare, dar cu competenţe mult mărite, preluate atât de la guvernul central, cât şi de la consiliile judeţene. Modelul a fost aplicat deja în Franţa, Spania şi Italia. Preşedintele şi membrii Consiliului Regional ar urma, potrivit opiniei lui Ponta, să fie aleşi în mod indirect, de către consilierii judeţeni şi primarii din respectiva regiune.